ΣτΕ:-Συνταγματική-η-κατάργηση-«Ελεύθερου-Σχεδίου»,-«Γραμμικού-Σχεδίου»-και-«Καλλιτεχνικής-Παιδείας»-από-τα-Λύκεια
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Συνταγματική η κατάργηση «Ελεύθερου Σχεδίου», «Γραμμικού Σχεδίου» και «Καλλιτεχνικής Παιδείας» από τα Λύκεια

Συνταγματική είναι η αφαίρεση από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ’ Λυκείου των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» και νόμιμη η αφαίρεση από την Α’ Λυκείου του μαθήματος της «Καλλιτεχνικής Παιδείας» αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Η 7μελης σύνθεσης του Γ’ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Κουλεντιανού), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, με την υπ’ αριθμ. 2573/2021 απόφασή του, απέρριψε κατά πλειοψηφία, τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου τα μαθήματα επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου) και «Καλλιτεχνική Παιδεία» (Α΄ Λυκείου).

Ως προς τα ειδικά μαθήματα σχεδίου, κρίθηκε από το ΣτΕ ότι η διδασκαλία τους εξακολουθεί να προβλέπεται στη Γ’ Λυκείου, καθώς ρυθμίζεται ήδη με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν. 4368/2016 και του άρθρου 14 του ν. 4713/2020, μέσω προγράμματος διδασκαλίας που έχει ως σκοπό την υποστήριξη και την προετοιμασία όσων μαθητών επιθυμούν να εξετασθούν στα μαθήματα αυτά για την εισαγωγή τους σε ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Δεν παρέλειψε, πάντως, το ΣτΕ να επισημάνει ότι «η επιλογή πάντως των αντικειμένων διδασκαλίας στα ωρολόγια προγράμματα, όπως και η συνολική οργάνωση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης πρέπει να γίνεται με επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια και με ρυθμίσεις ορθολογικές και όχι περιστασιακές, αποσπασματικές και εξυπηρετικές άλλων σκοπών, μη σχετιζόμενων με τις απορρέουσες από το Σύνταγμα για την ορθολογική οργάνωση της Δημόσιας Διοίκησης αρχές».

Ειδήσεις σήμερα:Στα 35.580 τα νέα κρούσματα, 15.713 στην Αττική – 72 οι θάνατοιΤραγωδία στον Βόλο: Αυτοκτόνησε 30χρονη μητέρα δύο παιδιώνΗ Omicron φέρνει μέτρα στην εστίαση και οι Έλληνες φεύγουν για… Ντουμπάι

Related posts

Αγία Παρασκευή: Ληστεία με μαχαίρι και άγριος ξυλοδαρμός 17χρονου για ένα κινητό τηλέφωνο

timesadmin

Επέτειος Πολυτεχνείου: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τρίτη έως την Παρασκευή – Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό επεισόδιο με πυροβολισμούς σε οικισμό Ρομά – Τρεις τραυματίες και ένας σκύλος νεκρός

timesadmin

Σφοδρές αντιδράσεις του δικαστικού κόσμου για την προκήρυξη Πολάκη

timesadmin

Φωτιά στην Αρτέμιδα: «Απειλήθηκαν σπίτια, αλλά η επέμβαση ήταν άμεση», λέει ο δήμαρχος της περιοχής

timesadmin

Έβρος: Πέθανε ξαφνικά ταξίαρχος του πυροβολικού

timesadmin