ΣτΕ:-Δικαιώθηκε-η-Ένωση-Δικαιούχων-Έργων-Μουσικής-κι-ανέλαβε-τη-διαχείριση-των-πνευματικών-δικαιωμάτων
ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Δικαιώθηκε η Ένωση Δικαιούχων Έργων Μουσικής κι ανέλαβε τη διαχείριση των πνευματικών δικαιωμάτων

Έχασε την δικαστική μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) πνευματικών δικαιωμάτων, «Η Αυτοδιαχείριση», η οποία στρεφόταν κατά της Ένωσης Δικαιούχων Έργων Μουσικής (ΕΔΕΜ).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με τις υπ΄ αριθμ. 2015 και 2016/2021 αποφάσεις της (πρόεδρος η Μαίρη Σαρπ και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου) απέρριψε τις αιτήσεις του Ο.Σ.Δ. «Η Αυτοδιαχείριση» που ζητούσε την ακύρωση της άδειας λειτουργίας της ΕΔΕΜ, που είναι Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης (Ο.Σ.Δ.) και Προστασίας Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας επί μουσικών έργων.

Συγκεκριμένα, ο Ο.Σ.Δ. «Η Αυτοδιαχείριση» ζητούσε από το ΣτΕ την ακύρωση:

α) της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού με την οποία χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας στον Ο.Σ.Δ. ΕΔΕΜ όσον αφορά στη διαχείριση και προστασία του περιουσιακού δικαιώματος των δημιουργών μουσικών έργων (μουσικοσυνθετών και στιχουργών) και δικαιούχων μουσικών έργων και

β) της απόφασης της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης Δικαιωμάτων (Ε.Υ.Ε.Δ.) του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Ο.Π.Ι.), με την οποία αποφασίσθηκε η επιτάχυνση των διαδικασιών σύνταξης καταστατικού για τη σύσταση του εν λόγω οργανισμού στον οποίο τα μέλη της Γ.Σ. θα αναθέσουν τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας ομόφωνα έκριναν ότι απαραδέκτως προσβάλλεται τόσο η απόφαση των μελών της Γ.Σ. της Ε.Υ.Ε.Δ., ως προερχόμενη από υπηρεσία του κατ’ άρθρον 69 νόμου 2121/1993 Ν.Π.Ι.Δ. (Ο.Π.Ι.), που δεν συνιστά διοικητικό όργανο, όσο και η κατ’ επίκληση του άρθρου 51Α παράγραφος 8 του νόμου 4481/2017 (για τη συλλογική διαχείριση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, τη χορήγηση πολυεδαφικών αδειών για επιγραμμικές χρήσεις μουσικών έργων, κ.λπ.), εκδοθείσα κ.υ.α., με την οποία αποφασίσθηκε η μεταφορά της δραστηριότητας της Ε.Υ.Ε.Δ. του Ο.Π.Ι.

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι δεν συνιστά πράξη διοικητικού οργάνου η εκδοθείσα (κατ’ εφαρμογή του άρθρου 51Α παρ. 8 ν. 4481/2017) απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης της Ειδικής Υπηρεσίας Έκτακτης Διαχείρισης του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας με την οποία επελέγη ο Ο.Σ.Δ. ΕΔΕΜ και ανέλαβε τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους, κατά τα προβλεπόμενα στο εν λόγω άρθρο του νόμου 4481/2017. Κατά συνέπεια δεν μπορεί να προσβληθεί («δεν προσβάλλεται παραδεκτώς») από τον Ο.Σ.Δ. «Η Αυτοδιαχείριση», κατέληξε το ΣτΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το επίμαχο άρθρο 51Α παράγραφος 8 του νόμου 4481/2017 αναφέρει: «Η γενική συνέλευση των μελών της Ειδικής Υπηρεσίας έκτακτης διαχείρισης αποφασίζει για τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση των δικαιωμάτων τους. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Αθλητισμού και Οικονομικών μεταφέρεται η δραστηριότητα της Ειδικής Υπηρεσίας στο διάδοχο οργανισμό συλλογικής διαχείρισης και ρυθμίζονται τα θέματα αποτίμησης αξίας των μεταβιβαζόμενων στοιχείων και ο τρόπος καταβολής του ποσού που τυχόν προκύψει από το διάδοχο οργανισμό προς τον Ο.Π.Ι.».

Ειδήσεις σήμεραΘέλουμε 100 μέρες να ετοιμάσουμε εμβόλιο κατά της μετάλλαξης της Μποτσουάνας, λένε Pfizer – BioNTech

«Black Friday» στις αγορές λόγω της νέας μετάλλαξης, απώλειες άνω του 4% στο Χρηματιστήριο ΑθηνώνΜόνο με ειδική άδεια, δεκαήμερη καραντίνα και τριπλό αρνητικό PCR στην Ελλάδα από χώρες της νότιας Αφρικής

Related posts

Διάρρηξη στο Δήλεσι: «Οι ληστές με κλώτσησαν και με ποδοπάτησαν για να διαφύγουν»

timesadmin

Πώς πιάστηκαν με… «τη γίδα στην πλάτη» οι εκβιαστές του δημάρχου Ωραιοκάστρου – Τον απειλούσαν με «καυτά» βίντεο

timesadmin

Υπόθεση βιασμού στη Θεσσαλονίκη: «Η Γεωργία ήταν πολύ μεθυσμένη» – «Μου είπε ότι άλλαξε γνώμη και θα πήγαινε στο πάρτι» κατέθεσε η 17χρονη φίλη της

timesadmin

Εκλογές ΔΣΑ: Μειωμένη η προσέλευση των Αθηναίων δικηγόρων στις κάλπες για ανάδειξη νέου προέδρου

timesadmin

Οι δικηγόροι προσέφυγαν στο ΣτΕ κατά της υποχρεωτικής εγγραφής τους στο ΓΕΜΗ

timesadmin

Έκαναν… «cancel» τον Κοψιάλη οι Αντετοκούνμπο: Τέλος στη συνεργασία τους για το «giveaway» σπίτι με θέα την Ακρόπολη

timesadmin