ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 28 ευρώ/τ.μ. το μέσο μίσθωμα γραφείων

Της Ελένης Μπότα

Mε αυξητικούς ρυθμούς κινούνται οι τιμές των ενοικίων για τα σύγχρονα κτίρια γραφείων. Σύμφωνα με ανάλυση της Cushman & Wakefield Proprius ο μέσος όρος των μισθωμάτων να ανέρχεται στα 28 ευρώ/τ.µ./μήνα κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του 2023 – από περίπου 25 ευρώ/τ.μ./μήνα το+ 2022 – με ορισμένες συμφωνίες να υπερβαίνουν το όριο των 30 ευρώ/τ.μ./μήνα.

Σύμφωνα με την έρευνα η αγορά γραφείων συνεχίζει την θετική της πορεία, η ζήτηση είναι μεγάλη, ενώ την ίδια περίοδο καταγράφηκαν επενδύσεις ύψους 90 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τα ποσοστά κενών χώρων εκτιμώνται σε 11,7%, ενώ κατά το εξεταζόμενο διάστημα απορροφήθηκαν συνολικά 52.000 τ.μ. γραφειακών χώρων στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά 100% περισσότερα σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Η απόδοση αυτή επηρεάστηκε κυρίως από την μίσθωση του Karela Business Park στην Παιανία (29 χιλ. τ.μ.) από τον όμιλο Mytilineos.

Υπό κατασκευή είναι περίπου 204 χιλ. τ.μ. γραφείων και αναμένεται να αναπτυχθούν ακόμα 187,6 χιλ. τ.μ., με μέση απόδοση (yield) 6,58%.

Ειδικότερα, στο κέντρο της Αθήνας τα μισθώματα διαμορφώθηκαν κατά μέσο όρο σε 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και το yield σε 5,8%., στα βορειοανατολικά Προάστια (Λ. Κηφισίας, Λ. Μεσογείων) επίσης 28 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6%, στα νότια προάστια (Λ. Συγγρού, Λ. Βουλιαγμένης) 23 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,3%, στα Βόρεια, 16 ευρώ/τ.μ./μήνα και 7% και στο λιμάνι του Πειραιά 18 ευρώ/τ.μ./μήνα και 6,9%.

Όπως αναφέρεται στην έρευνα η διαθεσιμότητα πράσινων κτιρίων σήμερα στην χώρα μας είναι πολύ χαμηλή, ενώ η ζήτηση για αυτούς τους χώρους αυξάνεται. Η C&W αναμένει να συνεχιστεί η αύξηση των ενοικίων, καθώς η στροφή προς την υβριδική εργασία υποστηρίζει τη ζήτηση για βιώσιμους χώρους.

Related posts

ΕΚΤ: Ξεκινά η προπαρασκευαστική φάση για το ψηφιακό ευρώ

timesadmin

Νέα αύξηση στη χονδρική τιμή του ρεύματος

timesadmin

Συνεχίζεται το ράλι αξιών και ναύλων στα super-δεξαμενόπλοια

timesadmin

ΕΑΕΕ: Άμεση ανταπόκριση της ασφαλιστικής αγοράς στους ασφαλισμένους- πληγέντες των πλημμυρών

timesadmin

Ξεκίνησαν οι πληρωμές πρώτης αρωγής στους πλημμυροπαθείς – Καταβλήθηκαν 25,6 εκατ. ευρώ σε 4.470 φυσικά πρόσωπα

timesadmin

Σε πορεία κάμψης (και) τον Αύγουστο τα ξενοδοχεία Αθηνών και Αττικής

timesadmin