Στα-ύψη-το-ανεκτέλεστο-των-μεγάλων-παικτών-της-πληροφορικής
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα ύψη το ανεκτέλεστο των μεγάλων παικτών της πληροφορικής

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη 

Η πληθώρα των έργων που έχουν προκηρυχθεί για την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα έχει εκτινάξει το ανεκτέλεστο των μεγαλύτερων εταιρειών, που δρατηριοποιούνται στον κλάδο της πληροφορικής. Ειδικότερα, οι εισηγμένοι όμιλοι φαίνεται να ποντάρουν στα έσοδα που θα εισρεύσουν στα ταμεία τους μέσα στα επόμενα τους μέσα στα επόμενα κυρίως δύο με τρία χρόνια από δημόσιους διαγωνισμούς στους οποίους έχουν αναδειχθεί ανάδοχοι.

Τα κεφάλαια που έχουν πέσει στην αγορά μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, δημιούργησαν μια ευνοϊκή συγκυρία για τις τεχνολογικές εταιρείες, οι οποίες έσπευσαν να αξιοποιήσουν την εν λόγω θετική συγκυρία. Αυτό, όπως είναι αναμενόμενο, αντικατοπτρίζεται και στα οικονομικά τους αποτελέσματα, τα οποία τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και κερδοφορίας, καταγράφουν ως επί το πλείστον καταγράφουν εντυπωσιακή άνοδο από το 2022 και ύστερα. Παράλληλα, θεαματική άνοδο σημειώνει και το ανεκτέλεστο, ήτοι το ποσό που προβλέπεται να προστεθεί με βάση τα προς υπογραφή ή τα συμβασιοποιημένα έργα, που έχει αναλάβει ο εκάστοτε οργανισμός είτε μόνος είτε συμμετέχοντας σε κάποια κοινοπραξία. 

Τα μεγάλα ποσά 

Εξετάζοντας τις επιδόσεις μερικών από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου, οι οποίοι είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο, γίνεται εμφανές ότι ο μεγάλος αριθμός των διαθέσιμων έργων στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, έχει δώσει αέρα στο ύψος των προς είσπραξη ποσών. Πιο συγκεκριμένα, ο όμιλος Quest του Θεόδωρου Φέσσα, με όχημα κατά κύριο λόγο την Uni Systems, έχει αναλάβει μια σειρά από μεγάλα έργα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανίζει ανεκτέλεστο της τάξεως των 550 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό ποσό, το οποίο την κατατάσσει στις κραταιές δυνάμεις του κλάδου.  

Σε ό,τι αφορά την Space Hellas, η οποία κατέχει σημαντικό μερίδιο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της αγοράς, διαθέτει ανεκτέλεστο έργων ύψους 150 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, ο όμιλος Ideal, ο οποίος θυμίζουμε ότι ετοιμάζεται για την επόμενη εξαγορά στην πληροφορική (προβλέπεται να ανακοινωθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο), μέσω της Byte έχει ανεκτέλεστα έργα ύψους 60 εκατ. ευρώ, πολλά εκ των οποίων εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν εντός του τρέχοντος έτους. Αναφορικά με την Profile, κατά την διάρκεια της χρήσης 2023 ο όμιλος προέβη στην υπογραφή συμβάσεων για 9 δημόσια έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 49 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτού του προϋπολογισμού παραμένει ανεκτέλεστο για τα επόμενα χρόνια ενώ η υπογραφή αυτών των συμβάσεων αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην αύξηση των εσόδων, EBITDA και της κερδοφορίας

Κομβικής σημασίας ρόλο για την εξαγορά της Entersoft από το σχήμα Olympia Group (συμφερόντων του επιχειρηματία Πάνου Γερμανού)-Inker Capital καθώς και της Epsilon Net από τη συμμαχία Γιάννη Μίχου-Εθνικής Τράπεζας-General Atlantic, έπαιξαν, μεταξύ άλλων, τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να προσφέρουν στα ταμεία τους τα δημόσια και ιδιωτικά έργα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δε θα πρέπει να αγνοηθεί και η δυναμική παρουσία των μικρότερων παικτών όπως η CPI, η Q& και η Real Consulting του Νίκου Βαρδινογιάννη, οι οποίες έχουν καταφέρει να αυξήσουν σημαντικά τα μεγέθη τους το τελευταίο διάστημα, αποτελώντας αξιοσημείωτους εταίρους για τη διεκδίκηση projects. 

Related posts

Οι ημερομηνίες δήλωσης για αναστολές συμβάσεων για πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς και γουνοποιία

timesadmin

ΟΔΔΗΧ: Άντλησε 250 εκατ. ευρώ μέσω επανέκδοσης ομολόγων λήξεως 2028 – Στο 3,30% η απόδοση

timesadmin

Ανακατατάξεις στους servicers το 2024 – Πόσο θα κοστίζει η άδεια αναχρηματοδότησης

timesadmin

Σε βαθιά κατάψυξη παραμένει η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια

protothema.gr

Τουρισμός: Ήρθαν περισσότεροι αλλά ξόδεψαν λιγότερα

timesadmin

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Αναδρομικές αυξήσεις σε συνταξιούχους τραπεζών

timesadmin