Στα-υψηλά-ο-αριθμός-των-αεροπορικών-θέσεων-για-Ελλάδα-για-τη-φετινή-σεζόν
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα υψηλά ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων για Ελλάδα για τη φετινή σεζόν

Της Ματίνας Χαρκοφτάκη

Σε ανοδική τροχιά κινείται ο αριθμός των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων σε διεθνείς πτήσεις προς τη χώρα μας για τη φετινή σεζόν, προδιαγράφοντας ένα θετικό αποτέλεσμα ενώ φαίνεται να διατηρείται η δυναμική της περσινής χρονιάς. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων, μέχρι στιγμής, ανέρχεται συνολικά σε 4,868 εκατ., αυξημένος κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Εξετάζοντας μεμονωμένα τον κάθε μήνα, για τον Φεβρουάριο έχουν προγραμματιστεί 837.381 θέσεις, σημειώνοντας άνοδο 19,5% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ενώ για τον Μάρτιο, ο αριθμός φθάνει σε 1,077 εκατ., καταγράφοντας αύξηση 15,4%. 

Οι κύριες αγορές

Αναφορικά, τώρα, με την ανταπόκριση από τις κύριες αγορές, στις οποίες απευθύνεται το εγχώριο τουριστικό προϊόν, τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδο αεροπορικών θέσεων σε πτήσεις προς την Ελλάδα, εμφανίζει η Ολλανδία με 42,6% σε σύγκριση με την σεζόν του 2023 ενώ ακολουθεί η Γερμανία με +32,1%. Αυτό το εντυπωσιακό διψήφιο ποσοστό αύξησης είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό καθώς θυμίζουμε ότι κατά τους πρώτους μήνες της περσινής θερινής σεζόν, οι αφίξεις Γερμανών τουριστών υπήρξαν αδύναμες. Υψηλές πτήσεις διαγράφει και η Ιταλία με άνοδο 16,6% ενώ σε καλά επίπεδα διατηρείται και ο αριθμός των προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων από την αγορά των ΗΠΑ, σημειώνοντας αύξηση 10,2%. Να σημειωθεί ότι οι Αμερικανοί τουρίστες αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για τον ελληνικό τουρισμό καθώς συγκαταλέγονται ανάμεσα στους τουρίστες που ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα. Τις κορυφαίες αγορές συμπληρώνουν το Ηνωμένο Βασίλειο με +3,9% και η Γαλλίας με +2,3%.

Σε σχέση με τους ανταγωνιστές της σε επίπεδο προσφερόμενων αεροπορικών θέσεων, η Ελλάδα κινείται στο 12%, την ίδια στιγμή που η Ισπανία ενισχύεται κατά 11,4%, η Ιταλία κατά 18,2% και η Πορτογαλία κατά 5,5%. 

Δυναμικό ξεκίνημα για το Ελ. Βενιζέλος

Δυναμικά έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά και για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, Ελ. Βενιζέλος. Εκτός από τη συγκυρία της δημόσιας εγγραφής, τα μέχρι στιγμής μηνύματα συγκλίνουν για μια ακόμη θετική πορεία καθώς θυμίζουμε ότι η απογείωση της επιβατικής κίνησης συνεχίστηκε και τον Ιανουάριο. Ο αριθμός των επιβατών που διακινήθηκαν στον  Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών κατά τον πρώτο μήνα του έτους, παρέμεινε σε μονοπάτι ανόδου. Παρά το γεγονός ότι διανύουμε την χειμερινή περίοδο, η οποία συγκαταλέγεται παραδοσιακά ανάμεσα στις πιο αδύναμες του έτους, ωστόσο η ζήτηση για ταξίδι τόσο για αναψυχή όσο και για επαγγελματικούς λόγους, παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Πιο αναλυτικά, ο συνολικός αριθμός των διακινηθέντων επιβατών τον Ιανουάριο ανήλθε σε 1,602 εκατ. έναντι 1,447 εκατ. τον αντίστοιχο μήνα του 2023, σημειώνοντας αύξηση 10,7%. Η μεγάλη πλειοψηφία προήλθε από το δίκτυο εξωτερικού, με την επιβατική κίνηση να φθάνει τα 1,116 εκατ. από 989.806 πέρυσι, ενισχυμένη κατά 12,8%. Άνοδο 6,2% κατέγραψε και ο αριθμός των διακινηθέντων επιβατών στο δίκτυο εσωτερικού, ο οποίος ανήλθε σε 486.140 έναντι 457.741 το 2023.

Related posts

Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 22 Δεκεμβρίου η καταβολή της πρώτης δόσης

timesadmin

Σε 49 εκατ. ευρώ εκτιμώνται οι αποζημιώσεις για τις δασικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2023

timesadmin

Και στα 62 έτη η σύνταξη σε οφειλέτες – Βελτιώσεις στο νομοσχέδιο

timesadmin

Έρχονται κίνητρα για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

timesadmin

Επίσημα εγκαίνια της νέας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας

timesadmin

Οι νέες πύλες φυσικού αερίου που σχεδιάζονται για τη χώρα μας

timesadmin