Στα-τέλη-του-έτους-η-ολοκλήρωση-της-Αμβρακίας-Οδού
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα τέλη του έτους η ολοκλήρωση της Αμβρακίας Οδού

Της Ελένης Μπότα

Στα τέλη του έτους αναμένεται να ολοκληρωθεί από τη Mytilineos, ο οδικός άξονας της Αμβρακίας Οδού. 

Στο παραπάνω χρονοδιάγραμμα φαίνεται πως συγκλίνει και η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να παρατείνει τη χρονική προθεσμία της σύμβασης κατασκευής μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν παραδοθεί τα 17 χλμ. (παράκαμψη Αμφιλοχίας), από τα 49 χιλιόμετρα του οδικού άξονα, προϋπολογισμού 160,5 εκατ. ευρώ. 

Με την παράδοση της Παράκαμψης άλλαξαν συνολικά οι οδικές μεταφορές, στο κομμάτι από την Ιόνια Οδό και δυτικά της περιοχής της Αμφιλοχίας.

Απαλλάχθηκε το κέντρο της πόλης από την κυκλοφορία των οχημάτων που διέρχονται από και προς τη δυτική ακτή και τα νησιά του Ιονίου, ενώ  βελτίωσε τις μετακινήσεις και αναβάθμισε την ασφάλεια.

Παράλληλα, με τη λειτουργία της παράκαμψης της Αμφιλοχίας, μειώθηκε ο χρόνος ταξιδιού οδικώς από την Αθήνα έως την Πρέβεζα και τη Λευκάδα.

Ειδικότερα, εξοικονομούνται πλέον περίπου 25 λεπτά μετακίνησης κατά την κύρια διεύθυνση της παράκαμψης Αμφιλοχίας, δηλαδή από Ιόνια οδό έως Λουτράκι, ενώ έχει επιτευχθεί μείωση της απόστασης κατά 7 χιλιόμετρα, με προφανή οφέλη για τη κατανάλωση καυσίμων και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μετακινήσεων.

Ο νέος άξονας μήκους 48,5 χιλιομέτρων έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου και διαθέτει 2 λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας.
Επιπλέον, περιλαμβάνεται ως έργο προαίρεσης, που έχει ενεργοποιηθεί, η απευθείας σύνδεση της απόληξης του οδικού άξονα Άκτιο–Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, στον ανισόπεδο κόμβο Ριβίο.

Με την αποπεράτωση και λειτουργία του συνόλου του νέου αυτοκινητόδρομου η διαδρομή Λευκάδα-Αθήνα θα μειωθεί σε περίπου 3 ώρες και 20 λεπτά ενώ θα μειωθούν αντίστοιχα και οι αποστάσεις προς Άκτιο, Πρέβεζα, Ηγουμενίτσα.

Related posts

Συνεχίστηκε η πτώση σε ξένους επιβάτες σε Μύκονο και Σαντορίνη τον Αύγουστο

timesadmin

Συμφωνία κυβέρνησης – συμβολαιογράφων για την ψηφιοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης ακινήτων

timesadmin

Ενισχυμένος 11,8% ο τζίρος σε εστίαση, καταλύματα τον Ιούνιο

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 600 εκατ. ευρώ, λόγω Daniel

timesadmin

Στο στόχαστρο των “ράμπο” του e-ΕΦΚΑ η αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία – 68.449 υποθέσεις εργαζομένων ελέγχθηκαν το 2022 και το 1ο εξάμηνο του 2023

timesadmin

Μείωση 0,6% του Εμπορικού Στόλου τον Μάιο

timesadmin