Στα-οδοφράγματα-είναι-έτοιμοι-να-βγουν-οι-Σέρβοι-του-Κοσόβου-για-τις-πινακίδες-κυκλοφορίας
ΚΟΣΜΟΣ

Στα οδοφράγματα είναι έτοιμοι να βγουν οι Σέρβοι του Κοσόβου για τις πινακίδες κυκλοφορίας

Η αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας στο Κόσοβο προκαλεί ένταση για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερεις μήνες. Την 1η Νοεμβρίου λήγει η διορία που έδωσε η κυβέρνηση του Κοσόβου για την αντικατάσταση των σερβικών πινακίδων κυκλοφορίας με κοσοβάρικες πινακίδες. Πρόκειται για 6000 περίπου οχήματα που φέρουν πινακίδες οι οποίες εκδόθηκαν από τις σερβικές αρχές και κυκλοφορούν αποκλειστικά στο βόρειο Κόσοβο όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου ‘Αλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και από την πρώτη Νοεμβρίου θα κατάσχονται όλα τα οχήματα που δεν αντικατέστησαν τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο Κούρτι για την ώρα δεν φαίνεται διατεθειμένος να ικανοποιήσει το αίτημα των ΗΠΑ να ανασταλεί για δέκα μήνες η εφαρμογή του μέτρου μέχρι να βρεθεί λύση στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Σέρβων του κοσόβου συναντήθηκαν σήμερα στο Βελιγράδι με τον πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εξέτασαν την κατάσταση.

Ο επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας Γκόραν Ράκιτς δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ότι ο σερβικός πληθυσμός θα αντισταθεί αν η Πρίστινα προβεί σε κατασχέσεις οχημάτων στήνοντας οδοφράγματα στις οδικές αρτηρίες που συνδέουν το βόρειο Κόσοβο με το νότο. “Θ είναι μία ειρηνική, δημοκρατική, μη βίαιη αντίσταση αλλά κανένας από μας δεν μπορεί να ξέρει πως θα εξελιχθεί αν προσπαθήσουν να μας πάρουν τις περιουσίες και τα οχήματα αποτελούν περιουσία μας” επισήμανε ο Ράκιτς.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σχολιάζοντας το θέμα των πινακίδων δήλωσε από την Πρίστινα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη ότι οι νόμοι και οι κανόνες ενός κράτους πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται.

Το θέμα των πινακίδων κυκλοφορίας βρέθηκε και στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που συγκάλεσε εκτάκτως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. “Δεν παραδιδόμαστε! Οι σερβικές πινακίδες στο Κόσοβο παραμένουν” δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς και προειδοποίησε ότι η Σερβία εγγυάται την ασφάλεια του σερβικού πληθυσμού στο Κόσοβο και δεν θα ανεχτεί διώξεις και χρήση βίας κατά των Σέρβων.

Ο Βούτσιτς ανέφερε ότι στην συνεδρίαση του Συμβουλίου εξετάστηκε και η γαλλογερμανική πρόταση για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου και σε δύο ημέρες θα δοθεί η επίσημη απάντηση της Σερβίας. Ο πρόεδρος της Σερβίας εκτίμησε ότι “η Δύση βιάζεται να κλείσει το ζήτημα του Κοσόβου για να αποδυναμώσει το επιχείρημα του Πούτιν ο οποίος επικαλείται το Κόσοβο ως διεθνές προηγούμενο για να δικαιολογήσει την απόσχιση περιοχών της Ουκρανίας”.

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς απαντώντας σε αιτιάσεις εθνικιστικών κύκλων στο εσωτερικό που τον θέλουν πρόθυμο να ικανοποιεί τα αιτήματα των δυτικών χωρών αναθεωρώντας την στάση του απέναντι στην Ρωσία δήλωσε ότι “η Σερβία δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ούτε θα επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία”.

Πηγή: Α-

Related posts

Ιταλία: Αυξήσεις-ρεκόρ στα τρόφιμα και την ενέργεια

timesadmin

Κορονοϊός: Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Ιαπωνία – Ξεπέρασαν τις 250.000 το τελευταίο 24ωρο

timesadmin

Ευλογιά των πιθήκων: Παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ

timesadmin

Τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες εξαπέλυσαν επίθεση εκδίκησης κατά Παλαιστινίων

timesadmin

Ρωσία: “Μπλόκο” από την Κρατική Δούμα σε ανταλλαγές μελών του Τάγματος Αζόφ με Ρώσους αιχμαλώτους πολέμου;

timesadmin

Γαλλία: Πρώτο “ύποπτο” κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο Παρίσι

timesadmin