Στα-ερείπια-του-ναού-της-Παναγίας-Παραμυθίας-χοροστάτησε-ο-Οικουμενικός-Πατριάρχης
ΕΛΛΑΔΑ

Στα ερείπια του ναού της Παναγίας Παραμυθίας χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, χοροστάτησε σήμερα στη Θεία Λειτουργία στα ερείπια του ναού της Παναγίας Παραμυθίας Φαναρίου, γνωστού ως «Βλαχ Σαράι». Ήταν η πρώτη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον ιστορικό ναό, μετά την ολοσχερή καταστροφή του από πυρκαγιά το 1970. Υπενθυμίζεται ότι η Παναγία Παραμυθία, που απέχει μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη σημερινή έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από το 1587 και για ένα μικρό χρονικό διάστημα, λειτούργησε ως Πατριαρχικός Ναός, και εκεί έγινε η επικύρωση της πατριαρχικής τιμής του Πατριαρχείου Μόσχας.

Κατά τη σημερινή Θεία Λειτουργία εκκλησιάστηκαν οι Αρχιερείς Γέρων Δέρκων Απόστολος, Ανθηδώνος Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Προύσης Ιωακείμ, ο Επίσκοπος Αλικαρνασσού Αδριανός, o Σταύρος Χριστοδουλίδης, πρόξενος της Ελλάδας στην Πόλη, κληρικοί και μοναχές, ‘Αρχοντες Οφφικιάλιοι, και μικρός αριθμός πιστών από την περιοχή του Φαναρίου.

Τον Παναγιώτατο καλωσόρισε ο ‘Αρχων Μ. Χαρτοφύλαξ Παντελεήμων Βίγκας, πρόεδρος της Εφοροεπιτροπής Παναγίας Παραμυθίας-Βλαχ Σαράι, ο οποίος αναφέρθηκε στον ιστορικό ναό και στις συντονισμένες πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν, μετά και την επανάκτηση, το 2010, του τίτλου ιδιοκτησίας του, για την εκ βάθρων αποκατάστασή του, στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας διαφύλαξης, συντήρησης και ανάδειξης της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και της κοινοτικής περιουσίας της Ομογένειας της Πόλης, που τελεί υπό την αιγίδα και την ανύστακτη πατρική μέριμνα του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο Παναγιώτατος συνεχάρη τον πρόεδρο της Εφοροεπιτροπής και τους συνεργάτες του, για τις άοκνες προσπάθειές τους για τη διάσωση και αποκατάσταση του ιστορικού Ναού της Παναγίας Παραμυθίας, καθώς επίσης, και όλους όσοι συμβάλλουν σε αυτό το ιερό έργο, αλλά και γενικότερα στη διάσωση της κληρονομιάς του Γένους.

Φωτογραφία: Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο

Ειδήσεις σήμερα:Ευλογιά των πιθήκων: Τα ύποπτα συμπτώματα του ιού σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Η γυναίκα του φταίει», λέει η Ουκρανή που έφυγε με τον Βρετανό οικογενειάρχη που την φιλοξένησε

Δημοσκόπηση GPO: Αυξήθηκε η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώτος ο Μητσοτάκης στην καταλληλότητα

Related posts

Στα 20.507 τα νέα κρούσματα, 108 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο

timesadmin

Μπεκατώρου: Στη Γυμναστική υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες παραμένουν στις θέσεις τους

timesadmin

Κακοκαιρία «Ελπίς» – Εύβοια: Στο έλεος του χιονιά, με διακοπές ρεύματος και εγκλωβισμένους

timesadmin

Απαγωγή στα Πατήσια: Εννέα συλλήψεις αλλοδαπών – Ζητούσαν 7.000 ευρώ για να τον αφήσουν ελεύθερο

timesadmin

Καιρός: Βροχές στα κεντρικά, ανατολικά και βόρεια σήμερα – Έρχεται «μίνι» καύσωνας

timesadmin

Συμπλοκή ανηλίκων στο Άλσος Βεΐκου: Σταμάτησαν το σχολικό λεωφορείο για να συλληφθεί ο ένας από τους δράστες

timesadmin