Σπαρτιάτες:-Τα-τρία-σενάρια-για-τις-έδρες-τους-–-Η-δίωξη-του-Αρείου-Πάγου-και-η-επικείμενη-απόφαση-του-εκλογοδικείου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σπαρτιάτες: Τα τρία σενάρια για τις έδρες τους – Η δίωξη του Αρείου Πάγου και η επικείμενη απόφαση του εκλογοδικείου

Καταιγιστικές και πολύπλευρες εξελίξεις πυροδοτεί η παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη, για άσκηση ποινικής δίωξης κατά 11 βουλευτών της ΚΟ των Σπαρτιατών για το αδίκημα της παραπλάνησης εκλογέων αλλά και κατά του έγκλειστου Ηλία Κασιδιάρη τον οποίο εμφανίζει ως πραγματικό αρχηγό του κόμματος.

Ήδη, ο βουλευτής Γιώργος Μανούσος ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίηση του από την κοινοβουλευτική ομάδα ενώ τον ίδιο δρόμο αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι καθώς θεωρούν ως υπεύθυνο για τις εις βάρους τους διώξεις τον πρόεδρο του κόμματος Βασίλη Στίγκα. Λίγο μετά τις 14:00 ανεξαρτητοποιήθηκε απο την Κο Σπαρτιατών και ο Γιάννης Δημητροκάλλης βουλευτής Ανατολικής Αττικής.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Στίγκας είχε καταγγείλει δημοσίως τους βουλευτές του ως καθοδηγούμενους από κέντρα που λειτουργούν με όρους «Greek mafia» και από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Ηλία Κασιδιάρη. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες προκάλεσαν την έρευνα του Αρείου Πάγου η οποία κατέληξε στην παραγγελία ποινικών διώξεων.

Λίγο μετά τις 14:30 η δικηγόρος του Ηλία Κασιδιάρη, γνωστοποίησε δήλωσή του σύμφωνα με την οποία, «αν είχα χιούμορ θα δήλωνα ότι στηρίζω ΝΔ, ώστε ο Άρειος Πάγος να ασκήσει δίωξη στους βουλευτές της και το εκλογοδικείο να τους αποβάλει άμεσα από τη Βουλή. Πρόκειται για αστειότητες που υποτιμούν την ελεύθερη βούληση και την νοημοσύνη του Ελληνικού λαού».

Τι θα γίνει με τις έδρες των Σπαρτιατών

Παράλληλα, νομικοί και κοινοβουλευτικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι οι δικαστικές εξελίξεις θα συμβάλλουν και στην τελική απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου (εκλογοδικείο) που εξετάζει προσφυγές που έχουν κατατεθεί για τη νομιμότητα της συμμετοχής του κόμματος «Σπαρτιάτες» στις εθνικές εκλογές του 2023.

Σημειώνουν ότι οι δύο διαδικασίες κινούνται μεν παράλληλα, όμως ενδεχόμενη καταδίκη των 11 βουλευτών για το αδίκημα της εξαπάτησης εκλογέων θα επιβεβαιώσει τα επιχειρήματα όσων έχουν προσφύγει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση του εκλογοδικείου αναμένεται έως τον Ιούνιο, καθώς τότε αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης η πρόεδρος του ΣτΕ Ευαγγελία Νίκα, που προήδρευσε του δικαστηρίου, και άλλοι ανώτατοι δικαστικοί.

Σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο κηρύξει έκπτωτους τους 11 βουλευτές, θα υποδείξει και τον τρόπο που θα πληρωθούν οι κενές βουλευτικές έδρες.

Τα σενάρια για την πλήρωση των εδρών έχουν ως εξής:

Κατάληψη των αντίστοιχων εδρών από τον πρώτο σε σταυρούς υποψήφιο του κόμματος που είχε το μεγαλύτερο αδιάθετο υπόλοιπο στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια.

Αναλογική κατανομή του ποσοστού των Σπαρτιατών (4,68%) σε όλα τα κόμματα που συμμετείχαν στις εκλογές του Ιουνίου 2023. Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα αύξανε το ποσοστό της κατά 1,9% και θα πήγαινε στο 42,45% ενώ οι έδρες της από 158 θα ανέβαιναν σε 163. Αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει άλλες 3 έδρες κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα προκληθούν «καραμπόλες» σε όλες σχεδόν τις εκλογικές περιφέρειες

Να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 11 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτή των Σπαρτιατών. Πρόκειται για τις Α΄Αθηνών, Β Πειραιά, Βορείου και Δυτικού τομέα Αθήνας, Ανατολικής Αττικής, Αιτωλοακαρνανίας, Ηρακλείου, Α και Β Θεσσαλονίκης, Λάρισας. Η διαδικασία θα είναι αντίστοιχη με τις εκλογές σε μονοεδρικές περιφέρειες.

Ποινική δίωξη σε βάρος 11 βουλευτών των Σπαρτιατών και Ηλία Κασιδιάρη ζητά η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη παρήγγειλε την άσκηση ποινικών διώξεων για εξαπάτηση των εκλογέων σε βάρος έντεκα βουλευτών του κόμματος των Σπαρτιατών, αλλά και κατά του έγκλειστου της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη. Αντίθετα, η παραγγελία για δίωξη δεν αφορά τον επικεφαλής των Σπαρτιατών, Βασίλειο Στίγκα.

Η άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος των βουλευτών των Σπαρτιατών, πιθανά θα φέρει και εξελίξεις στη Βουλή.

Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, η οποία διενήργησε προσωπικά έρευνα μετά από τις δημόσιες καταγγελίες του επικεφαλής των Σπαρτιατών Βασίλη Στίγκα για έκνομες παρασκηνιακές ενέργειες στο κόμμα του, έδωσε παραγγελία για ποινική δίωξη για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος στον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Ποιους αφορά η ποινική δίωξη

Η ποινική δίωξη θα ασκηθεί σε βαθμό πλημμελήματος σε βάρος των:

1. Αθανάσιου ΧΑΛΚΙΑ,
2. Χαράλαμπου ΚΑΤΣΙΒΑΡΔΑ
3. Γεώργιου ΜΑΝΟΥΣΟΥ,
4. Αλέξανδρου ΖΕΡΒΕΑ,
5. Ιωάννη ΔΗΜΗΤΡΟΚΑΛΛΗ,
6. Διονυσίου ΒΑΛΤΟΓΙΑΝΝΗ
7. Γεωργίου ΑΣΠΙΩΤΗ
8. Μιχαήλ ΓΑΥΓΙΩΤΑΚΗ
9. Ιωάννη ΚΟΝΤΗ
10. Πέτρου ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ και
11. Κωνσταντίνου ΦΛΩΡΟΥ

Συγκεκριμένα, η δίωξη αφορά τους έντεκα βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα Σπαρτιάτες κατά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, εκτός από τον Βασίλειο Στίγκα, αλλά και τον έγκλειστο της Χρυσής Αυγής Ηλία Kασιδιάρη, που παραγγέλλεται να διωχθεί ποινικά ως ηθικός αυτουργός της εξαπάτησης του εκλογικού σώματος, καθώς από την εισαγγελική έρευνα, προέκυψε, ότι αυτός ήταν ο πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών, αυτός κινούσε τα νήματα, καθοδηγώντας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην εκλογική του κάθοδο αλλά και την εκλογή των βουλευτών του στη Βουλή.

Η δίωξη του Ηλία Κασιδιάρη ως ηθικού αυτουργού, δηλαδή ως υποκρυπτόμενου επικεφαλής των Σπαρτιατών, στηρίχθηκε στην ύπαρξη στοιχείων που προέκυψαν από την έρευνα της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ότι είχε συνεχείς επαφές μέσα από τη φυλακή με υποψήφιους βουλευτές των Σπαρτιατών και ότι είχε αυτός αναλάβει την καθοδήγηση και την πολιτική τους στήριξη, κάτι που η νομοθεσία το απαγορεύει, τόσο για τον ίδιον όσο και για άλλους εγκλείστους της ΧΑ που έχουν καταδίκες ως εγκληματική οργάνωση.

Δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά

Εκτός όμως από τον Ηλία Κασιδιάρη και τους βουλευτές των Σπαρτιατών που θα διωχθούν ποινικά η κυρία Αδειλίνη, παράγγειλε δίωξη και για τον δικηγόρο Σωτήριο Μεταξά, καθώς μετείχε, όπως προέκυψε από την έρευνα στις επαφές του Ηλία Κασιδιάρη με τους υποψήφιους και μετέπειτα βουλευτές του κόμματος «Σπαρτιάτες».

Ο Σωτήριος Μεταξάς διώκεται για συνέργεια στην εξαπάτηση του εκλογικού σώματος. 

Η έρευνα ξεκίνησε μετά τις καταγγελίες Στίγκα

Η έρευνα που κατέληξε σε διώξεις για τους Σπαρτιάτες, δρομολογήθηκε πριν από μήνες, όταν ο επικεφαλής του κόμματος Βασίλης Στίγκας δημόσια κατήγγειλε παρασκηνιακές και έκνομες ενέργειες στο κόμμα του, κάνοντας λόγο για «Greek Mafia» και «Don Corleone» φωτογραφίζοντας τον Ηλία Κασιδιάρη.

Ο κ. Στίγκας κατέθεσε δύο φορές στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που παρενέβη μετά τις καταγγελίες του και ανέλαβε προσωπικά την έρευνα, ενώ εξηγήσεις ως ύποπτοι έδωσαν όλοι οι βουλευτές του κόμματός του αλλά και ο Ηλίας Κασιδιάρης.

Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται και οι αποφάσεις του Εκλογοδικείου επί των ενστάσεων κατά του κόμματος των Σπαρτιατών.

Ανεξαρτητοποιήθηκε από τους Σπαρτιάτες ο Μανούσος

Εν τω μεταξύ, την ανεξαρτητοποίησή του από τους Σπαρτιάτες ανακοίνωσε ο βουλευτής, Γιώργος Μανούσος, με την ποινική δίωξη από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά συνολικά 11 βουλευτών του κόμματος και του Ηλία Κασιδιάρη.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο κ. Μανούσος κατηγορεί τον Βασίλη Στίγκα για ψευδείς καταγγελίες και επισημαίνει πως «η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπεια μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα».

Μετά την αποχώρηση του Γιώργου Μανούσου η ΚΟ Σπαρτιατών μένει με 9 βουλευτές, ωστόσο είναι πιθανό τις επόμενες ώρες να ακολουθήσουν και άλλοι βουλευτές τον δρόμο της ανεξαρτητοποίησης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής μια κοινοβουλευτική ομάδα που προέκυψε μετά από εκλογές διαλύεται αν μείνει με λιγότερους από 5 βουλευτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωσή του:

Αξιότιμε κ. Τασούλα,

Κατόπιν της ποινικής δίωξης που παρήγγειλε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εναντίον των 11 συναδέλφων μου αλλά και εμού προσωπικά, έπειτα από τις ψευδείς και συκοφαντικές καταγγελίες του Προέδρου των Σπαρτιατών κ. Βασίλειου Στίγκα, σας γνωστοποιώ ότι αποχωρώ από την Κ.Ο των Σπαρτιατών.

Η μέχρι τώρα παραμονή μου σε αυτή είχε να κάνει με την πεποίθηση μου ότι η Ελληνική δικαιοσύνη δεν θα ανεύρισκε ούτε ψήγμα αξιοπιστίας σε αυτές τις ψευδείς καταθέσεις, ειδικά μετά τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισα ενώπιον της.

Η ηθική μου, η στάση ζωής αλλά και η αξιοπρέπεια μου, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να συνυπάρχω με τον άνθρωπο που οδήγησε με ψεύδη και συκοφαντίες κατηγορούμενη σύσσωμη την κοινοβουλευτική του ομάδα.

Αναμένοντας ως εκ τούτου και την απόφαση του Α.Ε.Δ, θα εκπληρώνω τα καθήκοντα μου ως ανεξάρτητος βουλευτής τιμώντας την ψήφο των χιλιάδων συμπατριωτών μας που με εμπιστεύθηκαν.

4 Απριλίου 2024
Γεώργιος Μανούσος
Βουλευτής Β΄2 Δυτικός Τομέας Αθηνών

Ειδήσεις σήμερα:

Νίκος Χαρδαλιάς: Διέγραψε τον Μανώλη Σφακιανάκη μετά τις δηλώσεις του για τη δολοφονία της 28χρονης Κυριακής

Άγιοι Ανάργυροι: Ο σπαραγμός της μητέρας της 28χρονης στην κηδεία – «Το παιδί μου»

Βουλγαράκη για το γκολ που της αφιέρωσε ο Ιωαννίδης: Έχει βάλει γκολ στη καρδιά μου, είμαι πολύ υπερήφανη, τον θαυμάζω πολύ

Related posts

Στέφανος Κασσελάκης για Κυριάκο Μητσοτάκη-Μαρέβα Γκραμπόφσκι: Η ευαισθησία των πολιτικών αποκτά σημασία όταν μπορεί να αγκαλιάσει τις άλλες οικογένειες

James Rollner

Κωνσταντοπούλου: «Ξεκινάμε υλοποιώντας αυτά που είπαμε στην τελευταία συνεδρίαση για το 2024»

timesadmin

ΣΥΡΙΖΑ: Να παραδώσουν τις έδρες τους οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές που αποχώρησαν, ζητά η Αυγέρη

timesadmin

Κυβερνητικές πηγές: Αναπάντητα τα ερωτήματα για τις εταιρείες Κασσελάκη

timesadmin

Συζήτηση για την Ενωμένη Ευρώπη στα Ιωάννινα στην παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα

protothema.gr

Κώστας Αϊβαλιώτης: Συνομιλώ με τον Καρβέλα για να κατέβει υποψήφιος στις Ευρωεκλογές

timesadmin