ΥΓΕΙΑ

Σοκ από νέα έρευνα: 2.700 νεκροί το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα από την ζέστη!

Σοκ-από-νέα-έρευνα:-2.700-νεκροί-το-καλοκαίρι-του-2022-στην-Ελλάδα-από-την-ζέστη!

Τι ηλικία είχαν οι άνθρωποι που χάθηκαν. Τι έγινε στην υπόλοιπη Ευρώπη. Τα ευρήματα πανευρωπαϊκής έρευνας.

Καταστροφική ήταν η περυσινή χρονιά για την Ευρώπη, καθώς θρήνησε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς από την ζέστη, στην πιο θερμή εποχή που έχει καταγραφεί ποτέ στην γηραιά ήπειρο.

Όπως αποκαλύπτει νέα ανάλυση, περισσότεροι από 61.000 Ευρωπαίοι έχασαν τη ζωή τους από τη ζέστη. Τους περισσότερους, ως απόλυτο αριθμό, είχε η Ιταλία (ξεπέρασαν τις 18.000).

Η χώρα μας εκτιμάται ότι είχε πάνω από 2.700, με τον αριθμό αυτό να την κατατάσσει μεταξύ των τεσσάρων χωρών με την υψηλότερη θνησιμότητα από τη ζέστη αναλογικά με τον πληθυσμό τους!

Σύμφωνα με την έρευνα, από τους θανάτους αυτούς, οι 158 καταγράφηκαν στις ηλικίες έως 64 ετών. Οι 321 αφορούσαν άτομα ηλικίας 65-79 ετών. Η συντριπτική πλειονότητα, όμως, ήταν 80 ετών και άνω (καταγράφηκαν 2.245 θάνατοι).

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, από τους ανθρώπους που χάθηκαν, οι περισσότεροι ήταν γυναίκες (ήσαν κατά 56% περισσότερες απ’ ό,τι οι άνδρες). Μολονότι, εξ άλλου, οι μεσογειακές χώρες είχαν αναλογικά υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, σημαντικές απώλειες είχαν και η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

Η νέα μελέτη

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, ανέλυσαν τα στοιχεία για τη θνησιμότητα από τη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής (Eurostat). Τα στοιχεία αφορούσαν 45,18 εκατομμύρια θανάτους από 35 ευρωπαϊκά κράτη.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι σε αυτά τα 35 κράτη πέθαναν από τη ζέστη 61.672 άνθρωποι το 2022. Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν μεταξύ 30 Μαΐου 2022 και 4 Σεπτεμβρίου 2022. Τους περισσότερους σε απόλυτους αριθμούς είχαν:

  • Ιταλία (έφτασαν τους 18.010)
  • Ισπανία (ήταν 11.324)
  • Γερμανία (8.173 νεκροί)

Ωστόσο, τα υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας από τη ζέστη αναλογικά με τον πληθυσμό καταγράφηκαν στις εξής χώρες:

  • Ιταλία (295 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
  • Ελλάδα (280 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
  • Ισπανία (237 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)
  • Πορτογαλία (211 θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού)

Οι θάνατοι ήταν αυξημένοι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ξεχώριζαν όμως εκείνοι στους άνδρες ηλικίας 65-79 ετών και στις γυναίκες ηλικίας άνω των 80 ετών.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους, η θνησιμότητα από τη ζέστη είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαιτέρως την Ευρώπη τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Είχε προηγηθεί το καλοκαίρι του 2003 η απώλεια 71.449 ανθρώπων από τη ζέστη. Η χρονιά εκείνη ήταν η πιο καταστροφική για την Ευρώπη.

Το 2022 πλησίασε πολύ σε υπερβάλλουσα θνησιμότητα την χρονιά εκείνη, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Γεγονός μάλλον αναμενόμενο, αν αναλογιστεί κανείς ότι το περυσινό καλοκαίρι  χαρακτηρίστηκε από έντονους, αλλεπάλληλους καύσωνες, ξηρασία και πολλές φωτιές στα δάση.

Φωτογραφία: iStock

The post Σοκ από νέα έρευνα: 2.700 νεκροί το καλοκαίρι του 2022 στην Ελλάδα από την ζέστη! appeared first on coollife.gr.

Related posts

Σωτήριο το καλό βούρτσισμα των δοντιών για την καρδιά: Ποια είναι η καλύτερη ώρα

timesadmin

Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών: Ανοχύρωτοι νομικά στις επιθέσεις οι σεξεργαζόμενοι, λέει το Red Umbrella

timesadmin

Ηλεκτρονικό Τσιγάρο: Βοηθάει ή όχι στη διακοπή του καπνίσματος;

timesadmin

Βήχας με φλέματα: Πώς θα καταλάβετε αν κρύβει κάτι σοβαρό

timesadmin

Παγωμένα δάχτυλα: Κακό κυκλοφορικό ή φαινόμενο Raynaud;

timesadmin

Καρκίνος των ωοθηκών: Βρήκαν τρόπο να τον εντοπίζουν νωρίς με ανάλυση ούρων

timesadmin