Σκόπια:-168-διανοούμενοι-ζητούν-αναγνώριση-«μακεδονικής»-μειονότητας-στην-Ελλάδα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σκόπια: 168 διανοούμενοι ζητούν αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα

Την ώρα που στα Σκόπια η πολιτική κρίση κορυφώνεται και η «Συμφωνία των Πρεσπών» αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση 168 διανοούμενοι της χώρας ζητούν από την Ελλάδα την αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στο έδαφός της, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο φιλοσκοπιανό κόμμα «Ουράνιο Τόξο» μ’ έδρα την Φλώρινα.

Το κείμενο, με τίτλο: «Έκκληση στο δημοκρατικό ελληνικό και παγκόσμιο κοινό», υπογράφουν ακαδημαϊκοί, ιστορικοί, καθηγητές, σκηνοθέτες, δικηγόροι, διπλωμάτες, ηθοποιοί, αρχαιολόγοι, δημοσιογράφοι, ποιητές, συγγραφείς κ.α.

«Σήμερα εμείς, οι «Μακεδόνες «με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της μακεδονικής μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης» αναφέρει το κείμενο, συνεχίζοντας: «Στα Βαλκάνια, η «μακεδονική» μειονότητα αναγνωρίζεται από τη Δημοκρατία της Σερβίας και τη Δημοκρατία της Αλβανίας, τις γειτονικές μας χώρες, αλλά δεν αναγνωρίζεται από τους άλλους γείτονές μας, τη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και την Δημοκρατία της Ελλάδας. Η μοναδικότητα των «Μακεδόνων» στη διοικητική περιφέρεια της Μακεδονίας, την Ελληνική Δημοκρατία, επιβεβαιώνεται από την εγγραφή του μακεδονικού πολιτικού κόμματος. Είναι το πολιτικό κόμμα Ουράνιο Τόξο, με έδρα τη Λερίν το 1994».


Η ανακοίνωση αναφέρεται στην ιστορία του φιλοσκοπιανού φορέα και των «αγώνων» του γι’ αναγνώριση μειονότητας «μακεντόνετς» από την Αθήνα. «Το πρώτο συνέδριο αυτού του κόμματος έγινε στις 30 Μαΐου 2004 στη Σολούν (Θεσσαλονίκη). Στη Λερίν (Φλώρινα) το κόμμα διοργανώνει τα εγκαίνια του «Μακεδονικού Σπιτιού». Με άλλες «μακεδονικές» οργανώσεις εκδίδει δίγλωσσα περιοδικά στα «μακεδονικά» και ελληνικά: «Μεγλενά», «Ζόρα», «Νόβα Ζόρα» και «Λόζα». Το έμβλημα του κόμματος του Ουράνιου Τόξου είναι γραμμένο στα ελληνικά, τα «μακεδονικά» και τα αγγλικά. Το ουράνιο τόξο συμβολίζει συμβολικά μια δημοκρατική γέφυρα φιλίας μεταξύ «Μακεδόνων» και Ελλήνων στην ελληνική κοινωνία. Το ουράνιο τόξο είναι η φιλοδοξία και η ελπίδα των «Μακεδόνων», πιστών πολιτών του ελληνικού κράτους» αναφέρει προκλητικά.

Η ανακοίνωση καταλήγει «απαιτώντας» από την Ελλάδα να προχωρήσει στην αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας στο βόρειο τμήμα της χώρας μας ως «χειρονομία καλής θέλησης». Αναφέρει συγκεκριμένα: «Σήμερα, εμείς οι «Μακεδόνες» με τιμή και αξιοπρέπεια, υπογράφοντες το μήνυμα, απαιτούμε την αναγνώριση της «μακεδονικής» μειονότητας ως υπόσχεση του κοινού μας δημοκρατικού μέλλοντος και της προόδου στα Βαλκάνια, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Ελπίζουμε ότι με τη χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά μας για αμοιβαία κατανόηση, χτίζουμε ένα μέλλον φιλίας των λαών μας!»

Να σημειωθεί πως στις Ευρωεκλογές του 2019 το φιλοσκοπιανό «Ουράνιο Τόξο» έλαβε σε όλη τη χώρα μόλις 0,11% των ψήφων. Ποσοστό που σίγουρα δεν συνάσει με το αφήγημά περί «μειονότητας» που αγγίζει το μισό εκατομμύριο και καταπιέζεται από τις ελληνικές Αρχές.

Η ανακοίνωση των 168 διανοούμενων από τα Σκόπια, φιλικά προσκείμενοι στο αντιπολιτευόμενο – εθνικιστικό VMRO-DPMNΕ οι περισσότεροι, επαναφέρει στην επιφάνεια τον φιλοσκοπιανό πολιτικό σχηματισμό, που εδρεύει στην Φλώρινα, που λόγω Πρεσπών είχε «βαλτώσει» τη δράση του το τελευταίο διάστημα.

Ειδήσεις σήμερα:Πρόεδρος Βόρειας Μακεδονίας: «Είπα στον Μπάιντεν πως είμαστε η μόνη χώρα που άλλαξε ονομασία για να μπει στο ΝΑΤΟ»Πώς άρπαξαν 750.000 ευρώ από λογαριασμό επιχειρηματία στο Μεσολόγγι«Να γίνει το ΚΙΝΑΛ ο φορέας που θα πρωταγωνιστήσει στην Ελλάδα», λέει ο Ανδρουλάκης

Related posts

Απόστολος Πάνας (ΚΙΝΑΛ): Εκτός αναπτυξιακού νόμου αρκετοί μικρομεσαίοι

timesadmin

Πηγές ΝΔ: O κ. Τσίπρας έδειξε στην Ολομέλεια να συναινεί με την κοινή εξεταστική

timesadmin

«Νέα Αλλαγή»: Με συνθηματολογία του ’81 κατεβαίνει ο Γιώργος Παπανδρέου στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ – Οι επόμενες κινήσεις του

timesadmin

Λοβέρδος: Ο αρχηγός πρέπει να είναι βουλευτής

timesadmin

Φίλης για Ιερά Σύνοδο και την επίθεση στον Μόσιαλο: «Μετά την επιστήμη, την Ιεραρχία ενοχλεί και το χιούμορ»

timesadmin

Μητσοτάκης: Στην Ολυμπία δείχνουμε πως ο αρχαίος πολιτισμός μπορεί να συναντηθεί με την τεχνολογία

timesadmin