Σιωπή-στον-τουρκικό-Τύπο-για-τη-συνάντηση-Μητσοτάκη-–-Ερντογάν
ΚΟΣΜΟΣ

Σιωπή στον τουρκικό Τύπο για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Η επόμενη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, η διατήρηση του μορατόριουμ στα ελληνοτουρκικά, η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, το πνεύμα αλληλεγγύης αλλά και το Κυπριακό ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν Κυριάκο Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκειας περίπου 45 λεπτών συνάντηση που είχαν το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία. Οι δύο ηγέτες προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην Άγκυρα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Κυπριακό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν δήλωσε ότι “η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης με την Ελλάδα με βάση την αρχή της καλής γειτονίας και ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να αυξάνονται”. Δήλωσε επίσης πως “θα πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν επωφελές για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να επικρατήσει η ειρήνη σε αυτές τις περιοχές”.

Και αφού το κλίμα ήταν ήρεμο τα τουρκιά ΜΜΕ, κατ’ εντολή φυσικά και του παλατιού της Άγκυρας, πέρασαν το θέμα στα ψιλά, χωρίς κάποια ιδιαίτερη αναφορά.

Η τουρκική εφημερίδα Hürriyet αναφέρει τη συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου σε δημοσίευμα που αφορά τις άλλες συναντήσεις του Ερντογάν με πολιτικούς ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο Βίκτορ Όρμπαν, τον οποίο συνάντησε πρώτο πρώτο, αλλά και η Τζόρτζια Μελόνι.

Η Milliyet δεν κάνει κάποια συγκεκριμένη αναφορά στη συνάντηση σε σημερινό της άρθρο. Αντ’ αυτού επικεντρώνεται στα θέματα που έθεσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και αυτά που απασχολούν την Τουρκία.

Από την πλευρά της η Sabah προβάλει ως μπροστάρηδες του ΝΑΤΟ τους Ερντογάν και Ορμπάν στο θέμα της προσπάθειας διατήρησης της ειρήνης. “Ο Πρόεδρος Ερντογάν συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής. Κατά τη συνάντηση, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι πρέπει να αυξηθούν οι θετικές προσπάθειες για τον τερματισμό των συγκρούσεων στην Ουκρανία και την Παλαιστίνη και ότι θα ήταν ωφέλιμο για όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για να εξασφαλίσουν την επικράτηση της ειρήνης σε αυτές τις γεωγραφίες”, αναφέρεται.

Μόνο το TRT έχει δημοσίευμα για τη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Ερντογάν. Αλλά και σε αυτό, το οποίο είναι πιο πολύ φωτογραφικό, αναπαράγεται η χτεσινή ανακοίνωση από τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής προεδρίας, που εκδόθηκε μετά το πέρας της συνάντησης των δύο ηγετών χωρίς κάποιον ιδιαίτερο σχολιασμό.

ΠΚ

Related posts

Ιράκ: Άλλοι οκτώ άνθρωποι εκτελέστηκαν με την κατηγορία της “τρομοκρατίας” και ένταξη στο Ισλαμικό Κράτος

timesadmin

ΗΠΑ: Τα πλήγματα κατά Χούθι στην Υεμένη είχαν “θετικά αποτελέσματα”

timesadmin

Ο Βίκτορ Όρμπαν, πολέμιος των Βρυξελλών αναλαμβάνει επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

timesadmin

Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στο Άγιον Όρος

timesadmin

Ιράν: Το Ισραήλ “θα πληρώσει το τίμημα” για τον θάνατο του στελέχους των Φρουρών της Επανάστασης

timesadmin

Ο Τραμπ επικράτησε εύκολα της Χέιλι στις προκριματικές των Ρεπουμπλικάνων στη Νότια Καρολίνα

timesadmin