Σημαντική-υποχώρηση-του-πληθωρισμού-τον-Μάιο-στο-2,4%-με-αύξηση-3,1%-στα-τρόφιμα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού τον Μάιο στο 2,4% με αύξηση 3,1% στα τρόφιμα

-|-

Στο 2,4% υποχώρησε ο πληθωρισμός τον Μάιο από το 3,1% του Απριλίου, με τιμές τα τρόφιμα να συνεχίζουν να αυξάνονται με 3,1% δηλαδή με ρυθμό ταχύτερο από τον μέσο πληθωρισμό, με πρωταγωνιστή ακόμα την τιμή του ελαιόλαδου με αύξηση 56,8%.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ οι τιμές της ενέργειας συνεχίζουν να επιδρούν πτωτικά για την πληθωρισμό με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να καταγράφει μείωση κατά 13,8% και την τιμή φυσικού αερίου να καταγράφει μείωση 11,8%.

Αντίθετα, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης (που είναι πλέον εκτός εποχής) καταγράφει +6,3% και τα τελικά προϊόντων πετρελαίου (βενζίνη πετρέλαιο κίνησης και λιπαντικά) εμφανίζουν αύξηση 5,4%. 

Στα τρόφιμα η επιβράδυνση της μέσης αύξησης των τιμών στα 3,1% τον Μάιο από 5,3% τον Απρίλιο αν και επιθυμητή, μένει να φανεί τους επόμενους μήνες αν είναι αποτέλεσμα φαινόμενου βάσης λόγω των υψηλών ανατιμήσεων που είχαμε ένα χρόνο νωρίτερα.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφοντα στο ελαιόλαδο με 56,8% τα νωπά ψάρια με 12,6%, ενώ αυξήσεις πάνω από το μέσο πληθωρισμό εμφανίζονται επίσης στο Μεταλλικό νερό – αναψυκτικά – χυμοί φρούτων (7,7%)  και τα αλκοολούχα ποτά. 

Τα νωπά φρούτα είχαν οριακή αύξηση κατά 1,7% τα νωπά λαχανικά 1,2%, η ζάχαρη, οι σοκολάτες και τα γλυκά κατά 2,3%, την ώρα που τα αυγά και τα γαλακτοκομικά είχαν μείωση κατά 1,9% το ψωμί και τα δημητριακά κατά 0,9%.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ καταγράφουν αυξήσεις τιμών πολύ υψηλότερες από το μέσο πληθωρισμό στα ασφάλιστρα υγείας κατά 14%, στο πακέτο διακοπών κατά 10,9%, στα Εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία – καφενεία – κυλικεία, κατά 5,3% στα εισιτήρια σε κινηματογράφους και θέατρα και στα ασφάλιστρα αυτοκινήτων κατά 5,6%.

Μείωση κατά 0,3% καταγράφει ο πληθωρισμός και στη μηνιαία βάση, δηλαδή τον Μάιο σε σχέση με τον Απρίλιο.  Η μείωση αυτή διαμορφώθηκε από:

1. Από τις μειώσεις

– Κατά 0,5% στην ομάδα Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε: χοιρινό, γάλα νωπό πλήρες, νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ψωμί και δημητριακά, πουλερικά, νωπά ψάρια, γιαούρτι.

– Κατά 0,3% στην ομάδα Αλκοολούχα ποτά και καπνός, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα αλκοολούχα ποτά (μη σερβιριζόμενα)

– Κατά 0,6% στην ομάδα Στέγαση, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στον ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών σε: ενοίκια κατοικιών, φυσικό αέριο.

– Κατά 0,4% στην ομάδα Διαρκή αγαθά – Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.

– Κατά 0,4% στην ομάδα Μεταφορές, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση κυρίως των τιμών στα εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.

– Κατά 0,8% στην ομάδα Άλλα αγαθά και υπηρεσίες, λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στα άλλα είδη ατομικής φροντίδας.

2. Από τις αυξήσεις

– Κατά 0,8% στην ομάδα Ένδυση και υπόδηση, λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης

– Κατά 0,2% στην ομάδα Ξενοδοχεία-Καφέ-Εστιατόρια, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα εστιατόρια – ζαχαροπλαστεία- καφενεία – κυλικεία.

* Δείτε αναλυτικά την έκθεση της ΕΛΣΤΑΤ δεξιά στη στήλη Σχετικά Αρχεία

Related posts

Στα 110,5 δισ. ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων στο 2ο τρίμηνο

timesadmin

Βγαίνουν διαγωνισμοί για την αποκατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου στις πληγείσες περιοχές

timesadmin

Π. Ραβάνης (ΒΕΑ): Δεν ευοδώθηκαν οι προσδοκίες μας, για μέτρα στήριξης και ελάφρυνσης των ΜμΕ

timesadmin

ΤΧΣ: Στην τελική ευθεία η αποεπένδυση από την Πειραιώς

timesadmin

Όλες οι αλλαγές για τους συνταξιούχους που εργάζονται

timesadmin

Πώς και γιατί το ΥΠΟΙΚ κάνει ποδαρικό το 2024 στις αγορές ομολόγων

timesadmin