Σημάδια-κόπωσης-πολλών-τουριστικών-προορισμών-βλέπουν-οι-ξενοδόχοι
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια κόπωσης πολλών τουριστικών προορισμών βλέπουν οι ξενοδόχοι

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Με προβληματισμό – παρά τα αυξημένα έσοδα σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές και τον υψηλότερο αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό – φτάνει προς το τέλος η φετινή τουριστική σεζόν για τους ξενοδόχους, όπως αποτυπώθηκε στο 3ο Περιφερειακό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων που πραγματοποιήθηκε στην Ζάκυνθο.

Τα μεγαλύτερα αγκάθια για τον ξενοδοχειακό κλάδο, όπως τονίστηκε, είναι η έλλειψη σημαντικών τουριστικών υποδομών (οδικοί άξονες, αεροδρόμια και λιμάνια, ύδρευση κ.ά) την ώρα που νέες φορολογικές επιβαρύνσεις τίθενται σε ισχύ από την ερχόμενη χρονιά (άνοδος του τέλους για την κλιματική αλλαγή – σε 203 εκατ. ευρώ υπολογίζονται τα έσοδα το 2025 σύμφωνα με το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής – και του τέλους παρεπιδημούντων), η εκρηκτική άνοδος των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, η αύξηση του λειτουργικού κόστους, αλλά και η έλλειψη προσωπικού. 

Τα παραπάνω, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, επηρεάζουν αισθητά την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, την ώρα που γειτονικοί προορισμοί (Ισπανία, Τουρκία αλλά και Αλβανία) κερδίζουν σε μερίδια.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Ξενοδόχων Γιάννης Χατζής, η νέα πραγματικότητα του τουρισμού είναι σύνθετη και γεμάτη προκλήσεις. “Ο τουρισμός βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και τα σημάδια κόπωσης ακόμη και σε πολύ δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι πλέον ξεκάθαρα” είπε. Την ίδια ώρα υπάρχει πίεση στο budget των τουριστών λόγω του πληθωρισμού, ενώ οι ταξιδιωτικές τάσεις αλλάζουν.

Συμπλήρωσε πως οι νέες επιβαρύνσεις που ανακοινώθηκαν στην ΔΕΘ έχουν προκαλέσει ανησυχία, ενώ είπε πως υπάρχει απροθυμία από την πλευρά της Κυβέρνησης να ρυθμίσει τη Βραχυχρόνια μίσθωση. “Ο τουρισμός δεν μπορεί να σηκώνει όλο το βάρος. Δεν είναι ώρα να φορολογούμε τα έσοδα” υπογράμμισε. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Αλέξανδρος Βασιλικός, σημείωσε πως υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στο μέλλον ο ξενοδοχειακός κλάδος, αλλά έχει έρθει η στιγμή- και με τη βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων- να δοθούν λύσεις, κυρίως σε ότι έχει να κάνει με τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.
 

Related posts

Κ. Μητσοτάκης: Με τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρητιας δημιουργείται ο 5ος τραπεζικός πυλώνας

wp-needuser

Οι πέντε κίνδυνοι της σύρραξης στη Μέση Ανατολή για Ελλάδα – Ευρώπη

wp-needuser

ΥΠΕΝ: Πέντε μέτρα για τη μείωση του κόστους στο αγροτικό ρεύμα

timesadmin

Μειώθηκαν οι ΑΠΕ, εκτινάχθηκε η τιμή του ρεύματος

timesadmin

Eurobank: Επιβραδύνθηκε στο 4,2% ο πληθωρισμός το 2023 από 9,3% το 2022

timesadmin

“Λαβράκια” φοροδιαφυγής από το ψηφιακό σύστημα αυτοματοποιημένου ελέγχου της Εφορίας

timesadmin