Σε-υψηλό-40-ετών-ο-πληθωρισμός-στο-Ηνωμένο-Βασίλειο-(upd)
ΚΟΣΜΟΣ

Σε υψηλό 40 ετών ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο (upd)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 09:49

Ο πληθωρισμός του Ηνωμένου Βασιλείου εκτινάχθηκε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών τον Μάιο μετά από τις ευρύτατες αυξήσεις του κόστους στα πάντα, από τα καύσιμα και την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι τα τρόφιμα και τα ποτά.

Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,1% από το 9% πριν από ένα μήνα, σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία. Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν 0,7% σε μηνιαία βάση, έναντι του 2,5% που κατέγραψε τον Απρίλιο.

Ενώ η άνοδος ήταν μικρότερη σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, τα στοιχεία εξακολουθούν να υπογραμμίζουν την κλίμακα της κρίσης που αντιμετωπίζει με τον πληθωρισμό το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα πράγματα θα χειροτερέψουν αργότερα αυτό το έτος, όταν ξεκινήσει μια άλλη αύξηση της τιμής της ενέργειας, με την Τράπεζα της Αγγλίας να προβλέπει ότι οι αυξήσεις των τιμών θα εκτιναχθούν πάνω από το 11% τον Οκτώβριο.

Η άνοδος του πληθωρισμού ασκεί περαιτέρω πιέσεις στα μέλη της κεντρικής τράπεζας για να μειώσουν το βάρος των νοικοκυριών, περιπλέκοντας το έργο της Τράπεζας της Αγγλίας, αναφέρει επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG.

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο πληθωρισμός ήταν πιθανό να παραμείνει υψηλότερα του 9% στους επόμενους μήνες προτού κορυφωθεί ελαφρώς άνω του 11% τον Οκτώβριο, όταν πρόκειται να αυξηθούν οι ρυθμισμένοι λογαριασμοί ρεύματος των νοικοκυριών.

Η βρετανική κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να καταπολεμήσει την άνοδο των τιμών, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ ως απάντηση στην ανακοίνωση των στοιχείων.

Οι τιμές τροφίμων και μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση τον Μάιο, στη μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 2009, καθιστώντας αυτή την κατηγορία ως τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού τον προηγούμενο μήνα.

Related posts

ΕΕ: Δεν τα βρήκαν οι 27 για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

timesadmin

Νέες αιχμές Μισέλ κατά Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση

timesadmin

Λωρίδα της Γάζας: Συμφωνία για εκεχειρία στις 23.30

timesadmin

Συνδρομή $8 το μήνα στο Twitter Blue ανακοίνωσε ο Μασκ

timesadmin

Συνομιλία Ζελένσκι με τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα

timesadmin

Ενδεχομένως στην Τουρκία μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων της Ουκρανίας και της Ρωσίας

timesadmin