Σε-συνεδρίαση-του-ΣΑ.-του-ΟΗΕ-για-την-ανθρωπιστική-κατάσταση-στην-Ουκρανία-συμμετείχε-η-Ελλάδα
ΚΟΣΜΟΣ

Σε συνεδρίαση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία συμμετείχε η Ελλάδα

Η Ελλάδα συμμετείχε, διά της μονίμου αντιπροσώπου Μαρίας Θεοφίλη, στην έκτακτη κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία που έλαβε χώρα πριν από λίγες ημέρες, όπως κάνουν γνωστό διπλωματικές πηγές.

Σημειώνουν ότι αρκετά κράτη – μέλη της ΕΕ είχαν ζητήσει τη συμμετοχή τους στην εν λόγω συνεδρίαση, αλλά τελικά πέρα από την Ελλάδα μόνο η Γερμανία, η Πολωνία και η Σλοβακία έγιναν δεκτές (πέρα από τη Γαλλία που είναι μόνιμο μέλος).

Η ανωτέρω εξέλιξη, υπογραμμίζουν, οφείλεται στην παρέμβαση της προεδρεύουσας χώρας του Συμβουλίου Ασφαλείας Γκαμπόν, με την οποία οι διμερείς σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σημαντικά τους τελευταίους μήνες και ιδιαίτερα μετά τις τρεις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Γκαμπονέζο ομόλογό του.

Κατά τη συζήτηση, η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο, στη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα στην προστασία της ελληνικής κοινότητας στην Ουκρανία, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Οδησσού, καθώς και στην πρόταση για συμμετοχή στην ανοικοδόμηση της Μαριούπολης, όπως γνωστοποιείται.

Τέλος, τόνισε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη μεταφορά των σιτηρών από την Ουκρανία, καθώς και στη διανομή τους στην Αφρική μέσω της συνεισφοράς στην αποκατάσταση των εγκαταστάσεων Αφρικανικών λιμανιών.

Επισημαίνεται εν προκειμένω ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βεγγάζης, πρόγραμμα του World Food Programme.

- ---

Related posts

Ιράν: Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε πέντε υπόπτους που φέρεται να συνδέονταν με την Μοσάντ

timesadmin

Ξανά θετικός στον κορονοϊό ο Μπάιντεν

timesadmin

Οι Ουκρανοί ανθίστανται στο Σολεντάρ – Οι Ρώσοι έχουν βαριές απώλειες, λέει το Κίεβο

timesadmin

Κύπρος: Σχηματίστηκε νέα ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα

timesadmin

Σολτς: Το Βερολίνο σκοπεύει να απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του έτους

timesadmin

Αρμενία: Συνομιλίες Πασινιάν με Πούτιν, Μακρόν και Μπλίνκεν για την κατάσταση με το Αζερμπαϊτζάν

timesadmin