thetimes.gr
Σε-δύο-δόσεις-η-εφαρμογή-της-ψηφιακής-κάρτας-εργασίας-στις-τέως-ΔΕΚΟ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε δύο δόσεις η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις τέως ΔΕΚΟ

-|-

Πιο μπροστά φέρνει η κυβέρνηση την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Αν και ο αρχικός προγραμματισμός -σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Capital.gr- προέβλεπε την ψηφιακά κάρτα στις τέως ΔΕΚΟ τον Ιούνιο, η αλλαγή του εκλογικού σχεδιασμού, μετά την τραγωδία στα Τέμπη, φέρνει την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου νωρίτερα και συγκεκριμένα από τον ερχόμενο Απρίλιο, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Ωστόσο, αυτή θα “τρέξει” σε 2 δόσεις. Η πρώτη δόση θα “τρέξει” ως τα τέλη του επόμενου μηνός και θα αφορά τις μεταφορικές τέως ΔΕΚΟ (ΟΣΕ ΑΕ, Hellenic Train, Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Υλικού, ΕΡΓΟΣΕ, Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ, ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό κ.λπ.), αλλά και την ΕΥΔΑΠ και τα ΕΛΤΑ.

Ωστόσο, δεδομένης της δήλωσης του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, περί εκλογών τον Μάιο, αυτό σημαίνει πως ο εν λόγω μήνας θα είναι εκλογικός.

Το ίδιο θα ισχύσει πιθανότατα και για τον επόμενο. Έτσι, η δεύτερη δόση εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα αφορά τις ενεργειακές ΔΕΚΟ μεταφέρεται πρακτικά για μετά το καλοκαίρι, καθώς εκτιμάται από παράγοντες του κλάδου πως θα είναι δύσκολο να εφαρμοσθεί εν μέσω αλλεπάλληλων εκλογών ή αμέσως μετά, σε συνθήκες θερινών αδειών κ.λπ.

Το ίδιο θα ισχύσει και για τις βιομηχανίες, δηλαδή θα εφαρμοσθεί -όπως προβλέπει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας- η εν λόγω κάρτα μετά το καλοκαίρι – αρχές φθινοπώρου.

Κατά τ΄ άλλα ο προγραμματισμός προβλέπει για το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους (πιθανότατα προς το τέλος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων κλάδου) την επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας και στους κλάδους της εστίασης και του τουρισμού.

Ωστόσο, η αρχή σε αυτούς τους κλάδους θα γίνει από τα αστικά κέντρα, δηλαδή την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη κ.λπ. και όχι από την περιφέρεια.

Από τεχνικής άποψης, υπενθυμίζεται πως είναι έτοιμη η επέκταση της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλους, ανεξαιρέτως, τους κλάδους της οικονομίας, καθώς όλοι οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα έχουν εγγραφεί στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” από τον Δεκέμβριο του 2022.

Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας εφαρμόζεται ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στις τράπεζες και τα σούπερ-μάρκετ, ενώ τον Φεβρουάριο επεκτάθηκε στους κλάδους των ασφαλιστικών εταιρειών και των εταιρειών security.

Με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας θωρακίζεται η καταγραφή του ωραρίου των εργαζόμενων αλλά και -παράλληλα- πιστοποιείται η παρουσία τους στον χώρο εργασίας με τρόπο αδιάβλητο και με τεχνολογικά εργαλεία που διευκολύνουν τον άμεσο εντοπισμό τυχόν παραβάσεων και ψευδών δηλώσεων είτε από την πλευρά των επιχειρήσεων, είτε από την πλευρά των εργαζομένων.

Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, επίσης, περιλαμβάνει την εφαρμογή myErgani mobile app την οποία οι εργαζόμενοι “κατεβάζουν” στο κινητό τους τηλέφωνο και την εφαρμογή Ergani CardScanner για τις επιχειρήσεις, η οποία “διαβάζει” κατά την έναρξη και λήξη της εργασίας τις Ψηφιακές Κάρτες των εργαζομένων και μεταδίδει αυτόματα σε πραγματικό χρόνο την πληροφορία στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη ΙΙ”.

Related posts

Γ. Στουρνάρας: Η επενδυτική βαθμίδα θα κριθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης

timesadmin

Αυξητική η τάση στις αιτήσεις ένταξης στον εξωδικαστικό μηχανισμό

timesadmin

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Νοεμβρίου

timesadmin

Ευ. Μαρινάκης – Αγγ. Φράγκου για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στη ναυτιλία

timesadmin

Γ. Γεωργαντάς: Δημιουργείται ευρωπαϊκό ταμείο 500 εκατ. ευρώ για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών

timesadmin

Πως θα μεταμορφωθεί σε πολυτελή πεντάστερη μονάδα το ιστορικό Μέγαρο Σλήμαν

timesadmin