Σε-άνοδο-το-επιτόκιο-του-10ετούς-ομολόγου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε άνοδο το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου

Σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων πραγματοποιείται πιθανότατα αύριο η πρώτη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου, μετά την σχετική εντολή που έδωσε σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους στις τράπεζες. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπέρασε σήμερα στη δευτερογενή αγορά το 1,66% από το 1,50% που ήταν πριν από μία εβδομάδα, ακολουθώντας μεταξύ άλλων και την τάση που έχει διαμορφωθεί και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ωστόσο πριν από ένα χρόνο όταν το υπουργείο Οικονομικών πραγματοποίησε την αντίστοιχη δημοπρασία 10ετούς ομολόγου το επιτόκιο τότε είχε διαμορφωθεί στο 0,81%. Στη συνέχεια μετά από 8 μήνες, παρόλο που η ΕΚΤ σε όλο αυτό το διάστημα αγόραζε με αμείωτο ρυθμό ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ΡΕΡΡ, η απόδοση του 10ετούς ομόλογου κατά την επανέκδοση του τον Σεπτέμβριο, ανέβηκε στο 1,68%.

Η απόδοση για τη νέα έκδοση που έχουν αναλάβει οι τράπεζες Barclays, Commerzbank, Eurobank, Morgan Stanley, Nomura και Société Générale να δράσουν ως Joint Lead Managerς, αναμένεται να διαμορφωθεί μετά το κλείσιμο του βιβλίου των προσφορών πιθανότατα αύριο το μεσημέρι. Σε κάθε περίπτωση το ύψος του δεν πρόκειται να επηρεάσει το ποσό που σχεδιάζει ν΄ αντλήσει από την έκδοση ο ΟΔΔΗΧ το οποίο υπολογίζεται στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Γενικότερα για φέτος ο ΟΔΔΗΧ, αναμένεται να προχωρήσει στην έκδοση νέων ομολόγων ύψους 12 δισ. ευρώ, τουλάχιστον, έναντι 14 δισ. ευρώ το 2021. Παρόλο που η χώρα αντιμετωπίζει περιορισμένες ανάγκες για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους το 2022 και το Δημόσιο διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα περίπου 35 δισ. ευρώ. ο ΟΔΔΗΧ επιδιώκει με τις νέες εκδόσεις ομολόγων να καταδείξει την ευχέρεια του Ελληνικού Δημοσίου να δανείζεται από τις αγορές με ανταγωνιστικούς όρους.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα επιδιώξει να αντλήσει όσο το δυνατόν περισσότερα στο πρώτο τρίμηνο του έτους, μέχρι να λήξει δηλαδή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της “πανδημίας” που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Για μετά τον Μάρτιο η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίζει ν΄ αγοράζει με ευελιξία ελληνικά ομόλογα προκειμένου να βοηθήσει τη χώρα και να αποφευχθεί ένα “σοκ” στα αγορές.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) σήμερα καταγράφηκαν συναλλαγές 142 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 72 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς αυξήθηκε στο 1,66% από 1,60% χθες έναντι -0,017% του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διευρυνθεί στο 1,67% από 1,62%.

Στην αγορά συναλλάγματος υποχωρεί το ευρώ έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο των 1,4 δολ. και συγκεκριμένα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,1340 δολ. από το 1,1407 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1367 δολ.

Related posts

Οι τρεις κοινοπραξίες που διεκδικούν τη σιδηροδρομική γραμμή προς Ραφήνα

timesadmin

Πώς θα δοθεί το “πρώτο ένσημο” στους νέους

timesadmin

Οι ανατιμήσεις συγκρατούν το τζίρο στα σούπερ μάρκετ

timesadmin

Τσουνάμι ανατιμήσεων πλήττει όλη την αγορά

timesadmin

e-ΕΦΚΑ: Εντός δύο μηνών η έκδοση σύνταξης από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

timesadmin

Πτώση στις τιμές των βασικών αγροτικών προϊόντων μέχρι και 43%

timesadmin