Σεισμός-–-ΕΜΑΚ:-«Ευχαριστώ-Ελλάδα»-λένε-οι-Τούρκοι-στα-κοινωνικά-δίκτυα
ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμός – ΕΜΑΚ: «Ευχαριστώ Ελλάδα» λένε οι Τούρκοι στα κοινωνικά δίκτυα

«Ευχαριστώ Ελλάδα» (Teşekkürler Yunanistan) λένε τις τελευταίες ώρες Τούρκοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ευχαριστώντας την χώρα μας για την παρουσία στις πληγείσες περιοχές και την συμβολή της στη διάσωση επιζώντων κάτω από τα ερείπια που άφησε πίσω του ο φονικός σεισμός της Δευτέρας. Έως αυτή την ώρα οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των ανδρών της ΕΜΑΚ στην Αντιόχεια και στην Αλεξανδρέττα, είχε ως αποτέλεσμα να απεγκλωβιστούν από τα συντρίμμια δύο μικρά κορίτσια, ένας έφηβος και ένας 50χρονος άνδρας.

Το βίντεο με τους διασώστες της ΕΜΑΚ να αγκαλιάζονται μετά την πετυχημένη διάσωση ενός μικρού κοριτσιού, έγινε viral και σχολιάστηκε θετικά στα κοινωνικά δίκτυα, με Τούρκους χρήστες να εκφράζουν δημόσια τις ευχαριστίες τους προς την Ελλάδα. Το κλίμα δεν θυμίζει σε τίποτα τις φιλοπολεμικές και εμπρηστικές αναρτήσεις του τελευταίου διαστήματος κατά της χώρας μας, λόγω και της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας. Μερικές χαρακτηριστικές αναρτήσεις: «Κοιτάξτε αυτή είναι η ελληνική Ομάδα Διάσωσης. Αυτοί οι άντρες είναι χαρούμενοι και κλαίνε γιατί έβγαλαν σώα την 6χρονη Τουρκάλα από τα χαλάσματα. Είναι χαρούμενοι που κατάφεραν να σώσουν το 6χρονο κορίτσι και δεν το άφησαν να πεθάνει. Χωρίς αυτούς, ίσως να μην είχε σωθεί. Χαίρομαι που ήρθαν».

https://t.co/5LneKlJQu0

Bak abla, bunlar Yunanistan Kurtarma Ekibi. Bu adamlar 6 yaşındaki Türk kızı göçükten sağlam kurtardıkları için sevinip ağlıyor. 6 yaşındaki kız çocuğu ölmeden kurtarabildiler diye seviniyorlar. Onlar olmasa belki ulaşılamayacaktı o kıza. İyi ki gelmişler

— Bir küçücük aslancık (@hickiskanmadim) February 8, 2023

«Θα σε θυμάμαι με αυτή τη φωτογραφία. Όχι με τον πόλεμο που έγινε πριν από δεκαετίες. Ευχαριστώ Ελλάδα»

onlarca yıl önce yapılan savaşla değil bu fotoğrafla hatırlayacağım sizi
Teşekkürler Yunanistan #tesekkuerlerYunanistan pic.twitter.com/YrdRK3Zaun

— silivri genel müdürü (@silivri_muduru) February 8, 2023

«Ένας γενναίος εχθρός είναι καλύτερος από έναν άθλιο φίλο. Ευχαριστούμε Ελλάδα»

Mert düşman, aIçak dosttan iyidir..#TeşekkürlerYunanistan 🇹🇷 🇬🇷 pic.twitter.com/B9bTw3LWyi

— 🅱️ояаи Teкiи (@_Boran__) February 8, 2023

«Όμορφοι άνθρωποι που χαίρονται και κλαίνε από τη χαρά τους σαν να έσωσαν το δικό τους παιδί. Ευχαριστώ Ελλάδα».

Kendi evladını kurtarmış gibi sevinen,sevinçten ağlayan güzel insanlar.İyi ki varsınız komşumuz,unutmayacağız.❤️🇬🇷Teşekkürler Yunanistan #deprem pic.twitter.com/8qm8wmIxgW

— Nisa 🐍 (@hayrunnisaozeel) February 7, 2023

«Ευχαριστούμε. 100 χρόνια γείτονας. Έλληνας διασώστης κουβαλάει ένα φορείο μαζί με έναν Τούρκο στρατιώτη».

Teşekkürler
Yüz yıllık komşu#Yunanistan İtfaye erleri
mehmetçikle sedye taşıyor
🤍
🇬🇷🇹🇷 pic.twitter.com/hmmbZORuCD

— Ceyhun Yılmaz (@ceyhunyilmaz) February 7, 2023

«Υπήρχε κάποιος (Σημ. : Αναφέρεται στον αρχηγό της τουρκικής μαφίας Αλαατίν Τσακιτζί) που επειδή δεν μπόρεσε να πάρει βίζα για Ελλάδα, απείλησε πως αν οι κάτοικοι της Κωνσταντινούπολης βήξουν θα γίνει σεισμός στην Αθήνα. Η Ελλάδα είναι εδώ. Ευχαριστώ Ελλάδα».

Yunanistan’a vize alamadığı için İstanbullular öksürürse sizde deprem olur diye tehdit eden birileri vardı İşte Yunanistan.Teşekkürler Yunanistan. pic.twitter.com/wS0HSjn0X4

— Engin Kara (@MetliKara) February 8, 2023

«Η χαρά που βίωσαν οι ελληνικές Ομάδες Έρευνας και Διάσωσης όταν έσωσαν το 6χρονο παιδί. Χαιρόμαστε που είστε εδώ»

Yunan arama kurtarma ekiplerinin 6 yaşında cocugu kurtardıgı anda yaşadıgı sevinc iyi ki varsınız 💗🙏🏻 pic.twitter.com/V0iEoxrYd5

— Animal Army (@animaIarmy) February 7, 2023

«Όσοι έλεγαν πως θα μπουν στην Ελλάδα σε μια νύχτα, δεν πήγαν κάτω από τα ερείπια για να σώσουν έναν πολίτη. Οι Έλληνες ωστόσο που θεωρούσαν εχθρό, το έκαναν»

Bir gecede atinaya girecez diyenler 2 gündür göçük altına girip bir vatandaşını kurtaramadı düşman olarak baktıkları atinadakiler kurtardı bize insanlığı hatırlatan komşu ülke yunanistana sonsuz Teşekkürler. #tesekkuerlerYunanistan 🤲🏻❤️ #deprem #hataydepremi #marasdeprem https://t.co/1DPo63Ehq5

—  Kadir  (@7Kadirrr) February 8, 2023

«Όταν έβγαλαν τους ανθρώπους μας από κάτω από τα ερείπια, ξέσπασαν από ευτυχία σε κλάματα. Ο πόνος δεν έχει θρησκεία, ό,τι κι αν πιστεύεις. Τα δάκρυα έχουν πάντα το ίδιο χρώμα. Ευχαριστώ Ελλάδα.»

Bir insanımızı enkaz altından çıkarınca mutluluk göz yaşlarına boğuldu. Acının dini ırkı olmuyor neye inanırsan inan göz yaşı hep aynı renktir.😔
Teşekkürler Yunanistan#seferberlik #Hatay#Mardin#Elbistan#Turkey#deprem #HatayıKaderineTerketme#TurkeyEarthquake#Marmara pic.twitter.com/hWMrcPNimJ

— Cuneythr (@Cuneythr1907) February 8, 2023

«Οι υπεραιωνόβιοι γείτονές μας. Η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. Ευχαριστώ Ελλάδα»

Asırlık komşularımız ,insanlık böyle bir şey. Teşekkürler Yunanistan🇬🇷🇹🇷

Οι υπεραιωνόβιοι γείτονές μας, η ανθρωπιά είναι κάτι τέτοιο. ευχαριστω ελλαδα🇬🇷🇹🇷 pic.twitter.com/4TQmlYsPeh

— Emirhan Erol (@erolemir_) February 8, 2023

«Όποια γλώσσα και αν είναι μιλάμε, όποιο και εάν είναι το χρώμα της σημαίας μας, τα χρώματα των δακρύων μας είναι πάντα τα ίδια. Ευχαριστώ Ελλάδα»

Dilimiz Irkımız Bayragımız’ın Rengi Ne Olursa Olsun Göz Yaşlarımızın Renkleri Hep Aynıdır Teşekkürler Yunanistan https://t.co/3DXheVTHkM

— Kerim (@Kerim37514887) February 8, 2023

«Ευχαριστούμε Ελλάδα. Ευχαριστούμε αδέλφια Έλληνες»

❤️🇬🇷Teşekkürler Yunanistan
Ευχαριστώ αδέρφια Έλληνες
Ελλάδα
σεισμός

— Gülay (@liberalkadin) February 8, 2023

«Τα δάκρυα της ανθρωπότητας δεν έχουν χρώμα»

Teşekkürler Yunanistan 🙏🇹🇷🇬🇷
” İnsanlığın gözyaşlarının rengi yoktur.”
“Τα δάκρυα της ανθρωπότητας δεν έχουν χρώμα.” pic.twitter.com/S5FI9iyWrv

— 🧸She the Asalet (@luludi_gulocan) February 8, 2023

«Τούρκοι μην το ξεχνάτε αυτό. Ευχαριστούμε Ελλάδα»

Türk halkı bunu unutmaz Teşekkürler Yunanistan 🇬🇷#Greece 🙏 pic.twitter.com/oUsV6knCZT

— ꁅꌗꂦꉓꀤꍏ꒒🇦🇿🇬🇷🇮🇱🇯🇵🇳🇱🇵🇱🇸🇪🇮🇳🇺🇦🇹🇼 (@GSociaI) February 8, 2023

«Ευχαριστώ Ελλάδα. Δεν είμαστε εχθροί. Οι πολιτικοί μας κάνουν να μοιάζουμε με εχθρούς. Η χαρά σας όταν σώζετε το 6χρονο παιδί είναι το σημάδι αυτής της φιλίας»

Tesekkurler Yunanistan
Biz düşman değiliz.
Siyasetçiler bizi düşman gibi gösteriyor.
6 yaşındaki çocuğu kurtarınca sevinciniz bu dostluğun nişanesidir. pic.twitter.com/sC5OdBYA5B

— Fenerli Kojiro Hyuga (@satilmiskulupGs) February 8, 2023

Στιγμές συγκίνησης αλλά και οδύνης για τους Έλληνες διασώστες

Μια τραγωδία δίχως τέλος ζουν οι κάτοικοι στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας μετά τις φονικές σεισμικές δονήσεις. Χιλιάδες είναι οι νεκροί, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός εκείνων που έχουν θαφτεί στα ερείπια πολυκατοικιών που κατέρρευσαν.

Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες της Ελληνικής ομάδας της ΕΜΑΚ στην επαρχία Χάται (Hatay) βόρεια της πόλης της Αντιόχειας στην Τουρκία που έχουν χτυπηθεί με σφοδρότητα από τον εγκέλαδο. Χάρη στο πείσμα τους, την εκπαίδευσή τους, τον επαγγελματισμό τους, την ανθρωπιά τους και την αυταπάρνηση με την οποία κάνουν αυτή τη δουλειά έχουν απεγκλωβίσει ζωντανούς έναν άνδρα 50 ετών, έναν έφηβο, μία 9χρονη, μία 7χρονη , ενώ έχει ανασυρθεί χωρίς τις αισθήσεις του ένα ανήλικο κορίτσι. Οι εικόνες με τις προσπάθειες των Ελλήνων διασωστών, η συγκίνησή τους αλλά και η οδύνη τους για το θάνατο της μικρής Φατμέ, έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqcwnl4vbu6x)

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Οι καιρικές συνθήκες καθιστούν δύσκολο το έργο των ανθρώπων που με γυμνά χέρια ξεθάβουν τους συγγενείς τους κάτω από τα συντρίμμια που άφησε ο φονικός σεισμός, εκείνοι συνεχίζουν απτόητοι και με περισσότερο πείσμα την αναζήτησή τους.

Το πρωί της Τετάρτης, μάλιστα, οι Έλληνες διασώστες κατάφεραν να διασώσουν έναν 15χρονο άνδρα από την περιοχή Χατάι. «Όλοι οι διασωθέντες έχουν βγει πόντο-πόντο, τα παιδιά μας σκάβουν με τα χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής ανακοινώνοντας την τέταρτη διάσωση από Έλληνες διασώστες στην Τουρκία.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqcxkosumim9)

Δυστυχώς, τα στελέχη της ΕΜΑΚ έχιουν ανασύρει και τρία άτομα νεκρά: ένα μικρό κορίτσι την Τρίτη και την νύχτα προς την Τετάρτη ένα αγόρι περίπου 17 ετών και έναν άνδρα περίπου 40 χρόνων.

Νέα αποστολή στην Τουρκία

Εντωμεταξύ το πρωί της Τετάρτης ανακοινώθηκε ότι η Ελλάδα στέλνει και δεύτερη ομάδα με 15 άνδρες της ΕΜΑΚ που θα ταξιδέψουν στην Τουρκία με αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας που θα απογειωθεί από αεροδρόμιο της Βορείου Ελλάδας. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Πυροσβεστικής η ομάδα των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ θα έχει μαζί της και ένα βελγικό ποιμενικό με την ονομασία Τάλως για το οποίο είπε ότι «είναι πολύτιμος σύντροφος γιατί η όσφρηση του τετράποδου βοηθάει στον εντοπισμό των εγκλωβισμένων».

Στην δεύτερη ελληνική ομάδα θα συμμετέχουν, τέλος, και τρια στελέχη του ΕΚΑΒ ως ιατρικό προσωπικό

Οι συγκλονιστικές προσπάθειες διάσωσης της 7χρονης Φατμέ

Τη φωνούλα της 7χρονης Φατμέ άκουσαν αρχικά οι δύο διασώστες από την ελληνική ομάδα. Χώθηκαν αμέσως στα χαλάσματα προσπαθώντας να την ανασύρουν κάτω από τόνους μπάζα. Το χεράκι της ήταν παγιδευμένο και δεν μπορούσε να κουνηθεί. Ήταν σε βάθος 7 μέτρων. Με ειδικά εργαλεία απομάκρυναν κομμάτια από τσιμέντο και άνοιξαν δίοδο προς το μέρος της, ωστόσο ήταν αργά. Έλληνες και Τούρκοι διασώστες βρίσκοντας το άψυχο σώμα του κοριτσιού αγκαλιάστηκαν με δάκρυα στα μάτια και ζήτησαν από τις κάμερες να απομακρυνθούν.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqcce5bbd429)

Όμως οι διασώστες δεν εγκατέλειψαν το σημείο. Όταν αντιλήφθηκαν ότι πίσω από την άτυχη Φατμέ υπήρχε η αδερφούλα της συνέχισαν τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη βγάλουν ζωντανή από τα συντρίμμια, όπως κι έγινε.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cqccmmkn2eoh)

Με χειροκροτήματα και χαμόγελα η διάσωση ενός κοριτσιού

Χωρίς διακοπή και κάτω από αντίξοες συνθήκες οι διασώστες κατάφεραν να βγάλουν ζωντανό ένα κορίτσι, με τους γονείς του παιδιού να ξεσπούν σε κλάματα και να χτυπούν στην πλάτη τους Έλληνες διασώστες θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τους ευχαριστήσουν που έσωσαν το παιδί τους. Με χειροκροτήματα εμψυχώνουν την ελληνική ομάδα οι άνθρωποι που βρίσκονται εκεί αναζητώντας μέσα στα χαλάσματα ίχνος ζωής από τις δικές τους οικογένειές τους.

Η Ελληνική αποστολή ενεργεί σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης από τις πρωινές ώρες της Τρίτης και αποτελείται από 21 πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 1ης ΕΜΑΚ, έμπειρους σε επιχειρήσεις διάσωσης με δύο σκυλιά (τον Βίκτωρα και τον Καίσαρα) ενώ ακολουθούν και πέντε γιατροί και νοσηλευτές του ΕΚΑΒ, ειδικευμένοι σε παροχή πρώτων βοηθειών, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

emak-toyrkia

Στην αποστολή συμμετέχει και πολιτικός μηχανικός, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος με μεταπτυχιακό στη διαχείριση φυσικών καταστροφών και κατασκευών. Η ελληνική αποστολή έχει στρατοπεδεύσει σε ανοιχτό σημείο σε απόσταση περίπου 6 χιλιόμετρα από τον τόπο της καταστροφής και των ερευνών διάσωσης, έχουν εφοδιαστεί με τρόφιμα και έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες των 10 ατόμων που επιχειρούν για τη διάσωση των ανθρώπων με συνεχόμενες βάρδιες.

Ειδήσεις σήμερα:

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα σχολεία, Δημόσιο και καταστήματα

Ποιος είναι ο Ολλανδός «προφήτης του κακού» που ισχυρίζεται ότι «είδε» τον σεισμό στην ΤουρκίαΦόβοι για 20.000 νεκρούς από τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία

Related posts

Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα: Ίσες παροχές με τις άλλες αρχές ζητούν οι εργαζόμενοι

timesadmin

Πρύτανης ΑΠΘ για την ομηρία καθηγήτριας: «Θα εφαρμόσουμε το νόμο για να εξαλειφθούν τα τελευταία ίχνη τραμπουκισμού»

timesadmin

Τι δείχνουν τα στοιχεία της πανδημίας: Μειωμένη θετικότητα και διασπορά αλλά πολλοί νεκροί

timesadmin

Κιβωτός του Κόσμου: «Δεν έχω ακουμπήσει ποτέ παιδί, ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις;» λέει τώρα ο πατέρας Αντώνιος

timesadmin

Κολωνός: Επίτροπος σε εκκλησία στον Λόφο Σκουζέ ο 53χρονος που εξέδιδε τη 12χρονη

timesadmin

Εύοσμος: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον 15χρονο Νίκο – Πυροβολήθηκε από δύο ως τρία μέτρα

timesadmin