ΣΕΔΕΑ:-Επικίνδυνο-για-τη-Δημοκρατία-πολιτικές-δυνάμεις-να αμφισβητούν-την-εγκυρότητα-των δημοσκοπήσεων
ΕΛΛΑΔΑ

ΣΕΔΕΑ: Επικίνδυνο για τη Δημοκρατία πολιτικές δυνάμεις να αμφισβητούν την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων

Για τις επιθέσεις κατά των δημοσκοπήσεων που έχουν ξεσπάσει τον τελευταία καιρό τοποθετήθηκε με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εταιρειών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ).

«Θα ήταν απλώς λυπηρό εάν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνο για την δημοκρατία το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των επιστημονικών ευρημάτων που δημοσιεύονται» επισημαίνεται μεταξύ άλλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΕΔΕΑ:

Ο ΣΕΔΕΑ ευελπιστούσε ότι λάθη του παρελθόντος και η επακολουθήσασα περί αυτών συζήτηση θα είχε δημιουργήσει συνθήκες ωριμότητας στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Αντ’ αυτού οι εταιρείες του κλάδου, ολίγον προ των εκλογών, βάλλονται εκ νέου – κατά την προσφιλή συνήθεια ορισμένων – με σκοπούς που δεν συνάδουν με το δημοκρατικό γίγνεσθαι, και κατατείνουν στην απονομιμοποίηση των ερευνών και τον συνεπεία αυτής κλονισμό της εμπιστοσύνης του κοινού στις έρευνες και ιδίως στις δημοσκοπήσεις.

Θα ήταν απλώς λυπηρό εάν δεν ήταν ταυτόχρονα και επικίνδυνο για την δημοκρατία το γεγονός ότι πολιτικές δυνάμεις της χώρας και κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να μειώσουν την εργασία χιλιάδων εργαζομένων στον κλάδο της έρευνας αγοράς και των δημοσκοπήσεων και να δημιουργήσουν συνθήκες αμφισβήτησης της αξιοπιστίας και εγκυρότητας των επιστημονικών ευρημάτων που δημοσιεύονται.

Υπενθυμίζουμε για ακόμα μια φορά:

– Ότι οι εταιρείες μέλη του ΣΕΔΕΑ ελέγχονται ως προς την τήρηση των κανόνων δεοντολογίας που ισχύουν για την έρευνας αγοράς και μέσω του συστήματος Ποιοτικού Ελέγχου Συλλογής Στοιχείων (ΠΕΣΣ) και πιστοποιούνται βάσει αυτού.
– Ότι το κράτος διαθέτει ελεγκτικούς μηχανισμούς για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Κατά συνέπεια, ο γνησίως ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε αυτούς.
– Ότι η πολιτική αντιπαράθεση είναι γόνιμη όταν επικεντρώνεται στη ουσία των πραγμάτων και δεν εργαλειοποιεί πρόσωπα, άσχετα, στο όνομα του πολιτικού κέρδους.

Επιπρόσθετα, ως προς την συζήτηση που έχει προκληθεί σχετικά με το αν πρέπει να διενεργούνται και να δημοσιεύονται δημοσκοπήσεις σε περιόδους εθνικής αναταραχής και συναισθηματικής φόρτισης της κοινωνίας, επισημαίνουμε:

– Οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν την εικόνα και τις απόψεις της κοινωνίας και άρα οφείλουν να διενεργούνται και σε περιόδους κοινωνικής αναταραχής και φόρτισης – ιδίως, μάλιστα, σε αυτές τις περιόδους.
– Όλες οι δημοσκοπήσεις των εταιρειών-μελών του ΣΕΔΕΑ που δημοσιεύθηκαν μετά το δυστύχημα στα Τέμπη, διενεργήθηκαν μετά τις ημέρες του εθνικού πένθους και θεωρούμε ότι τα αποτελέσματά τους ορθώς δημοσιεύθηκαν, ώστε η πληροφόρηση να μην είναι προνόμιο μόνο των ολίγων, αλλά του συνόλου της κοινωνίας.
– Με δεδομένες τις επερχόμενες εκλογές, υπήρξε στο διαδίκτυο όργιο ανυπόστατων φημών για «αποτελέσματα μυστικών δημοσκοπήσεων» σχετικά με την επίδραση που είχε στους εκλογικούς συσχετισμούς αυτή η εθνική τραγωδία. Ο κλάδος μας οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες για την πραγματικότητα. Και αυτό έκανε.
– Η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι σε πλείστες όσες περιπτώσεις εθνικών τραγωδιών στο εξωτερικό, δημοσκοπήσεις διενεργήθηκαν και δημοσιεύθηκαν για να καταδείξουν την επίδραση του γεγονότος στην κοινωνία και τους εκλογικούς συσχετισμούς, χωρίς ποτέ να τεθεί θέμα ότι δεν έπρεπε οι εταιρείες να κάνουν μετρήσεις (π.χ. Γαλλία Μπατακλάν- 129 νεκροί, πλημμύρες Γερμανία – 232 νεκροί, τυφώνας Κατρίνα ΗΠΑ – 1.392 νεκροί, σεισμός Τουρκία – 50.000 νεκροί).

Ειδήσεις σήμερα:

Σκρέκας: Το νερό ήταν και παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο


«Δεν θα γυρίσουν ποτέ στην κοινωνία»: Τα μυστικά της γιγαντιαίας φυλακής-φρούριο στο Ελ Σαλβαδόρ


Κατώτατος μισθός: Στα 780 ευρώ από την 1η Απριλίου – Μητσοτάκης: Γενναία αύξηση

Related posts

Θεσσαλονίκη: «Τους έπιανα συχνά στο κρεβάτι» λέει η 25χρονη – Η δικογραφία για το μαχαίρωμα

timesadmin

Κορωνοϊός – Γκάγκα: Σταματά το πρόστιμο των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 από τον επόμενο μήνα

timesadmin

Ρόδος: Μασκοφόρος επιτέθηκε σε δύο γυναίκες έξω από πολυκατάστημα και άρπαξε την τσάντα

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Πώς έγινε το επεισόδιο στο ψυχιατρικό νοσοκομείο με τη νεκρή τρόφιμο

timesadmin

Η ιστορία τριών κακοποιημένων σκύλων που γλίτωσαν τον θάνατο και διδάσκουν σεβασμό στους μαθητές

timesadmin

Ρούλα Πισπιρίγκου: Γιατί ο Κούγιας λέει «όχι» στην υπεράσπισή της

timesadmin