Σήμα-για-περισσότερες-αυξήσεις-επιτοκίων-από-την-fed
ΚΟΣΜΟΣ

Σήμα για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από την Fed

Οι αξιωματούχοι της ομοσπονδιακής τράπεζας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να αυξήσουν τα επιτόκια στις επόμενες δύο συνεδριάσεις όπως αναμενόταν, αλλά άφησαν ανοιχτό και το περιθώριο και για περαιτέρω αντίστοιχες κινήσεις στις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Ειδικότερα, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης Μαΐου της Fed που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ υπογράμμισαν την ανάγκη να αυξηθούν γρήγορα τα επιτόκια και πιθανώς περισσότερο από ό,τι αναμένουν οι αγορές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα του πληθωρισμού.

Επιπλέον, οι αξιωματούχοι της τράπεζας επισήμαναν ότι η πολιτική της ίσως να χρειαστεί να κινηθεί και πέρα από μια “ουδέτερη” στάση, η οποία δεν είναι ούτε υποστηρικτική ούτε περιορίζει την ανάπτυξη.

“Οι περισσότεροι συμμετέχοντες έκριναν ότι οι αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης θα ήταν πιθανώς κατάλληλες στις επόμενες δύο συναντήσεις”, αναφέρουν τα πρακτικά. Επιπλέον, τα μέλη της Επιτροπής ανέφεραν ότι “μια περιοριστική στάση πολιτικής μπορεί κάλλιστα να καταστεί κατάλληλη ανάλογα με την εξέλιξη του οικονομικού outlook και τους σχετικούς κινδύνους”.

Σημειώνεται ότι η αγορές τιμολογούν επί του παρόντος ότι η Fed θα κινηθεί προς ένα επιτόκιο γύρω στο 2,5%-2,75% μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που πολλοί κεντρικοί τραπεζίτες χαρακτηρίζουν ως ουδέτερο επιτόκιο. Οι δηλώσεις στα πρακτικά, ωστόσο, δείχνουν ότι η επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει πέρα ​​από αυτό.

“Όλοι οι συμμετέχοντες επιβεβαίωσαν την ισχυρή τους δέσμευση και την αποφασιστικότητά τους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών”, αναφέρεται στην περίληψη της συνάντησης.

“Για το σκοπό αυτό, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η Επιτροπή θα πρέπει να μετατοπίσει γρήγορα τη στάση νομισματικής πολιτικής προς το ουδέτερο, τόσο μέσω αυξήσεων στο επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων όσο και μέσω μειώσεων στο μέγεθος του ισολογισμού της Federal Reserve”, προστίθεται

Όσον αφορά το θέμα του ισολογισμού της Fed, το σχέδιο προβλέπει η μείωσή του να φτάσει σταδιακά τα 95 δισ. δολάρια έως τον Αύγουστο, συμπεριλαμβανομένων 60 δισ, δολαρίων ομολόγων και 35 δισ. δολαρίων για στεγαστικά δάνεια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα πρακτικά αναφέρεται 60 φορές η λέξη πληθωρισμός, με τα μέλη της Fed να εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των τιμών παρά την αισιοδοξία που δείχνουν ότι οι κινήσεις της τράπεζας καθώς και άλλες συνθήκες, όπως η χαλάρωση των στενώσεως της εφοδιαστικής αλυσίδας, θα βοηθήσουν την κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά βέβαια, ορισμένοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και τα lockdowns στην Κίνα θα επιδεινώσουν τον πληθωρισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι υπήρξαν και αξιωματούχοι της Fed εξέφρασαν την ανησυχία ότι η αυστηρότερη πολιτική θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και των εμπορευμάτων.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι θέματα διαχείρισης κινδύνου “θα μπορούσαν να προκαλέσουν σημαντικές απαιτήσεις ρευστότητας για μεγάλες τράπεζες, χρηματιστές, brokers και τους πελάτες τους”.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παρέμειναν προσηλωμένοι στην αύξηση των επιτοκίων και τη μείωση του ισολογισμού της Fed. Τα πρακτικά ανέφεραν ότι οι κινήσεις αυτές θα φέρουν την τράπεζα “καλή θέση αργότερα φέτος” προκειμένου να επανεκτιμήσει την επίδραση που είχε η πολιτική της στον πληθωρισμό.

Related posts

Βρετανία-Ομικρον: Ο Μπόρις Τζόνσον, η έκρηξη της πανδημίας, η εξέγερση των βουλευτών και τα σκάνδαλα

timesadmin

Γερμανία: Διαδηλώσεις υπέρ της Ρωσίας, αλλά και ισχυρές αντισυγκεντρώσεις σε γερμανικές πόλεις

timesadmin

TAZ: “Ο Ερντογάν χλευάζει την Ευρώπη”

timesadmin

Κύπρος: Αντιδρά το ψευδοκράτος στην έναρξη γεωτρήσεων στο Οικόπεδο 6

timesadmin

Η εταίρος της Pfizer, BioNTech, ετοιμάζει ήδη νέο εμβόλιο κατά της Όμικρον

timesadmin

Αλ. Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης παρουσιάζεται ως αρνητής της πραγματικότητας και της ανάγκης ύπαρξης ΜΕΘ

timesadmin