Σάντσεθ:-Η-Ισπανία-και-η-Νότια-Ευρώπη-έχουν-την-ευκαιρία-να-δώσουν-μια-απάντηση-στην-ενεργειακή-εξάρτηση-από-τη-Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Σάντσεθ: Η Ισπανία και η Νότια Ευρώπη έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι η χώρα του – και η νότια Ευρώπη ευρύτερα – θα μπορούσε να δώσει την απάντηση στην έλλειψη προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, καθώς η περιοχή επιδιώκει να ενισχύσει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

“Η Ισπανία και, θα έλεγα, η Νότια Ευρώπη, θα έχουν την ευκαιρία να δώσουν μια απάντηση σε αυτή την ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία”, δήλωσε ο Σάντσεθ στο CNBC στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός αργά τη Δευτέρα.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε ότι η Ισπανία αντιπροσωπεύει το 37% της συνολικής δυναμικότητας επαναεριοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης – όπου το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μετατρέπεται ξανά στο τελικό προϊόν του φυσικού αερίου. Είπε επίσης ότι η Ιβηρική Χερσόνησος, που περιλαμβάνει την Ισπανία και την Πορτογαλία, φιλοξενεί περίπου το ήμισυ των αποθηκευτικών χώρων LNG της ΕΕ.

“Αυτός ο πόλεμος μας έδωσε επίσης ένα πολύ σημαντικό μάθημα, το οποίο είναι ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο, η ενεργειακή απόδοση δεν αποτελούν μόνο έναν μεγάλο σύμμαχο για τις χώρες και τις οικονομίες για την αντιμετώπιση των προσπαθειών για την κλιματική αλλαγή, αλλά σε αυτό το πολύ περίπλοκο και πολύ αβέβαιο γεωπολιτικό σενάριο θα μας παρέχουν τα μέσα για να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα και την αυτονομία μας”, πρόσθεσε.

Το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας – και της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας – έχει βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής συζήτησης στην Ισπανία, με τη Μαδρίτη να μιλά έντονα για την ανάγκη ευρωπαϊκής δράσης για τη μείωση των τιμών για τους καταναλωτές.

Μαζί με τη γειτονική Πορτογαλία, η Ισπανία εισήγαγε ένα προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και του άνθρακα, μια κίνηση που τη διαφοροποιεί από το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης ΕΕ.

Ο Σάντσεθ δήλωσε ότι η αγορά ενέργειας της ΕΕ δεν είναι κατάλληλη για να ανταποκριθεί στην τρέχουσα κρίση.

“Αυτή είναι μόνο η αρχή ενός μεγάλου προβλήματος που πρέπει να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, δήλωσε.

Related posts

Ο Ρώσος ιστορικός και ερευνητής των σταλινικών διώξεων, Γιούρι Ντμίτριεφ, μπήκε για τρίτη φορά στην απομόνωση

timesadmin

Norsk Hydro: Αναβάθμισε τον στόχο για μείωση του κόστους, αυξάνει το μέρισμα

timesadmin

Daly (Fed): Οι απότομες αυξήσεις επιτοκίων μπορεί να αποβούν αποσταθεροποιητικές

timesadmin

Νιγηρία: Οχτώ νεκροί από κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στο Λάγκος

timesadmin

ΔΕΕΣ: “Αδύνατη” η ανθρωπιστική απόκριση σε ενδεχόμενο δυστύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

timesadmin

Άλμα για τη μετοχή της Tesla μετά την ανακοίνωση σχεδίου νέου split

timesadmin