Όλο και περισσότεροι αναλυτές στη Μόσχα λένε ότι ο “Τουρκόφωνος Κόσμος”, το δόγμα της Άγκυρας που επιδιώκει να ενώσει όλα τα έθνη τουρκικής καταγωγής υπό την αιγίδα της δεν είναι παρά η τελευταία μορφή παντουρκισμού, ένα επιχείρημα που θα μπορούσε να αποτύχει λαμβάνοντας υπόψη τους προφανείς παραλληλισμούς μεταξύ ενός τέτοιου τουρκόφωνου κόσμου και του ρωσικού του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ωστόσο, αναλυτές όπως ο Αρτιόμ Ιγκνάτιεφ δεν μιλούν ανοιχτά μόνο για “τον εκτουρκισμό της Κεντρικής Ασίας”, την ταχύτητα και το εύρος με την οποία λαμβάνει χώρα και την απειλή που αυτό συνιστά για τη Μόσχα και την επιθυμία της να παραμείνει η υπέρτατη δύναμη ο πρώην σοβιετικός χώρος.
Ρώσοι σχολιαστές εξέφρασαν ανησυχία όταν οι τουρκικές χώρες συμφώνησαν νωρίτερα αυτό το έτος να κινηθούν προς ένα κοινό λατινικό αλφάβητο, αλλά αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αυτού που προωθεί η Τουρκία και των χωρών όπου κυριαρχούν οι τουρκικές γλώσσες και η τουρκική κουλτούρα, λέει ο Ιγκνάτιεφ.
Η Άγκυρα προωθεί και οι τουρκόφωνες χώρες αποδέχονται την ιδέα εισαγωγής μαθημάτων για “μια κοινή τουρκόφωνη ιστορία”, “μια κοινή τουρκόφωνη λογοτεχνία” και “τη γεωγραφία του τουρκόφωνου κόσμου”, του οποίου τα σύνορα εκτείνονται πολύ πέρα από την Κεντρική Ασία αλλά στην Ρωσική Ομοσπονδία και την Κίνα επίσης.
Επιπλέον, η στρατιωτική και οικονομική συνεργασία μεταξύ αυτών των χωρών αυξάνεται, λέει ο Ιγκνάτιεφ, με όλο και περισσότερες τουρκικές χώρες να συμφωνούν σε κοινά στρατιωτικά πρότυπα και κοινά οπλικά συστήματα και να εργάζονται για τη δημιουργία ή την επέκταση εμπορικών διαδρόμων που συνδέουν αυτές τις χώρες μεταξύ τους.
Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι καθώς η Ρωσία χάνει στην Ουκρανία, η Τουρκία επεκτείνεται. Σε μια συνάντηση αργότερα αυτόν τον μήνα, το Τουρκμενιστάν είναι πιθανό να ενταχθεί στις κοινές τουρκικές δομές, κάτι που το απομονωμένο κράτος έχει αποφύγει μέχρι τώρα. Αυτό θα διευρύνει τις ευκαιρίες της Τουρκίας στην περιοχή και θα αποδυναμώσει τη Ρωσία ακόμη περισσότερο.
-