Ρωσία:-Το-πλεόνασμα-μειώθηκε-πάνω-από-το-ήμισυ-λόγω-του-πολέμου-στην-Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Το πλεόνασμα μειώθηκε πάνω από το ήμισυ λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Το πλεόνασμα της Ρωσίας μειώθηκε πάνω από το ήμισυ τον Σεπτέμβριο, καθώς τα έσοδα αδυνατούν να συμβαδίσουν με την αύξηση των δαπανών κατά τη διάρκεια ενός ολοένα και πιο δαπανηρού και παρατεταμένου πολέμου στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, το πλεόνασμα συρρικνώθηκε στα 55 δισ. ρούβλια (850 εκατ. δολάρια) στο εννεάμηνο, από 137 δισ. που είχαν αναφερθεί για το οκτάμηνο, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται τα προκαταρκτικά στοιχεία που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας την Τετάρτη. 

Η πίεση στα δημόσια οικονομικά έχει ενταθεί καθώς η ρωσική κυβέρνηση στηρίζει την οικονομία κατά τη διάρκεια της ύφεσης και διαθέτει περισσότερα κονδύλια για την κάλυψη των αναγκών του στρατού σχεδόν οκτώ μήνες μετά την εισβολή του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία.

Οι δαπάνες μέχρι στιγμής φέτος έχουν αυξηθεί κατά 19% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, σχεδόν με διπλάσιο ρυθμό από την αύξηση των εσόδων.

“Κατά τους υπόλοιπους τρεις μήνες του έτους, η Ρωσία θα συνεχίσει να έχει ασθενέστερα έσοδα από εμπορεύματα. Το έλλειμμα του ρωσικού προϋπολογισμού θα ανέλθει σε 2,6 τρισ. ρούβλια φέτος ή 2% του ΑΕΠ, υπό την προϋπόθεση ότι τα μη πετρελαϊκά έσοδα θα παραμείνουν ισχυρά”, υποστήριξε ο Alexander Isakov, οικονομολόγος για τη Ρωσία. 

Τα έσοδα από τις μεταφορές ενέργειας στο εξωτερικό, το κυριότερο εξαγωγικό έσοδο της Ρωσίας, έχουν υποστεί ζημιά μετά τον περιορισμό των προμηθειών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και την πώληση του πετρελαίου σε έκπτωση σε σχέση με τις τιμές της αγοράς.

Ενώ ο τρέχων προϋπολογισμός, που εγκρίθηκε πριν από τον πόλεμο, προέβλεπε πλεόνασμα για το τρέχον έτος, το τελευταίο προσχέδιο προβλέπει έλλειμα στο 0,9% του ΑΕΠ.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Handelsblatt: Γιατί το ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου στην Κίνα ήταν απογοητευτικό

timesadmin

Έκτακτη σύνοδο του ΟΑΣΕ για την Ουκρανία θα συγκαλέσει η πολωνική προεδρία

timesadmin

Ιταλία: Η υποπαραλλαγή Omicron ΒΑ.5 του κορονοϊού είναι τέσσερις φορές πιο ισχυρή από τη συνηθισμένη γρίπη

timesadmin

Η Μολδαβία χαιρετίζει τη σύσταση της Κομισιόν για χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρα

timesadmin

Γαλλία: Αυξημένη η δημοτικότητα του Μακρόν, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

timesadmin

Ουκρανία: Καλεί τον Καναδά να ανακαλέσει την απόφαση παράδοσης επισκευασμένης τουρμπίνας για τον Nord Stream

timesadmin