Ρωσία:-Ποινές-κάθειρξης-έξι-ετών-σε-δυο-διακεκριμένες-προσωπικότητες-του-ρωσικού-θεάτρου-για-“δικαιολόγηση-της-τρομοκρατίας”
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ποινές κάθειρξης έξι ετών σε δυο διακεκριμένες προσωπικότητες του ρωσικού θεάτρου για “δικαιολόγηση της τρομοκρατίας”

Δύο εξέχουσες προσωπικότητες του ρωσικού θεάτρου καταδικάστηκαν σε έξι χρόνια κάθειρξης η καθεμία για “δικαιολόγηση της τρομοκρατίας” δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters που ήταν στο δικαστήριο, σε μια δίκη-ορόσημο που δοκίμασε τα όρια της καλλιτεχνικής ελευθερίας στη Ρωσία.

Η σκηνοθέτιδα Ζένια Μπερκόβιτς και η θεατρική συγγραφέας Σβετλάνα Πετριτσούκ συνελήφθησαν τον περασμένο Μάιο για την παράσταση “Finist, το γενναίο γεράκι”, η οποία αφηγείται την ιστορία των Ρωσίδων που παντρεύτηκαν μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Στο εν λόγω θεατρικό έργο που αναφέρεται στην ιστορία νεάρων Ρωσίδων που ερωτεύτηκαν μέλη του ISIS μέσω αλληλογραφίας, οι εισαγγελείς είδαν τη δικαιολόγηση της τρομοκρατίας – και ταυτόχρονα του ριζοσπαστικού φεμινισμού. Η Μπερκόβιτς και η Πετριτσούκ επέμειναν ότι το έργο, αντίθετα, προειδοποιούσε τις γυναίκες για τον κίνδυνο να στρατολογηθούν.

Το έργο “Finist, το γενναίο γεράκι” πήρε το θεατρικό βραβείο “Χρυσή Μάσκα” το 2022.

Ωστόσο, οι δύο προσωπικότητες του ρωσικού θεάτρου οδηγήθηκαν στην δικαιοσύνη μετά από καταγγελία. Το όνομα του πληροφοριοδότη είναι άγνωστο στο κοινό, αλλά παρ’ όλα αυτά προσήλθε στο δικαστήριο ως μάρτυρας (και μίλησε μέσω ηχητικής σύνδεσης με παραμόρφωση φωνής από ένα γειτονικό δωμάτιο με το ψευδώνυμο “Nikita”).

Στο δικαστήριο ο “Nikita” ρωτήθηκε γιατί δεν εξέφρασε τα παράπονά του για το έργο μόλις αναγνώσθηκε ενώπιον του κοινού και ήταν παρών στην ανάγνωση του και στη συζήτηση στην οποία έγινε, αλλά πήγε στην αστυνομία για να διαμαρτυρηθεί. “Θα υπήρχε η πιθανότητα να με γελοιοποιήσουν ή να με κάνουν να φανώ ανόητος”, ήταν η απάντηση του.

Πηγή: ---, Reuters, με πκληροφορίες απο BBC (ρωσική υπηρεσία)

Related posts

Βρετανία: Επιστροφή στα κέρδη για το Heathrow το 2023

timesadmin

Τσεχία: Τρακτέρ και στο κέντρο της Πράγας – Κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες

timesadmin

Ο Ζελένσκι συγχαίρει τις ένοπλες δυνάμεις για την “καταστροφή” ρωσικού πολεμικού πλοίου στην Κριμαία

timesadmin

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν την αποστολή πυρομαχικών στο Ισραήλ

timesadmin

Η Ρωσία καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία

James Rollner

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι συνεχίζει τον διάλογο με τους αγρότες, με νέες προτάσεις για φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις

timesadmin