Ρωσία:-Η-Κρατική-Δούμα-ενέκρινε-την-“προσάρτηση”-των-τεσσάρων-ουκρανικών-επαρχιών-–-Άγνωστα-τα…-σύνορα
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Η Κρατική Δούμα ενέκρινε την “προσάρτηση” των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών – Άγνωστα τα… σύνορα

Η Κρατική Δούμα, κάτω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε τη Δευτέρα την “ενσωμάτωση” στη Ρωσική Ομοσπονδία των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, μετά τη σχετική υπογραφή των πρωτοκόλλων ένταξής τους στη χώρα από τον αρχηγό του ρωσικού κράτους Βλάντιμιρ Πούτιν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Απομένει έτσι, από τυπική άποψη, η έγκριση της προσάρτησης από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, άνω σώμα του ρωσικού κοινοβουλίου.

Παραμένει άγνωστο, ωστόσο, τι ακριβώς “προσαρτά” η Ρωσία, δεδομένου ότι και στις τέσσερις επαρχίες υπάρχουν τμήματα που δεν ελέγχονται από τον ρωσικό στρατό.

Ακόμη και στο Λουχάνσκ, το οποίο μέχρι πρότινος ελεγχόταν στο 100% του εδάφους του από τους Ρώσους και ντόπιους συνεργάτες τους, οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν αντεπίθεση και ήδη έχουν ανακαταλάβει οικισμούς εντός των διοικητικών του ορίων.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που κατατέθηκαν στο ρωσικό κοινοβούλιο την Κυριακή, για τις μεν επαρχίες Ντονέτσκ και Λουχάνσκ αναφέρονται τα όρια των κατειλημμένων ήδη από το 2014 εδαφών, τα οποία είναι πιο περιορισμένα σε σχέση με τα εδάφη που ελέγχουν σήμερα οι Ρώσοι και οι κατοχικοί συνεργάτες τους στις δύο επαρχίες. Στις δε επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια, αναφέρονται τόσο τα πλήρη διοικητικά τους όρια, όσο και τα όρια των εδαφών που ήλεγχαν την Παρασκευή οι ρωσικές δυνάμεις, γεγονός που εντείνει έτι περαιτέρω τη σύγχυση.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει ότι τα ακριβή σύνορα των επαρχιών που προσαρτά η Ρωσία θα καθοριστούν σε “διαβούλευση” με τον ντόπιο πληθυσμό.

ΗΠΑ, ΕΕ και η πλειοψηφία των χωρών – μελών του ΟΗΕ έχουν δηλώσει ότι από νομική άποψη οι “προσαρτήσεις” εδαφών της Ουκρανίας από πλευράς Μόσχας είναι κενές περιεχομένου.

Ακόμη και στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία έχει “προσαρτήσει” από το 2014, οι ουκρανικές δυνάμεις διεξάγουν τακτικά πλήγματα σε ρωσικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, με το Κίεβο να έχει διακηρύξει ότι έχει ως στόχο την ανακατάληψή της.

Διαβάστε ακόμη

Related posts

Νέα επίθεση Ερντογάν σε Μητσοτάκη: Συνάντηση “μόνο αν συνέλθει”

timesadmin

Κορονο-κρίση: Η Γερμανία ξόδεψε 42 δισ. ευρώ για να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας

timesadmin

Η Μόσχα επικρίνει την ΕΕ επειδή χορήγησε καθεστώς υποψήφιας χώρας στη Βοσνία

timesadmin

“Δεν με φοβίζουν επιλογές οι οποίες δεν θεωρούνται δημοφιλείς”, δήλωσε η Τζόρτζια Μελόνι

timesadmin

Βουλγαρία: Όχι σε “τελεσίγραφα” για τις συνομιλίες ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ

timesadmin

Πολωνία: Ο εκβιασμός της Ρωσίας με το αέριο είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός

timesadmin