ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ακαδημαϊκός που κατηγορείται ότι χρηματοδοτούσε το Ίδρυμα του Ναβάλνι, στέλνεται σε ψυχιατρική κλινική με δικαστική απόφαση

Ο Σεργκέι Αμπράμοφ, επιστήμονας και ειδικός σε υπερυπολογιστές που κατηγορείται για χρηματοδότηση εξτρεμιστικής οργάνωσης, στέλνεται για εξέταση σε ψυχιατρική κλινική.

Την απόφαση πήρε σήμερα δικαστήριο της πόλης Γιαροσλαβλ, όπως μετέδωσε το μέσο ενημέρωσης για θέματα επιστήμης Τ-Invariant επικαλούμενο δηλώσεις του ίδιου του επιστήμονα. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Αμπράμοφ θα παραμείνει στην κλινική για διάστημα τριών εβδομάδων όπου οι γιατροί θα ελέγξουν αν η συμπεριφορά του είναι λογική.

Όπως επισημαίνει το T-invariant, το ότι αποφάσισαν να στείλουν έναν κορυφαίο ακαδημαϊκό σε ψυχιατρική κλινική μετά την ανακριτική διαδικασία που διήρκεσε οκτώ μήνες, έγινε γνωστό την Τρίτη. Παράλληλα το T-invariant αναφέρεται στις “άκαρπες απόπειρες να αποδείξουν ότι ο Αμπράμοφ χρηματοδοτούσε εξτρεμιστική οργάνωση”.

Ο Αμπράμοφ ήταν επικεφαλής του Ινστιτούτου Συστημάτων Λογισμικού A.K. Ailamazyan της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για σχεδόν 19 χρόνια και επιστημονικός διευθυντής των προγραμμάτων ανάπτυξης υπερυπολογιστών για τη Ρωσία στο πλαίσιο ενός κοινού προγράμματος της Μόσχας και του Μινσκ. Αρκετά από τα συστήματα που αναπτύχθηκαν υπό την καθοδήγησή του συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των 500 ισχυρότερων υπερυπολογιστών στον κόσμο. Το 2015 του απονεμήθηκε το βραβείο Lebedev της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών για το εξαιρετικό έργο του στον τομέα της ανάπτυξης υπολογιστικών συστημάτων.

Η ανάκριση υποστηρίζει ότι ο Αμπράμοφ μετέφερε χρήματα σε οργάνωση που απαγορεύεται στη Ρωσία. Δεν είναι γνωστό ποια οργάνωση κατηγορείται ότι χρηματοδότησε ο επιστήμονας, αλλά το όνομά του εμφανιζόταν σε έναν από τους καταλόγους των υποστηρικτών του Ιδρύματος κατά της Διαφθοράς του Αλεξέι Ναβάλνι, που δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο. Η οργάνωση αυτή χαρακτηρίστηκε εξτρεμιστική από τα ρωσικά δικαστήρια και τέθηκε εκτός νόμου το 2021.

Ο Αμπράμοφ αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 8 έτη. Στις 10 Απριλίου πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του επιστήμονα, μετά την οποία πέρασε πάνω από μία ημέρα στο κέντρο προφυλάκισης και στη συνέχεια τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τώρα ο Σεργκέι Αμπράμοφ κυκλοφορεί ελεύθερος. Ο 66χρονος επιστήμονας δεν παραδέχεται την ενοχή του. Πιστεύει ότι η ποινική του υπόθεση αποτελεί πλήγμα για τη βιομηχανία υπερυπολογιστών της Ρωσίας και απόδειξη ενός “τεράστιου συστημικού λάθους” στη διακυβέρνηση της χώρας.

Πηγή: ---

Related posts

Μπάουμαν (Fed): Θα χρειαστούν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων μάλλον

timesadmin

Αυστραλία: Η αποχώρηση του Ρ. Μέρντοχ από την ηγεσία της αυτοκρατορίας των ΜΜΕ κλείνει ένα μεγάλο κεφάλαιο

timesadmin

Κίνα: Επιβράδυνση του κλάδου των υπηρεσιών τον Ιούνιο

timesadmin

Ουκρανία: Ένας νεκρός και δύο τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε χωριό της Χερσώνας

timesadmin

Eurostat: Στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015 οι πτωχεύσεις στην Ε.Ε.

timesadmin

Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK προσέφυγε στο δικαστήριο κατά της Pfizer

timesadmin