Ρουάντα:-Μη-κυβερνητικές-οργανώσεις-καταγγέλλουν-“σκληρούς-περιορισμούς”-δικαιωμάτων-ενόψει-εκλογών
ΚΟΣΜΟΣ

Ρουάντα: Μη κυβερνητικές οργανώσεις καταγγέλλουν “σκληρούς περιορισμούς” δικαιωμάτων ενόψει εκλογών

Μετά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον περασμένο μήνα, η Διεθνής Αμνηστία προειδοποίησε με τη σειρά της χθες Δευτέρα ότι η αντιπολίτευση στη Ρουάντα υφίσταται “σκληρούς περιορισμούς” δικαιωμάτων μερικά εικοσιτετράωρα πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Δευτέρας 15ης Ιουλίου, στις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει τέταρτη συνεχόμενη επταετή θητεία ο πρόεδρος Πολ Καγκάμι.

“Η αντιπολίτευση συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με πολύ σκληρούς περιορισμούς του δικαιώματός της στην ελευθερία της έκφρασης, καθώς και με απειλές, αυθαίρετες κρατήσεις, διώξεις, εξ ολοκλήρου κατασκευασμένες κατηγορίες, φόνους και εξαναγκαστικές εξαφανίσεις”, τόνισε η ΜΚΟ.

Η κοινωνία των πολιτών και μέσα ενημέρωσης υφίστανται εξάλλου “εκφοβισμούς, διωγμούς και αντίποινα” για το έργο τους, κατά την έκθεση της Αμνησίας.

Τον Ιούνιο, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε καταγγείλει “την καταστολή της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και της κοινωνίας των πολιτών”, καθώς πλησίαζαν οι εκλογές.

“Η απειλή της σωματικής κακοποίησης, οι αυθαίρετες δικαστικές διώξεις και οι μακρές ποινές φυλάκισης, που συχνά μπορεί να οδηγούν σε βασανιστήρια, αποθαρρύνουν πολλούς στη Ρουάντα να συμμετάσχουν σε δραστηριότητες της αντιπολίτευσης και να απαιτήσουν λογοδοσία από τους πολιτικούς ηγέτες τους”, σχολίαζε η Κλεμεντίν ντε Μονζουά, ερευνήτρια του HRW.

Κατά τις δύο ΜΚΟ, μέλη της αντιπολίτευσης συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να καταθέσουν τις υποψηφιότητές τους και δυο από τις σημαντικότερες φωνές της, η Νταϊάν Ρουιγκάρα και η Βικτουάρ Ιγκαμπίρε, δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν.

Η Διεθνής Αμνηστία ζητεί από τις αρχές να “τερματίσουν αμέσως τους πολύ αυστηρούς περιορισμούς που επέβαλαν στα δικαιώματα της ελευθερίας της έκφρασης, του συνεταιρίζεσθαι και της ειρηνικής συνάθροισης”.

Για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι αρχές οφείλουν “να καταδικάσουν επειγόντως και δημόσια τις καταχρήσεις και να απελευθερώσουν όλους τους ανθρώπους που τέθηκαν υπό κράτηση επειδή άσκησαν θεμελιώδεις ελευθερίες τους”.

Εννιά εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές, που για πρώτη φορά θα διεξαχθούν ταυτόχρονα με τις βουλευτικές.

Ο de facto ισχυρός άνδρας της Ρουάντας μετά το τέλος της γενοκτονίας των Τούτσι το 1994, ο κ. Καγκάμι, εξελέγη πρόεδρος από το κοινοβούλιο το 2000. Κατόπιν εξελέγη άμεσα από τους πολίτες (2003, 2010, 2017), κάθε φορά με πάνω από το 90% των ψήφων.

Τη Δευτέρα θα έχει τους ίδιους αντιπάλους με το 2017, τον ηγέτη του Δημοκρατικού Πράσινου Κόμματος Φρανκ Χαμπινέζα και τον πρώην δημοσιογράφο Φιλίπ Εμπαγιμάνα. Στις εκλογές εκείνες επικράτησε με το 98,79% των ψήφων, με τους αντιπάλους του να εξασφαλίζουν αντίστοιχα το 0,73% και το 0,48% των ψήφων.

Related posts

ΗΠΑ και Ιράν είχαν έμμεσες συνομιλίες με στόχο την αποφυγή περιφερειακής κλιμάκωσης

protothema.gr

Χριστουγεννιάτικα δώρα με πίστωση για τους Βρετανούς

timesadmin

Τι είναι το greenwashing;

wp-needuser

Η Σαουδική Αραβία θα γίνει η μεγαλύτερη κατασκευαστική αγορά στον κόσμο – $181,5 δισ. μέχρι το τέλος του 2028

protothema.gr

Η Βρετανία δεσμεύεται να επενδύσει σχεδόν 250 εκατ. στερλίνες για το ουκρανικό πυροβολικό

timesadmin

Κόβει κάθε γέφυρα για λήξη του πολέμου η Ρωσία: “Ειρήνη μόνο με αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία”

timesadmin