Ρεκόρ-συνταξιοδοτήσεων-στο-α’-τετράμηνο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρεκόρ συνταξιοδοτήσεων στο α’ τετράμηνο

Του Κώστα Κατίκου

Προς ένα νέο ρεκόρ οδεύουν φέτος οι συνταξιοδοτήσεις καθώς στο πρώτο τετράμηνο του έτους υποβλήθηκαν 69.596 αιτήσεις από ασφαλισμένους που έχουν τις προϋποθέσεις για να πάρουν σύνταξη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (μηνός Απριλίου 2024) του συστήματος απονομής συνάξεων “ΑΤΛΑΣ” οι αιτήσεις του πρώτου τετραμήνου είναι οι δεύτερες κατά σειρά περισσότερες μετά τις 73.068 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2022 για το αντίστοιχο τετράμηνο, ενώ για όλο το έτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης είχαν ξεπεράσει τις 211.000.

Στο α’ τετράμηνο του 2023 είχαν υποβληθεί 62.373 αιτήσεις συνταξιοδότησης με σύνολο 190.000 για όλη τη χρονιά

Με τις 69.596 αιτήσεις συνταξιοδότησης για το α’ τετράμηνο του 2024 προεξοφλείται έξοδος – ρεκόρ για τη φετινή χρονιά και κατά τα φαινόμενα οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις 200.000.

Η αύξηση των αιτήσεων επιδρά αρνητικά στη μείωση των εκκρεμών συντάξεων καθώς επιβαρύνεται το ισοζύγιο μεταξύ απονομών συντάξεων και νέων αιτήσεων. Αν οι νέες αιτήσεις είναι περισσότερες από τις αποφάσεις που εκδίδονται, τότε το στοκ των εκκρεμοτήτων θα υποχωρεί μεν αλλά με βραδείς ρυθμούς. Μπορεί να σημειώθηκε περαιτέρω μείωση στις εκκρεμείς συντάξεις καθώς τον Απρίλιο υποχώρησαν στις 20.466 από 21.100 που ήταν τον Μάρτιο και 22.294 τον Φεβρουάριο αλλά το κρίσιμο στοιχείο για τη μείωση των εκκρεμοτήτων στον ΕΦΚΑ είναι να αυξηθεί ο ρυθμός έκδοσης των μηνιαίων αποφάσεων αφού δεν μπορούν να περιοριστούν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης. 

Τον Απρίλιο εκδόθηκαν 21.351 νέες αποφάσεις εκ των οποίων οι 18.166 ήταν εγκριτικές για απονομή σύνταξης, οι 1.508 ήταν απορριπτικές και 1.677 ήταν “χωρίς απόφαση”, καθώς οι ασφαλισμένοι πληρούσαν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, αλλά έλειπαν στοιχεία που δεν επέτρεπαν την έκδοση απόφασης.

Σημειώνεται ότι στις εκκρεμείς συντάξεις περιλαμβάνονται αιτήσεις που είναι σε αναμονή για έκδοση απόφασης πάνω από 90 μέρες. Τον Απρίλιο οι συντάξεις που ήταν σε αναμονή έκδοσης πάνω από 90 μέρες ήταν 20.466 ενώ τον ίδιο μήνα υπήρχαν άλλες 18.595 αιτήσεις σε αναμονή κάτω των 90 ημερών. Ουσιαστικά σε αναμονή έκδοσης ήταν 39.061 κύριες συντάξεις από τις οποίες οι μισές τουλάχιστον είναι σε αναμονή και για την έκδοση επικουρικής σύνταξης.

Στις εκκρεμείς συντάξεις δεν περιλαμβάνονται οι διεθνείς, ούτε και οι αιτήσεις που καταχωρούνται στην κατηγορία “χωρίς απόφαση”. 

Ο λόγος που αυξάνονται οι συνταξιοδοτήσεις είναι γιατί οι παλαιοί ασφαλισμένοι -πριν το 1992- μπήκαν στην εργασία στην ίδια ηλικία και αποχωρούν μαζικά συμπληρώνοντας ταυτόχρονα και όλοι μαζί, τα όρια ηλικίας και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης. Η έξοδος δεν θα μειωθεί, αντίθετα θα συνεχιστεί για την επόμενη 15ετία-20ετία, όπως δείχνουν οι μελέτες. Όσο θα μειώνονται οι συνταξιοδοτήσεις των παλαιών ασφαλισμένων θα αυξάνονται οι ροές των νέων ασφαλισμένων -μετά το 1993- καθώς και σε αυτή την κατηγορία τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα ωριμάζουν ταυτόχρονα για πολλούς 50άρηδες και 55άρηδες εργαζόμενους.

Related posts

Ξεκίνησαν σήμερα 1η Απριλίου οι αιτήσεις για το Υouth Pass 2024

wp-needuser

Αίτημα κατάργησης του ΕΦΚ στον καφέ έθεσε εκ νέου στον Κωστή Χατζηδάκη η Ελληνική Ένωση Καφέ

wp-needuser

Κίτρινη κάρτα ΔΝΤ για αυξήσεις μισθών – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα

timesadmin

Κ. Τσιάρας προς ΕΘΕΑΣ:  Να κάνουμε τον πρωτογενή τομέα πρωταγωνιστή στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας

protothema.gr

Ανάπτυξη 2,5% και ελαφρύνεις 880 εκατ. ευρώ για το 2025 – Τι προβλέπει το νέο Πρόγραμμα Σταθερότητας

wp-needuser

Επιμένει ο πληθωρισμός με επίκεντρο τα τρόφιμα – Οριακή υποχώρηση στο 3,1% τον Απρίλιο

wp-needuser