Ραγκούσης:-Να-επανέλθει-η-ρύθμιση-για-την-ταυτόχρονη-διεξαγωγή-Ευρωεκλογών-και-αυτοδιοικητικών-εκλογών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ραγκούσης: Να επανέλθει η ρύθμιση για την ταυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών

«Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, είναι πλειοψηφία οι απέχοντες και μειοψηφία οι μετέχοντες» αναφέρει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Γιάννης Ραγκούσης, ζητώντας την ταυτόχρονη διεξαγωγή Ευρωεκλογών και αυτοδιοικητικών εκλογών, όπως και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης.

Αναλυτικά, η ανάρτηση:

Για πρώτη φορά στη μεταπολίτευση, είναι πλειοψηφία οι απέχοντες και μειοψηφία οι μετέχοντες.

Αν δεν είχε επικρατήσει η άφρων θεσμική επιλογή να αποσυνδεθούν οι αυτοδιοικητικές εκλογές από τις ευρωεκλογές, τότε σήμερα, περίπου 5,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα είχαν διαμορφώσει τους πολιτικούς συσχετισμούς στη χώρα.

Δηλαδή η πλειοψηφία των εκλογέων και όχι η μειοψηφία, όπως συμβαίνει σήμερα για πρώτη φορά, μεταπολιτευτικά, στη χώρα μας.

Η συμμετοχή θα είχε ανέλθει τουλάχιστον στο 52,5%-όσο ήταν στις αυτοδιοικητικές του περασμένου Οκτωβρίου, χωρίς την συνδρομή της επιστολικής ψήφου – αντί για 40% περίπου, που θα είναι σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της επιστολικής ψήφου!

Ας ελπίσουμε ότι η χώρα και η οικονομία δεν έζησαν δύο παρατεταμένες, συνεχόμενες, προεκλογικές περιόδους, για να δουν στο τέλος από τη μείωση της συμμετοχής, να ευνοούνται εκλογικά τα κάθε λογής ακροδεξιά μορφώματα.

Κατά τη γνώμη μου, μετά τη σημερινή, πολιτειακά, απολύτως προβληματική συνθήκη που διαμορφώθηκε, η πρώτη αλλαγή που πρέπει να γίνει, είναι να επανέλθει η ρύθμιση του Καλλικράτη για την ταυτόχρονη διεξαγωγή των δύο αναμετρήσεων. Κάτι τέτοιο είναι εφικτό να θεσμοθετηθεί μαζί με μία ολιγόμηνη παράταση της τρέχουσας θητείας των αυτοδιοικητικών αρχών, συνταγματικά ανεκτή από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Προφανώς, είναι πλέον ζήτημα δημοκρατίας.

Η δεύτερη αλλαγή που πρέπει επιτέλους να εξετάσουμε, είναι η κατάργηση του σταυρού προτίμησης σε πανελλήνια κλίμακα, ως μέσο για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών.

Ειδήσεις σήμερα:Ευρωεκλογές 2024: Άνοιξαν οι κάλπες – Πού και πώς ψηφίζουμεΣτους 37 βαθμούς σήμερα ο υδράργυρος – Πότε έρχεται ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού

Συνεχίζονται οι εργασίες κατεδάφισης της γέφυρας στον Ισθμό – Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν

Related posts

Η NAVTEX – μήνυμα της Τουρκίας ενόψει της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Άγκυρα

James Rollner

ΣΥΡΙΖΑ: Ποια στελέχη ρίχνει στην «μάχη» των ευρωεκλογών στις περιφέρειες

wp-needuser

25η Μαρτίου – Κωνσταντοπούλου: Έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε την ελευθερία που κατέκτησαν οι πρόγονοί μας

timesadmin

Χαρδαλιάς: «Οι 7 άξονες που θα καταστήσουν την Αττική πρώτη “πράσινη” Περιφέρεια της Ελλάδας»

timesadmin

Μαρινάκης για πληθωρισμό: Οι παρεμβάσεις μας αποδίδουν, μένουμε μακριά από μαξιμαλιστικές λογικές «λεφτόδεντρων»

timesadmin

Παπαστεργίου για τις κυβερνοεπιθέσεις – Πάνω από 13 εκατ. μόνο την τελευταία εβδομάδα, οι περισσότερες στο ΓΕΕΘΑ

timesadmin