της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Με πληρότητες που κυμάνθηκαν πάνω από 85% έκλεισε ο Ιούλιος, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr από επιχειρηματίες της τουριστικής αγοράς, ενώ οι αφίξεις από το εξωτερικό σε σύγκριση με πέρσι εκτιμάται πως ήταν αυξημένες κατά 10%.
Υπάρχουν εντούτοις “νικητές” και “ηττημένοι”. Στους κερδισμένους της φετινής σεζόν, όπως λέει το ρεπορτάζ, είναι σαφώς η Ρόδος (που έκανε δυνατό come back μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές στην καρδιά του καλοκαιριού), η Κως, η Νάξος, η Κέρκυρα, η Κρήτη (που παραμένει ο δημοφιλέστερος προορισμούς για τους tour operators), όμως στον αντίποδα οι ξενοδόχοι διαπιστώνουν υστέρηση της ζήτησης στους προορισμούς της Πελοποννήσου, αλλά και της Χαλκιδικής.
Υψηλή κίνηση από το εξωτερικό αναμένεται και τον Αύγουστο, η οποία θα προστεθεί στον εσωτερικό τουρισμό. Σύμφωνα με στοιχεία του Airdata tracker, οι προγραμματισμένες διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ξεπερνούν τα 5,1 εκατομμύρια, σημειώνοντας άνοδο 8% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο.
Αυτό που ευελπιστούν οι επιχειρηματίες της αγοράς είναι οι αφίξεις και η ανεβασμένη επισκεψιμότητα να αποτυπωθούν και στα έσοδα του καλοκαιριού, καθώς ήδη τους προηγούμενους μήνες φάνηκε πως η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη δεχόταν “πιέσεις”. Αυτό είναι περισσότερο εμφανές στην εστίαση, αλλά και στις μεταφορές.
Σύμφωνα με την ΤτΕ, τον Μάιο, που θεωρείται ένας πολύς καλός μήνας για την τουριστική κίνηση στην Ελλάδα, ειδικά από τους ταξιδιώτες που θέλουν πλέον να αποφύγουν τον συνωστισμό στους προορισμούς με μεγάλη ζήτηση, αλλά και τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 6,8%, που διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,81 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Όμως η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 21,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 12,2%.
Παράγοντες του χώρου θεωρούν πάντως πως τα φετινά έσοδα θα ξεπεράσουν τα 22 δισ. ευρώ, από 20,5 δισ. το 2023 και ποντάρουν μεταξύ άλλων και στις αφίξεις του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου, που σύμφωνα με τις προκρατήσεις θα κινηθούν ανοδικά.