ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα γίνει και τι σημαίνει η πρόωρη αποπληρωμή των μνημονιακών δανείων

-|- 

Πρόωρη εξόφληση άλλων δύο δόσεων από το GLF για τα έτη 2024 και 2025 μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου,  προβλέπει ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε συνέχεια της σχετικής δήλωσης του Πρωθυπουργού στο Bloomberg. 

Μάλιστα, με στόχο να μην έχουμε πάλι το πρόβλημα που προέκυψε με τη Γερμανία με την πρώτη πρόωρη προκαταβολή διπλής δόσης του GLF τo 2022, φέτος η προετοιμασία έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς,  Η πρόθεση της Ελλάδας,  για δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή χρέους προς τον επίσημο τομέα, γνωστοποιήθηκε στο EuroWorkingGroup του Μαΐου, υπό την προϋπόθεση ότι θα εκλέγονταν Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας.

“Ναι” από Γερμανία 

Μετά την εκλογή της νέας Κυβέρνησης ο σχεδιασμός εξελίσσεται κανονικά. Ο Γερμανός εμπορικός ακόλουθος ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα τις ελληνικές αρχές, ότι τόσο η κυβέρνησή του, όσο και η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα HDW,  η οποία έδωσε το μερίδιο της Γερμανίας στο GLF,  είναι σε θέση να δεχθεί τη διπλή δόση από την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρες, αποδέχθηκαν το ελληνικό αίτημα οι εκπρόσωποι της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Επόμενος στόχος είναι το θέμα να περάσει και να εγκριθεί από το Eurogroup τον Σεπτέμβριο, με θετική εισήγηση και από τον ESM. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας,  εκ της θέσης του ως ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας,  θα πρέπει να πάρει απόφαση,  να αποποιηθεί του δικαιώματος του να ζητήσει την πρόωρη αποπληρωμή των δικών του δανείων λόγω της μερικής πρόωρης αποπληρωμής του GLF. 

Στο μεταξύ το αίτημα της Ελλάδας θα πρέπει να περάσει και από τη διαδικασία των εθνικών κοινοβουλίων της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας. Εκ της φύσης του,  το θέμα είναι τυπικό. Ωστόσο,  η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και να διαρκέσει έως και τρεις μήνες. 

Πολλαπλό το κέρδος 

Με την κίνηση αυτή, η Ελλάδα θέλει να σηματοδοτήσει την αλλαγή πορείας στην οικονομία της. Μόλις αποπληρωθεί η δεύτερη διπλή δόση από το διμερές δάνειο στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα έχει αποπληρώσει 10,6 δισ., δηλαδή περίπου το 1/3 από το δάνεια των 32,3 δισ. που πήρε το 2010. Το μήνυμα προς τις αγορές, είναι ότι ανεξαρτήτως των συνθηκών, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της πολυετή οικονομική κρίση και μετά το ΔΝΤ συνεχίζει να αποπληρώνει το χρέος της στον επίσημο τομέα και προς την Ευρώπη. Το γεγονός αυτό θεωρείται ότι θα έχει θετική επίδραση στις αγορές και τον δημόσιο δανεισμό.

Επίσης η δημοσιοποίηση της πρόθεσης για πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς την Ευρωζώνη, αναμένεται ότι θα δώσει ένα ακόμη επιχείρημα στους οίκους αξιολόγησης και ειδικότερα στην SCOPE, η οποία έχει αξιολόγηση στις 4 Αυγούστου και την DBRS η οποία έχει αξιολόγηση στις 7 Σεπτεμβρίου να αναβαθμίσουν την Ελλάδα στην επενδυτική βαθμίδα. 

Επιπρόσθετα, η πρόωρη αποπληρωμή χρέους, απευθείας στα κράτη μέλη της Ευρωζώνης, θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της Ελλάδας στις συζητήσεις για την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και των μεσοπρόθεσμων στόχων, στους οποίους θα πρέπει να συμφωνήσει,  με την Κομισιόν το επόμενο διάστημα. 

Μαζί με όλα αυτά, τα 5,3 δισ. ευρώ που θα καλυφθούν από διαθέσιμα και ειδικότερα από κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις αγορές, θα έχουμε και ισόποση μείωση του χρέους.

Related posts

Tριπλάσια ανάπτυξη από την Ευρωζώνη προβλέπει φέτος για την Ελλάδα η Κομισιόν

timesadmin

Έκθεση ΙΟΒΕ: Μείζον εθνικό πρόβλημα η μείωση και γήρανση του πληθυσμού της χώρας

protothema.gr

Στη “δίνη” των πλειστηριασμών οι Έλληνες κλωστοϋφαντουργοί

timesadmin

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια νέα αναβάθμιση της οικονομίας

timesadmin

Μείωση της τιμής, αλλά και της ζήτησης: Πώς κινήθηκε η αγορά ηλεκτρισμού τον Οκτώβριο

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Ασπίδα απέναντι στους δημαγωγούς η οικονομική ενημέρωση

timesadmin