thetimes.gr
Πώς-θα-αντιμετωπιστούν-οι-μεγάλες-ελλείψεις-στα-φάρμακα-–-Τα-επόμενα-βήματα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις στα φάρμακα – Τα επόμενα βήματα

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Σε νέα δέσμη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ελλείψεις σε φάρμακα – που σύμφωνα με το ρεπορτάζ και όπως είχε μεταδώσει προ ημερών το Capital.gr κατά την περίοδο των εορτών έγιναν ακόμη πιο έντονες – προχωρά το υπουργείο Υγείας. Των σχετικών ανακοινώσεων είχε προηγηθεί τη Δευτέρα ευρεία σύσκεψη με όλους τους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου (ΕΟΦ, ΙΦΕΤ, Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων)

Μετά την απαγόρευση εξαγωγών σε 260 περίπου σκευάσματα που χαρακτηρίζονται ελλειπτικά στην ελληνική αγορά και τον έλεγχο των φαρμακαποθηκών που κλήθηκαν να δηλώσουν τα αποθέματά τους, αλλά και φαρμακευτικών εταιρειών, τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν:

– Συνέχιση των ελέγχων  των φαρμακαποθηκών για τη μη εξαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων,  με μοναδική ποινή την αναστολή λειτουργίας σε όσες φαρμακαποθήκες δεν συνεργάζονται ή διατηρούν αποθεματικό. Υπενθυμίζεται πως ο ΕΟΦ έχει αναστείλει τη λειτουργία δύο αποθηκών λόγω άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή τους χώρους τους προς επιθεώρηση. Η μια αποθήκη βρίσκεται στην περιοχή της Κατερίνης και η άλλη στη Θεσσαλονίκη. Η αναστολή ισχύει μέχρι να γίνει επιθεώρηση από τον ΕΟΦ.

– Συνέχιση του ελέγχου στις φαρμακευτικές εταιρείες για να διαπιστωθεί ότι έχουν την επάρκεια των φαρμάκων για την κάλυψη της ελληνικής αγοράς, ιδίως αντιπυρετικών και παιδιατρικών φαρμάκων. 

– Αύξηση των παραγγελιών  από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη. Τονίζεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από την έλλειψη παρακεταμόλης και αμοξυκιλλίνης.

– Ενημέρωση από τον ΕΟΦ για τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά, ενώ παράλληλα θα γνωστοποιείται το που υπάρχει υποκατάσταση φαρμάκων. Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα γνωρίζουν ότι αντί συγκεκριμένου επώνυμου φαρμάκου, ποιο γενόσημο, αντίστοιχης αποτελεσματικότητας, μπορούν να προμηθευτούν. Οι φαρμακοποιοί σημειώνουν στο Capital.gr πάντως πως λόγω των ελλείψεων ήδη προτείνουν σκεύασμα με ίδια δραστική ουσία αλλά διαφορετική εμπορική ονομασία.

– Επέκταση της συνταγογράφησης γενοσήμων φαρμάκων εκεί που υπάρχουν ελλείψεις.

– Εξορθολογισμό των τιμών στα φάρμακα τα οποία είναι ελλειπτικά και πολύ χαμηλής κοστολογικής αξίας. Οι χαμηλές τιμές σε σκευάσματα θεωρείται από τους κύριους λόγους που επιλέγεται να μην τροφοδοτείται όπως θα έπρεπε η ελληνική αγορά.

– Ύπαρξη συνεχούς  συνεργασίας με τους φαρμακοποιούς ώστε να μπορεί να εξυπηρετείται καλύτερα ο πολίτης, όταν προκύπτουν ελλείψεις.

– Αύξηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα ελλειπτικά φάρμακα.

– Ενημέρωση των γιατρών για τις ελλείψεις φαρμάκων, ώστε να προσαρμόζεται η συνταγογράφηση σε αντίστοιχα θεραπευτικής αξίας.

– Επιπλέον αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρίες θα εντείνουν την εισαγωγή των ελλειπτικών  φαρμάκων.

Τι οδήγησε στις τεράστιες ελλείψεις φαρμάκων από την ελληνική αγορά

Η μεγάλη ζήτηση κυρίως σε παιδικά φάρμακα λόγω των ιώσεων και της εποχικής γρίπης, οι εξαγωγές φαρμάκων δεδομένου πως η Ελλάδα με βάση τη νομοθεσία έχει χαμηλές τιμές, οπότε το κέρδος από την εξαγωγής σε άλλες χώρες της Ευρώπης και δη στη Γερμανία είναι σημαντικό, οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες σε παραγωγικές μονάδες της Ασίας (Κίνα και Ινδία κυρίως”) εξαιτίας της πανδημίας και του ενεργειακού κόστους και η μείωση των ποσοτήτων των φαρμάκων που διατίθεται από τις φαρμακευτικές στην Ελλάδα λόγω μείωσης κόστους, είναι οι βασικοί λόγοι που παρατηρείται αυτή η κατάσταση στα φαρμακεία.

Από τα ράφια εδώ και αρκετές εβδομάδες λείπουν  εισπνεόμενα σκευάσματα, σιρόπια για το βήχα, αντιβιώσεις, αντιπυρετικά και πολύ γνωστά αναλγητικά… αλλά και κολλύρια, κρέμες για τον απλό έρπητα, μέχρι και φάρμακα για καρδιαγγειακές παθήσεις, για την υπέρταση, για τον σακχαρώδη διαβήτη, ακόμη και για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

“Η χώρα μας έχει προβεί στη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων ώστε το παγκόσμιο πρόβλημα της έλλειψης συγκεκριμένων δραστικών ουσιών να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Υγείας.

Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας: Δουλεύουν μέρα νύχτα τα εργοστάσια

“Αυτήν την ώρα, 42 ελληνικά εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων λειτουργούν νυχθημερόν με πλήρη δυναμικότητα, για να καλύψουν τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών. Η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φθάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός. Τονίζουμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές απορροφώνται εξ ολοκλήρου από τις φαρμακοβιομηχανίες και δεν μετακυλίονται στους ασθενείς” ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως τονίζει, ειδικά τον τελευταίο χρόνο, παρατηρούνται τεράστια προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα των φαρμάκων και των πρώτων υλών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση μεγάλων καθυστερήσεων και ελλείψεων στον εφοδιασμό της αγοράς. Δυστυχώς το φαινόμενο έγινε εντονότερο λόγω της εποχικής έξαρσης των λοιμώξεων έπειτα από δύο χρόνια σημαντικής ύφεσης. 

“Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής. Από τον φετινό Σεπτέμβριο και μέχρι τον Νοέμβριο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες παρήγαγαν περισσότερες από 25 εκατ. συσκευασίες φαρμάκων κάθε μήνα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, σήμερα θα αντιμετωπίζαμε τεράστιες ελλείψεις ακόμη και σε φάρμακα χρονιών παθήσεων όπως αντιλιπιδαιμικά, αντιυπερτασικά και φάρμακα για την καρδιακή ανεπάρκεια. Παράλληλα, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία εξακολουθεί να προμηθεύει αδιάκοπα τα νοσοκομεία της χώρας με φάρμακα πρώτης ανάγκης” σημειώνει η ΠΕΦ.

ΣΦΕΕ: Παγκόσμιο πρόβλημα οι ελλείψεις

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος σημειώνει πως δεν καταγράφονται ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία ή στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων. Το πρόβλημα των ελλείψεων παρατηρείται στα ιδιωτικά φαρμακεία και αφορά κυρίως φάρμακα με δραστικές ουσίες όπως παρακεταμόλη, αμοξυκιλλίνη και κάποια πνευμονολογικά εισπνεόμενα φάρμακα.

Αυτού του είδους οι ελλείψεις, όπως εξηγεί, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που οφείλεται σε έλλειψη πρώτων υλών και υλικών συσκευασίας σε συνδυασμό με την, ιδιαίτερα έντονη φέτος, εποχική αύξηση των λοιμώξεων.

Αυτό το πρόβλημα αναμένεται να διορθωθεί σταδιακά μέσα στους επόμενους μήνες ενώ συνιστάται η χρήση άλλων υποκατάστατων φαρμάκων που είναι ευρέως διαθέσιμα, πάντα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού ή και του φαρμακοποιού. Θα πρέπει ακόμη να αποφεύγεται η δημιουργία αποθεμάτων από τους καταναλωτές, αφού εντείνει τα προβλήματα και στερεί φάρμακα από συμπολίτες μας που τα χρειάζονται.

Επιπλέον, με την εφαρμοζόμενη απαγόρευση των εξαγωγών σε περίπου 260 φάρμακα, διαφαίνονται ήδη σημάδια βελτίωσης, λέει ο ΣΦΕΕ, ενώ αναμένεται αυτή να είναι ακόμη πιο σημαντική σε αυτά τα ελλειπτικά προϊόντα στο προσεχές χρονικό διάστημα. 

“Σε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας έγινε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι πάνω από 1300 φάρμακα βρίσκονται -σε ασυμφωνία με την ισχύουσα νομοθεσία- κάτω από την χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα να είναι προβληματική η διάθεση τους και εάν αποσυρθούν θα αντικατασταθούν με άλλα πολύ πιο ακριβά. Εκφράστηκε η πρόθεση το ζήτημα αυτό να εξεταστεί, ώστε να διατηρηθούν τα φάρμακα αυτά στην ελληνική αγορά μέσω στοχευμένης οικονομικής στήριξης. Ταυτόχρονα τονίστηκε η ανάγκη για στοχευμένες κινήσεις που θα μπορούσαν να στηρίξουν την παραγωγή απαραίτητων καθιερωμένων φαρμάκων από την Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, αποφεύγοντας έτσι τις πανάκριβες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, αλλά και βελτιώνοντας τη θέση της δικής μας βιομηχανίας στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία αναγνωρίζει την σημαντικότητα της επιστροφής της παραγωγής των φαρμάκων, αλλά και πρώτων υλών στην Ευρώπη, έχει εστιάσει στη μείωση της εξάρτησης από Ινδία και Κίνα και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα να πραγματοποιηθεί αυτή η στρατηγική, η οποία βέβαια θέλει χρόνο και επενδύσεις και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα. 

Θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό πως τα προβλήματα διαθεσιμότητας φαρμάκων που έχουν εμφανιστεί στη χώρα μας είναι πολύ μικρότερης κλίμακας από ότι σε άλλες χώρες της Ε.Ε. Ο ΣΦΕΕ και οι εταιρείες μέλη του – Διεθνείς και Ελληνικές – καταβάλουν συνεχείς προσπάθειες, ώστε να εξασφαλίζεται η πρόσβαση των Ελλήνων ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες, καθώς η διασφάλιση της Δημόσιας Υγείας αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα” τονίζει σε ανακοίνωσή του.

Διαβάστε ακόμα: 

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: θα λύσουμε οριστικά το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων

timesadmin

Attica Bank: “Πράσινο φως” από τον ΕΦΚΑ – Πώς διαμορφώνονται τα ποσοστά μετά την ΑΜΚ

timesadmin

Νομοσχέδιο ΥΠΟΙΚ: Αναστέλλονται για άλλα 2 χρόνια η εφαρμογή ΦΠΑ στα ακίνητα και ο φόρος υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις

timesadmin

ΥΠΕΝ: Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της απολιγνιτοποίησης – Δεν υποβάλαμε κανένα αίτημα για παράταση στην Κομισιόν

timesadmin

Alpha Bank: Οι πρόσφατες προβλέψεις για την οικονομία επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες για ανάκαμψη “τύπου V”

timesadmin

Σύσκεψη για τα ενεργειακά: Θετικό μήνυμα για ενεργειακή επάρκεια στη χώρα

timesadmin