ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα αντιμετωπίσει τον καύσωνα το ηλεκτρικό σύστημα

-

Το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει πρόβλημα κατά τις ημέρες του καύσωνα. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπό τον αρμόδιο υπουργό Θ. Σκυλακάκη και την υφυπουργό Α. Σδούκου με τη συμμετοχή της ΡΑΑΕΥ, του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων τις επόμενες ημέρες η μέγιστη αιχμή της ζήτησης στο ηλεκτρικό σύστημα αναμένεται να φτάσει στα 9300MW κατά τις βραδινές ώρες, που θεωρούνται και οι πιο κρίσιμες για την επάρκεια του συστήματος. Αντίθετα, στη διάρκεια της ημέρας σύμμαχος για το σύστημα είναι τα φωτοβολταϊκά η εγκατεστημένη ισχύς των οποίων έχει ενισχυθεί σημαντικά το τελευταίο έτος.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ το εγχώριο ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό επαρκεί για την κάλυψη της αυξημένης ζήτησης. Σε αυτήν την κατεύθυνση συμβάλλει και η σημαντική επάρκεια αποθεμάτων νερού στα υδροηλεκτρικά αλλά και οι δύο νέες θερμικές μονάδες που προστέθηκαν στο σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι νέοι Φωτοβολταϊκοί Σταθμοί και οι -, που προστέθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα συνεισφέρουν στο σύστημα πάνω από 3 GW ηλεκτρικής ισχύος. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, δύο νέες θερμικές μονάδες, που εισήλθαν πρόσφατα σε δοκιμαστική λειτουργία, θα βρίσκονται στη διάθεση του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού (Πτολεμαΐδα 5, Άγιος Νικόλαος).

Σημειώνεται ότι  το  εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα δεν είναι καθαρά εισαγωγικό αυτές τις ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι  δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εισαγωγές.

Στη σύσκεψη αποφασίστηκε ότι από αύριο ξεκινά σταδιακά να ενισχύεται η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, με σκοπό να είναι πλήρως “ετοιμοπόλεμα” να συνδράμουν από την Πέμπτη-Παρασκευή, όταν και αναμένεται και η κορύφωση του κύματος καύσωνα. Τα προηγούμενα 24ωρα, ουσιαστικά θα αξιοποιηθούν για να διαπιστωθεί αν σε κάποιες μονάδες εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, ώστε να αντιμετωπιστεί εγκαίρως. 

Παράλληλα, όπως είχε γίνει και πέρυσι, θα υπάρξουν οδηγίες προς τους καταναλωτές για τη συγκράτηση της ζήτησης σε ρεύμα, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής. Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ θα απευθύνει σύσταση στους πολίτες να μεταφέρουν στο μέτρο του δυνατού την κατανάλωση ενέργειας από ενεργοβόρες συσκευές κατά τις ώρες 14:00-18:00, όπου κορυφώνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τους Φωτοβολταϊκούς Σταθμούς και η επιβάρυνση του ηλεκτρικού συστήματος, λόγω της ζήτησης είναι μικρότερη.
 

Τέλος για τις ανάγκες των μη διασυνδεδεμένων νησιών, καταγράφηκε η υφιστάμενη κατάσταση και δόθηκαν οδηγίες για έγκαιρη αξιοποίηση μεταφερόμενων Η/Ζ όπου χρειαστεί
 

Related posts

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμή 685 εκατ. ευρώ σε 572.444 δικαιούχους

timesadmin

Πώς προχωρούν τα έργα στη γραμμή 4 του μετρό

timesadmin

Πόση σύνταξη δίνει η κάθε κατηγορία εισφορών – Επιλογή ως 31 Ιανουαρίου

timesadmin

Eurobank: Εμφανείς οι επιδράσεις της πανδημίας και του πληθωρισμού στο λιανικό εμπόριο

protothema.gr

Στην Αθήνα οι Βρυξέλλες για τις αρρυθμίες του Ταμείου Ανάκαμψης

timesadmin

Mείωση 56,6% στις κηρυχθείσες πτωχεύσεις το 2022 – Στο εμπόριο οι περισσότερες πτωχεύσεις

timesadmin