Πώς-η-ελληνική-αγορά-έγινε-χθες-η-3η-φθηνότερη-στην-Ευρώπη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς η ελληνική αγορά έγινε χθες η 3η φθηνότερη στην Ευρώπη

-

Η αυξημένη παραγωγή των - σε συνδυασμό με τη χαμηλή ζήτηση λόγω της ημέρας έφερε σημαντική μείωση της χονδρεμπορικής τιμής του ρεύματος για χθες Κυριακή 11 Φεβρουαρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ελληνική αγορά λόγω ακριβώς της χαμηλής τιμής βρέθηκε μεταξύ των πιο φθηνών αγορών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά με 49,95 ευρώ/MWh ήταν μαζί με τη βουλγαρική και τη ρουμανική αγορά, η 3η φθηνότερη στην Ευρώπη. Πιο φθηνές ήταν μόνο οι αγορές της Τουρκίας (22,94 ευρώ/MWh) της Πορτογαλίας (43,47 ευρώ/MWh) και της Ισπανίας (44,83 ευρώ/MWh). Έτσι χθες η ελληνική αγορά ήταν φθηνότερη από αγορές που παραδοσιακά εμφανίζουν καλύτερες τιμές όπως η Γαλλία (57,48 ευρώ/MWh) η Γερμανία (61,96 ευρώ/MWh), το Βέλγιο (63,14 ευρώ/MWh) και η Ολλανδία (67,15 ευρώ/MWh).

Σημειώνεται ότι η χαμηλή τιμή της αγοράς κατέστη εφικτή λόγω ακριβώς του μείγματος παραγωγής, στο οποίο κυριάρχησαν οι - με μερίδιο 65,55%, ενώ το φυσικό αέριο έφτασε μόλις το 16,14% και οι εισαγωγές το 9,68%.

Πάντως για σήμερα η εικόνα της αγοράς αλλάζει καθώς η τιμή αυξάνεται στα 75,88 ευρώ/MWh, τιμή που κατατάσσει την Ελλάδα ως την 13η ακριβότερη αγορά της ευρωπαϊκής κατάταξης. Ακριβότερη αγορά είναι η Ιταλία (93,07 ευρώ/MWh) και ακολουθούν Μάλτα (92,68 ευρώ/MWh) Πολωνία (87,19 ευρώ/MWh) και Εσθονία Λετονία και Λιθουανία (83,1 ευρώ/MWh). Στον αντίποδα για σήμερα φθηνότερες αγορές στην Ευρώπη είναι η Ισπανία και η Πορτογαλία με 45,85 ευρώ/MWh. 

Related posts

Ο “δεκάλογος” του ΣΕΒ για εκπτώσεις-προσφορές

timesadmin

Γ. Χατζηθεοδοσίου: Σχεδόν 200.000 κοντέινερ δεν έχουν έρθει στον Πειραιά λόγω του αποκλεισμού του Σουέζ

timesadmin

DBRS: Γιατί δεν έχουμε ακόμη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα

timesadmin

Ετήσια μείωση 13,7% του κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Μάιο

timesadmin

ΥΠΕΝ: Συνεχίζεται η λειτουργία του μηχανισμού επιστροφής των υπερεσόδων από τους ηλεκτροπαραγωγούς

timesadmin

Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, δόσεις και παρατάσεις καταβολών για τους πληγέντες από πυρκαγιές

timesadmin