thetimes.gr
Πώς-βλέπουν-οι-διεθνείς-επενδυτές-την-Ελλάδα-–-Οι-επαφές-του-ΥΠΟΙΚ-στις-ΗΠΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές την Ελλάδα – Οι επαφές του ΥΠΟΙΚ στις ΗΠΑ

-|-

Τη συμπεριφορά που θα είχαν σε μια χώρα η οποία έχει ήδη την επενδυτική βαθμίδα επιφύλαξαν για την Ελλάδα οι θεσμικοί επενδυτές που είχαν συναντήσεις με το υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και την αποστολή που επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Στη συνάντηση με την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Άλφρεντ Κάμμερ το κλίμα ήταν αναμενόμενα εγκάρδιο. Ειδικά μετά την εξόφληση του υπολοίπου των δανείων του ΔΝΤ ύψους 1,8 δισ. ευρώ τον περασμένο Απρίλιο και την καταβολή της συμμετοχής της χώρας μας (περίπου 1 δισ.) στο χρηματοδοτικό κεφάλαιο του Ταμείου.

Η Ελλάδα συμμετείχε για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια σε σύνοδο του Ταμείου όχι πια ως δανειζόμενο κράτος αλλά ως χώρα δανειστής. Η ελληνική αποστολή δέχθηκε κολακευτικά σχόλια για τις επιδόσεις της τόσο σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη όσο και στη βελτίωση που εμφανίζουν χρέος και έλλειμμα, από τον άμεσο “επόπτη” της τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου Άλφρεντ Κάμμερ.

Κατά την καθιερωμένη ανάλυση του ευρωπαϊκού τμήματος για την ΕΕ και σε ερώτηση αν η Ελλάδα θα πρέπει να προσέξει κάτι στα μέτρα στήριξης κατά της ενεργειακής κρίσης, δεδομένου ότι συγκαταλέγεται στις υπερχρεωμένες χώρες, ο κ. Κάμμερ απάντησε: “Θα πρέπει να είναι έκτακτα και καλά στοχευμένα όπως και στις άλλες χώρες” δείχνοντας έτσι ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πια ως μια χώρα με “ειδικά” προβλήματα, όπως τα προηγούμενα χρόνια.

Χαρακτηριστικό του κλίματος είναι ότι η κ. Γκεοργκίεβα ολοκλήρωσε 10 λεπτά νωρίτερα τη συνάντηση που είχε με την αποστολή της Αιγύπτου για να αποχαιρετήσει τους Έλληνες επισήμους που επέστρεφαν στην Αθήνα.

Οι θεσμικοί επενδυτές

Στις συναντήσεις που έγιναν με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, όπως η Bank of America, η Citi, η Commerzbank, η Credit Suisse International, η Deutsche Bank, η Goldman Sachs, η Nomura και η Société Générale, το κλίμα ήταν εξίσου θετικό.

Χαρακτηριστικό είναι ότι οι συναντήσεις έγιναν με τη συμμετοχή στελεχών από την κορυφή της πυραμίδας της ιεραρχίας των επενδυτικών τραπεζών, οι οποίοι πλέον ενδιαφέρονταν να μάθουν για τα επόμενα βήματα στη διαχείριση του δημοσίου χρέους, το οποίο παρά το μεγάλο ύψος του διατηρεί ακόμη πολύ χαμηλές υποχρεώσεις σε τοκοχρεολύσια.

Ενδιαφέρθηκαν επίσης για τα μεγάλα ενεργειακά project που βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού ή κατασκευής με στόχο την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα σε ανανεώσιμες μορφές ενέργειας αλλά και για τις υποδομές αποθήκευσης φυσικού αερίου, οι οποίες θα βοηθήσουν στην υπέρβαση της ενεργειακής κρίσης όλης της Ευρώπης. Συζήτηση έγινε επίσης και για μεγάλες επενδύσεις σε τουρισμό, καινοτομία και βασικές υποδομές, με τη βοήθεια των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Φυσικά, κεντρικό θέμα ήταν και η πορεία των εμπορικών τραπεζών και της εκκαθάρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από ελληνικής πλευράς υπήρξε η διαβεβαίωση ότι παρά την κρίση και τους κινδύνους που εγκυμονεί η αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, οι ελληνικές τράπεζες θα καταφέρουν μέχρι και το τέλος του χρόνου να κατεβάσουν σε μονοψήφιο ποσοστό τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Στο πιο ουσιαστικό μέρος, αυτό που αφορά την τελική εκκαθάριση των κόκκινων δανείων, τονίστηκε η γεωμετρικά επιταχυνόμενη πορεία του νέου εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, αλλά και της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών, για τα ακίνητα που δεν αποτελούν πρώτη κατοικία. 

Η επενδυτική βαθμίδα

Εξίσου ουσιαστική είναι, τέλος, και η βεβαιότητα που εξέφραζαν οι επικεφαλής μεγάλων τραπεζών ότι η Ελλάδα θα βρισκόταν σε επενδυτική βαθμίδα αν δεν είχαμε τις διαδοχικές κρίσεις του κορονοϊού και της ενέργειας.

Μάλιστα, έδειχναν από απορημένοι έως… ειρωνικοί για τη στάση της Moody’s απέναντι στην Ελλάδα καθώς ο συγκεκριμένος οίκος διατηρεί την Ελλάδα επί δύο χρόνια τώρα τρεις θέσεις κάτω από την επενδυτική βαθμίδα.

Related posts

Σε ποια νησιά οι πληρότητες θα φτάσουν το 100% το Δεκαπενταύγουστο

timesadmin

Σήμερα η πρώτη πτήση από το εξωτερικό στο αεροδρόμιο Ηρακλείου για την τουριστική περίοδο

timesadmin

ΤτΕ: Μειώθηκε στα Є3 δισ. το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4μηνο – Αύξηση 38% στις ταξιδιωτικές εισπράξεις

timesadmin

Αγοραπωλησίες ακινήτων: Ο χάρτης των τιμών και των μεταβιβάσεων

timesadmin

Υποχρεωτική η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των συμβούλων ομορφιάς/αισθητικών σε επιχειρήσεις καλλυντικών

timesadmin

Από σήμερα οι αιτήσεις για αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία

timesadmin