Πότε-και-σε-πόσους-συνταξιούχους-θα-δοθουν αύξησεις-πάνω-από-6,5%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε και σε πόσους συνταξιούχους θα δοθουν αύξησεις πάνω από 6,5%

-|-

Εντός του ερχόμενου μήνα θα υπάρξει μία πρώτη αρκετά σαφής εικόνα σε σχέση με το ποσοστό της αύξησης των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Με βάση τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν για ΑΕΠ και πληθωρισμό φέτος διαφαίνεται μία αύξηση κοντά 6,5%, χωρίς όμως να αποκλείται μεγαλύτερη αυτής (δηλαδή πάνω από 6,5%) αν επαληθευθούν νεότερες εκτιμήσεις για υψηλότερο ΑΕΠ (λόγω της ανόδου του τουρισμού), αλλά και υψηλότερο πληθωρισμό (λόγω της εν εξελίξει νέας έκρηξης των ενεργειακών τιμών).

Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του Capital.gr, πως τότε θα μπορεί να υπάρξει μία πιο ασφαλής πρόβλεψη για το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό του 2022,δηλαδή τα μεγέθη τα οποία θα κρίνουν το ύψος της θετικής αναπροσαρμογής των συντάξεων του κλάδου της κύριας σύνταξης για όλους τους συνταξιούχους της χώρας.

Ωστόσο, οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν αρκετά αργότερα και συγκεκριμένα στις αρχές του 2023, οπότε οι αρμόδιες στατιστικές υπηρεσίες θα πουν την τελευταία τους λέξη σε σχέση με την αύξηση (σε ετήσια βάση) του ΑΕΠ και του δείκτη τιμών του 2022.

Έτσι και το ύψος της αύξησης θα καθορισθεί επίσης στις αρχές του 2023 και έπειτα θα δοθούν και οι σχετικές αυξήσεις.

Όπως ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα, οι αυξήσεις στις συντάξεις, δεν θα δούν με τις συντάξεις Ιανουαρίου, που πληρώνονται στο τέλος Δεκεμβρίου, αλλά στις πληρωμές που θα γίνουν από το νέο έτος, “αφού πρέπει πρώτα να δούμε πόσο θα κλείσει ο τιμάριθμος για όλο το 2022” και προφανώς θα δοθούν εν συνεχεία αναδρομικά τα όποια ποσά προκύψουν για κάθε δικαιούχο.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως oι τελικές στατιστικές εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του 2022 αναμένονται γύρω στα μέσα του Ιανουαρίου του 2023, ενώ οι πρώτες στατιστικές εκτιμήσεις για το ΑΕΠ αναμένονται γύρω στις αρχές Μαρτίου 2023.

Με βάση αυτά δεδομένα, το τελικό ποσοστό της αύξησης των συντάξεων θα μπορούσε να καθοριστεί στα μέσα Μαρτίου 2023. Αυτό σημαίνει πως οι αυξήσεις στις συντάξεις δεν θα μπορούσαν να περάσουν πριν τον Απρίλιο του 2023 και υπό τον όρο ότι η κυβέρνηση νωρίτερα από το Μάρτιο έχει μία ασφαλή εικόνα για το ΑΕΠ του 20222, σημειώνουν αναλυτές της κοινωνικής ασφάλισης. Εφόσον επαληθευτούν τα σενάρια αυτά, τότε οι συνταξιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 3 μηνών μαζί με τις αυξήσεις που θα περάσουν στις συντάξεις Απριλίου 2023. Δηλαδή θα λάβουν τις αυξήσεις μαζεμένες για τον Ιανουάριο του 2023, το Φεβρουάριο του 2023 και το Μάρτιο του 2023 συν, φυσικά, τις αυξήσεις στις τρέχουσες συντάξεις του Απριλίου 2023.

Έστω για παράδειγμα συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 1000 ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2023 και η κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση 6,5%. Ο συνταξιούχος αυτός δικαιούται αύξηση 65 ευρώ/μήνα. Συνεπώς η σύνταξη του θα ανέλθει στα 1065 ευρώ/μήνα. Αν επαληθευθεί το σενάριο της καταβολής της αύξησης αυτής με τις συντάξεις του Απριλίου 2023, τότε μαζί με τα επιπλέον 65 ευρώ τα οποία θα λάβει τέλη Μαρτίου 2023, θα λάβει και το ποσό των 195 ευρώ αναδρομικά (3 μήνες Χ 65 ευρώ /μήνα).

Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις εκείνοι οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα δουν πραγματική αύξηση στις αποδοχές τους ανέρχονται στους 1,7 εκατομμύρια. Ο λόγος για τους “νέους” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου του 2016, αλλά και τους “παλιούς” (δηλ. εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν προ της 13ης Μαΐου 2016) με αρνητική προσωπική διαφορά μικρότερη από το ποσοστό της αύξησης από την 1η Ιανουαρίου 2023. Οι υπόλοιποι 700.000 “παλιοί” συνταξιούχοι θα δουν μόνο λογιστική αύξηση, καθώς το ποσό της αύξησης την οποία δικαιούνται είναι μικρότερο από την αρνητική προσωπική διαφορά τους. Έτσι θα μειωθεί αυτή, ανοίγοντας το δρόμο για πραγματικές αυξήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2024. 

Related posts

Στο μικροσκόπιο της ΕΕΤΤ η διαμάχη για τον διπλασιασμό των ταχυτήτων στο internet

timesadmin

Επ. Ανταγωνισμού: Νέα παράταση έως 30/09 της 2ης δημόσιας διαβούλευσης για τις κατασκευές

timesadmin

Το πρόγραμμα πληρωμής κύριων και επικουρικών συντάξεων Φεβρουαρίου

timesadmin

ΚΕΔΕ: Από 1η Ιουλίου οι προτάσεις για ένταξη σε πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού των ΟΤΑ

timesadmin

ΤτΕ: Αυξήθηκε το α’ τρίμηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών

timesadmin

Τις 75.000 έφτασαν οι αιτήσεις για το power pass

timesadmin