Πότε θα εκραγεί ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης

Πότε θα εκραγεί ξανά το ηφαίστειο της Σαντορίνης
Το δημοσίευμα του «Guardian» προκάλεσε ανησυχία – Δεν υπάρχει κίνδυνος για άμεση έκρηξη του ηφαιστείου, απαντούν οι επιστήμονες – Ποια πειράματα βρίσκονται σε εξέλιξη
Βασίλης Γούλας
rnΗ βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε προ ημερών ένα κείμενο, ο τίτλος του οποίου άφηνε να εννοηθεί ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη στο γραφικό και παγκοσμίως γνωστό νησί των Κυκλάδων!”,”Tokenized”:”[{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”Με την πανδημία, τον πόλεμο και μία σειρά άλλων καταστροφών τα τελευταία χρόνια, το μόνο που έμοιαζε να λείπει ήταν… να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Τα χιουμοριστικά σχόλια στα social media περί του ενδεχομένου αυτού έδιναν κι έπαιρναν, έως ότου ήρθε ο έγκυρος, κατά τα άλλα, «Guardian» να αφήσει τους πάντες άφωνους και τρομαγμένους.
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΗ βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε προ ημερών ένα κείμενο, ο τίτλος του οποίου άφηνε να εννοηθεί ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη στο γραφικό και παγκοσμίως γνωστό νησί των Κυκλάδων!”}]”}}” data-component=”Atcom.Sites.thetimes|-.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph”>
Με την πανδημία, τον πόλεμο και μία σειρά άλλων καταστροφών τα τελευταία χρόνια, το μόνο που έμοιαζε να λείπει ήταν… να εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης. Τα χιουμοριστικά σχόλια στα social media περί του ενδεχομένου αυτού έδιναν κι έπαιρναν, έως ότου ήρθε ο έγκυρος, κατά τα άλλα, «Guardian» να αφήσει τους πάντες άφωνους και τρομαγμένους.
Η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε προ ημερών ένα κείμενο, ο τίτλος του οποίου άφηνε να εννοηθεί ότι επίκειται ηφαιστειακή έκρηξη στο γραφικό και παγκοσμίως γνωστό νησί των Κυκλάδων!
rnΜόνο που η δημοσίευση, πέρα από κάποια συμπεράσματα που μόνο για το μακρινό μέλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν αγωνία, δεν κατέληγε σε κάποιο συμπέρασμα περί επικείμενης έκρηξης – αυτό το υπαινισσόταν σχεδόν αυθαίρετα στον τίτλο ο «Guardian».”,”Tokenized”:”[{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”«Το ηφαίστειο δεν κοιμάται. Η επόμενη έκρηξη θα προκαλέσει τσουνάμι» ήταν η εσχατολογική πρόβλεψη που έκανε με αρκετή δόση βεβαιότητας για το κοντινό μέλλον η εφημερίδα, πυροδοτώντας ανησυχία μα και εύλογα ερωτήματα. Για την ακρίβεια, το κείμενο αυτό στηριζόταν σε δημοσίευση που είχε κάνει στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems» μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Κάγιεταν Κράπκιεβιτς από το Τμήμα Γεωεπιστημών του Imperial College του Λονδίνου.
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΜόνο που η δημοσίευση, πέρα από κάποια συμπεράσματα που μόνο για το μακρινό μέλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν αγωνία, δεν κατέληγε σε κάποιο συμπέρασμα περί επικείμενης έκρηξης – αυτό το υπαινισσόταν σχεδόν αυθαίρετα στον τίτλο ο «Guardian».”}]”}}” data-component=”Atcom.Sites.thetimes|-.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph”>
«Το ηφαίστειο δεν κοιμάται. Η επόμενη έκρηξη θα προκαλέσει τσουνάμι» ήταν η εσχατολογική πρόβλεψη που έκανε με αρκετή δόση βεβαιότητας για το κοντινό μέλλον η εφημερίδα, πυροδοτώντας ανησυχία μα και εύλογα ερωτήματα. Για την ακρίβεια, το κείμενο αυτό στηριζόταν σε δημοσίευση που είχε κάνει στο περιοδικό «Geochemistry, Geophysics, Geosystems» μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον Κάγιεταν Κράπκιεβιτς από το Τμήμα Γεωεπιστημών του Imperial College του Λονδίνου.
Μόνο που η δημοσίευση, πέρα από κάποια συμπεράσματα που μόνο για το μακρινό μέλλον θα μπορούσαν να προκαλέσουν αγωνία, δεν κατέληγε σε κάποιο συμπέρασμα περί επικείμενης έκρηξης – αυτό το υπαινισσόταν σχεδόν αυθαίρετα στον τίτλο ο «Guardian».
rn
rnΕτσι, ήταν λογικό, αντί για το ηφαίστειο, να… εκραγούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας, ορισμένα από τα οποία παρεμπιπτόντως πραγματοποιούν αυτό το διάστημα μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες έρευνες στην ηφαιστειακή περιοχή της Σαντορίνης.
rn
rnΖήτησαν λοιπόν με μία αυστηρή επιστολή τους προς τη διεύθυνση του «Guardian» να αλλάξει ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπερ και εγένετο. Οπως ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» η Παρασκευή Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ηφαιστειακή έκρηξη στο άμεσο μέλλον».
rn
rnΣτην πραγματικότητα υπήρξε μια παρανόηση γύρω από τη δημοσίευση που είχαν κάνει επιστήμονες, μεταξύ των οποίων, πέραν της κυρίας Νομικού, και ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, για μία έρευνα που ξεκίνησε το 2015 στη Σαντορίνη. Οπως εξηγεί η κυρία Νομικού, «για 26 ημέρες είχαμε ένα πλοίο που κάνει σεισμικές έρευνες, το “Μάρκους Λάνγκσεφ”, και πραγματοποιήσαμε ενεργό σεισμικό πείραμα.”,”Tokenized”:”[{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”Υποθαλάσσιο παρατηρητήριο
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΕτσι, ήταν λογικό, αντί για το ηφαίστειο, να… εκραγούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας, ορισμένα από τα οποία παρεμπιπτόντως πραγματοποιούν αυτό το διάστημα μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες έρευνες στην ηφαιστειακή περιοχή της Σαντορίνης.
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΖήτησαν λοιπόν με μία αυστηρή επιστολή τους προς τη διεύθυνση του «Guardian» να αλλάξει ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπερ και εγένετο. Οπως ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» η Παρασκευή Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ηφαιστειακή έκρηξη στο άμεσο μέλλον».
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΣτην πραγματικότητα υπήρξε μια παρανόηση γύρω από τη δημοσίευση που είχαν κάνει επιστήμονες, μεταξύ των οποίων, πέραν της κυρίας Νομικού, και ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, για μία έρευνα που ξεκίνησε το 2015 στη Σαντορίνη. Οπως εξηγεί η κυρία Νομικού, «για 26 ημέρες είχαμε ένα πλοίο που κάνει σεισμικές έρευνες, το “Μάρκους Λάνγκσεφ”, και πραγματοποιήσαμε ενεργό σεισμικό πείραμα.”}]”}}” data-component=”Atcom.Sites.thetimes|-.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph”>
Υποθαλάσσιο παρατηρητήριο
Ετσι, ήταν λογικό, αντί για το ηφαίστειο, να… εκραγούν τα μέλη της συγκεκριμένης επιστημονικής ομάδας, ορισμένα από τα οποία παρεμπιπτόντως πραγματοποιούν αυτό το διάστημα μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες έρευνες στην ηφαιστειακή περιοχή της Σαντορίνης.
Ζήτησαν λοιπόν με μία αυστηρή επιστολή τους προς τη διεύθυνση του «Guardian» να αλλάξει ο τίτλος του δημοσιεύματος, όπερ και εγένετο. Οπως ξεκαθαρίζει στο «ΘΕΜΑ» η Παρασκευή Νομικού, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας, «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για ηφαιστειακή έκρηξη στο άμεσο μέλλον».
Στην πραγματικότητα υπήρξε μια παρανόηση γύρω από τη δημοσίευση που είχαν κάνει επιστήμονες, μεταξύ των οποίων, πέραν της κυρίας Νομικού, και ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος, για μία έρευνα που ξεκίνησε το 2015 στη Σαντορίνη. Οπως εξηγεί η κυρία Νομικού, «για 26 ημέρες είχαμε ένα πλοίο που κάνει σεισμικές έρευνες, το “Μάρκους Λάνγκσεφ”, και πραγματοποιήσαμε ενεργό σεισμικό πείραμα.
rnΟι έρευνες πάντως συνεχίζονται. Η κυρία Νομικού σημειώνει ότι «τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, τοποθετήσαμε για πρώτη φορά υποθαλάσσιο παρατηρητήριο που αποτελείται από πολλούς γεωχημικούς σένσορες (αισθητήρες), οι οποίοι μετράνε τα χημικά συστατικά, όπως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ. Επίσης, έχουμε θερμόμετρα και κλισιόμετρα, τα οποία δείχνουν αν υπάρχει άνοδος του μάγματος, κάτι που θα επηρεάσει και την επιφάνεια του εδάφους. Μάλιστα θα βάλουμε και άλλα μηχανήματα. Απλά τις μετρήσεις και τα δεδομένα δεν τα παίρνουμε σε πραγματικό χρόνο και θα τα ελέγξουμε σε 3 με 4 μήνες».”,”Tokenized”:”[{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”Τοποθετήσαμε 90 υποθαλάσσιους σεισμογράφους γύρω από το ηφαίστειο, από την Αμοργό μέχρι τα Χριστιανά, και εκτελέσαμε σεισμικές τομές. Δηλαδή με ειδικά αεροβόλα εκπέμψαμε σεισμικά κύματα που μας έδειξαν τη γεωμετρία των μαγματικών θαλάμων. Από τα αποτελέσματα, είχαμε τον Οκτώβριο του 2022 τη δημοσίευση. Από τα λεγόμενα του ερευνητή υπήρξε παρανόηση που οδήγησε στο δημοσίευμα περί έκρηξης του ηφαιστείου στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα»!
\r\n
“},{“$Type”:”Netvolution.Models.HtmlEditor.StaticToken, Netvolution”,”Content”:”\r\nΟι έρευνες πάντως συνεχίζονται. Η κυρία Νομικού σημειώνει ότι «τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, τοποθετήσαμε για πρώτη φορά υποθαλάσσιο παρατηρητήριο που αποτελείται από πολλούς γεωχημικούς σένσορες (αισθητήρες), οι οποίοι μετράνε τα χημικά συστατικά, όπως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ. Επίσης, έχουμε θερμόμετρα και κλισιόμετρα, τα οποία δείχνουν αν υπάρχει άνοδος του μάγματος, κάτι που θα επηρεάσει και την επιφάνεια του εδάφους. Μάλιστα θα βάλουμε και άλλα μηχανήματα. Απλά τις μετρήσεις και τα δεδομένα δεν τα παίρνουμε σε πραγματικό χρόνο και θα τα ελέγξουμε σε 3 με 4 μήνες».”}]”}}” data-component=”Atcom.Sites.thetimes|-.Components.LongFormHtmlSnippets.Paragraph”>
Τοποθετήσαμε 90 υποθαλάσσιους σεισμογράφους γύρω από το ηφαίστειο, από την Αμοργό μέχρι τα Χριστιανά, και εκτελέσαμε σεισμικές τομές. Δηλαδή με ειδικά αεροβόλα εκπέμψαμε σεισμικά κύματα που μας έδειξαν τη γεωμετρία των μαγματικών θαλάμων. Από τα αποτελέσματα, είχαμε τον Οκτώβριο του 2022 τη δημοσίευση. Από τα λεγόμενα του ερευνητή υπήρξε παρανόηση που οδήγησε στο δημοσίευμα περί έκρηξης του ηφαιστείου στο άμεσο μέλλον. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα»!
Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται. Η κυρία Νομικού σημειώνει ότι «τον Δεκέμβριο του 2022, στο πλαίσιο ενός προγράμματος, τοποθετήσαμε για πρώτη φορά υποθαλάσσιο παρατηρητήριο που αποτελείται από πολλούς γεωχημικούς σένσορες (αισθητήρες), οι οποίοι μετράνε τα χημικά συστατικά, όπως μεθάνιο, διοξείδιο του άνθρακα κ.λπ. Επίσης, έχουμε θερμόμετρα και κλισιόμετρα, τα οποία δείχνουν αν υπάρχει άνοδος του μάγματος, κάτι που θα επηρεάσει και την επιφάνεια του εδάφους. Μάλιστα θα βάλουμε και άλλα μηχανήματα. Απλά τις μετρήσεις και τα δεδομένα δεν τα παίρνουμε σε πραγματικό χρόνο και θα τα ελέγξουμε σε 3 με 4 μήνες».