Πόσο-πιθανή-είναι-μια-νέα-αναβάθμιση-από-την-fitch
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο πιθανή είναι μια νέα αναβάθμιση από την Fitch

-|-

Οι θετικές προοπτικές που διαγράφονται για την ελληνική οικονομία, παρά τα προβλήματα στο διεθνές περιβάλλον, διατηρούν το θετικό story της Ελλάδα προς τις αγορές αλλά και τους οίκους αξιολόγησης, οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις και ανταποκρίνονται ανάλογα. 

Η εικόνα της Ελλάδας προς τα έξω, αποτυπώθηκε αρχικά με την θετική έκπληξη της S&P, η οποία στις 20 Απριλίου αναβάθμισε τις προοπτικές της οικονομίας από “σταθερές” σε “θετικές”. Με τον τρόπο αυτό, έδωσε το σήμα μιας νέας αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο, αν βέβαια η εικόνα της οικονομίας παραμείνει ίδια.

Στο τέλος του μήνα έρχεται η σειρά της Fitch να αναθεωρήσει την αξιολόγηση της για την ελληνική οικονομία, έξι μήνες μετά την αξιολόγηση των αρχών του περασμένου Δεκεμβρίου, με την οποία έγινε ο τρίτος μεγάλος οίκος αξιολόγησης μετά την DBRS και την S&P, οι οποίοι έδωσαν στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα.

Θετικές προοπτικές 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ήρθαν στην δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα διατήρησε τις καλές επιδόσεις της και το 2023 και συνεχίζει να διατηρεί θετικές προοπτικές και τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ένα μήνα νωρίτερα, δημοσιεύτηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι σε δημοσιονομικό επίπεδο η Ελλάδα είχε υπεραπόδοση και το 2023 με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει το 1,9% του ΑΕΠ, έναντι στόχου για πλεόνασμα 1,1% του ΑΕΠ και το χρέος να μειώνεται κατά 10,8% του ΑΕΠ, στα 161,9% του ΑΕΠ στο τέλος του προηγούμενου χρόνου, από 172, 7% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022. 

Την περασμένη Τετάρτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις εαρινές της προβλέψεις, τόνιζε ότι παρά την επιβράδυνση που είχε η ανάπτυξη το 2023 στο 2%, από 5,6% το 2022 και 8,6% το 2021, η Ελλάδα διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμό 2,2% για φέτος και 2,3% το 2025. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον θα συνεχίσει να συγκλίνει σταθερά με την ΕΕ, τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του 2025. Επίσης, οι εμπορικές τράπεζες οι οποίες ήταν μέχρι και πριν λίγα ήταν το πιο “μελανό” σημείο στην εικόνα της Ελλάδας, έχουν επανέλθει εδώ και δύο χρόνια στην κερδοφορία και έχουν μειώσει το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστά κάτω από 6% με προοπτική περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Με το πακέτο αυτό των θετικών ειδήσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να εκπέμπει σήμα σταθερότητας και σταθερής ανάκαμψης απαλείφοντας την αρνητική εικόνα που υπήρχε την προηγούμενη 10ετία. 

Οι στόχοι 

Η πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της οικονομίας από την Fitch αλλά και ανάλογες αναβαθμίσεις που θα ακολουθήσουν από άλλους οίκους αξιολόγησης μέχρι και το τέλος του χρόνου, βάζουν την Ελλάδα στην τροχιά της πρώτης αναβάθμισης του αξιόχρεου της χώρας εντός της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12 μήνες. 

Ο ανεπίσημος στόχος είναι η Ελλάδα να βρεθεί ένα σκαλί πιο πάνω στην κλίμακα της πιστοληπτικής της αξιολόγησης σε ένα διάστημα από 12 έως 18 μήνες από σήμερα. Στο ενδιάμεσο, ο σχεδιασμός είναι η χώρα να συνεχίσει να αποπληρώνει μνημονιακά δάνεια (όπως π.χ. το GLF) και να προχωρήσει την αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου, αυξάνοντας επενδύσεις και εξαγωγές βοηθούμενη και από την αναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. 
 

Related posts

Δόμνα Μιχαηλίδου: Περίπου 64.000 οι εργαζόμενοι συνταξιούχοι έως τώρα

James Rollner

Ο φόβος του ΦΠΑ έφερε την έκρηξη στην οικοδομή – Συνέχεια στο ράλι τιμών στα διαμερίσματα

protothema.gr

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα voucher βιβλίων της ΔΥΠΑ

timesadmin

Ποιες αλλαγές έρχονται στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2024

timesadmin

Alpha Bank: Το ενεργειακό μίγμα και η στρατηγική θέση της Ελλάδας

James Rollner

Κλείνουν οι συμφωνίες για τη νέα τουριστική περίοδο στη Σκιάθο

timesadmin