Πόσο-κόστισε-στο-εθνικό-εισόδημα-η-ενεργειακή-“καταιγίδα”
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο κόστισε στο εθνικό εισόδημα η ενεργειακή “καταιγίδα”

-|-

Τουλάχιστον 2,7 δισ. ευρώ κόστισε στο ΑΕΠ του γ’ τριμήνου η εκτόξευση σε ιστορικά υψηλά επίπεδα της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος, περιορίζοντας την ανάπτυξη στο 2,8%, από 7,1% το β’ τρίμηνο και 7,9% το α’ τρίμηνο του χρόνου, με βάση την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την Τετάρτη.

Η απώλεια στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήρθε από δύο πλευρές. Η πρώτη είναι η αξία των εισαγωγών, που αυτονόητα ενσωμάτωσε και τον πληθωρισμό των τιμών της ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών έφτασαν το γ’ τρίμηνο τα 21,3 δισ. και ήταν αυξημένες κατά 1 δισ. έναντι των 20,3 δισ. το ίδιο διάστημα του 2021.

Η δεύτερη απώλεια εισοδήματος είναι οι επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό (κυρίως για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος και τα υγρά καύσιμα) οι οποίες έφτασαν το γ’ τρίμηνο τα 2,05 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 571,1% ή 1,7 δισ. ευρώ έναντι επιδοτήσεων 306 εκατ. ευρώ που δόθηκαν το ίδιο τρίμηνο του 2021, για μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών του κορονοϊού.

Στο “κύκλο” της μέτρησης του ΑΕΠ, τα χρήματα των επιδοτήσεων καταγράφονται ως απώλεια εισοδήματος του κράτους (το οποίο κανονικά θα ήταν απώλεια για τους καταναλωτές) που εισέπραξαν οι παραγωγοί ρεύματος όχι για να αυξήσουν τα δικά τους εισοδήματα, αλλά για να καλύψουν κυρίως το αυξημένο κόστος παραγωγής για την παραγωγή ρεύματος.

Όμως, το αυξημένο κόστος παραγωγής του ρεύματος προήλθε από την αύξηση της τιμής κυρίως του φυσικού αερίου, το οποίο εισάγονται με ολοένα υψηλότερες τιμές. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε στα 200 ευρώ η MWh για τον Ιούλιο. Κορυφώθηκε στα 340 ευρώ η MWh τον Αύγουστο, για να υποχωρήσει ξανά κάτω από τα 200 ευρώ η μεγαβατώρα στις αρχές του Οκτωβρίου. Η αύξηση του ποσού των επιδοτήσεων ήταν χρήματα τα οποία χάθηκαν από την προστιθέμενη αξία του ελληνικού ΑΕΠ.

Η μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης

Η απώλεια του ΑΕΠ μόνο λόγω των αυξημένων εισαγωγών και των επιδοτήσεων κατά 2,7 δισ. αντιστοιχεί 1,3% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι, εάν οι τιμές των καυσίμων ήταν ίδιες με αυτές του γ’ τριμήνου του 2021, η αύξηση του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ δεν θα ήταν 2,8% αλλά 4,1%, τιμή φυσιολογική, με δεδομένο ότι το γ’ τρίμηνο του 2021 είχαμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 11,8%, άρα η φετινή αύξηση θα υπολογιζόταν πάνω στην πολύ υψηλή “βάση” του περασμένου χρόνου.

Εκείνο που δεν μπορεί να μετρηθεί εύκολα είναι η απώλεια στην τελική καταναλωτική δαπάνη για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Μπορεί μόνο να γίνει μια προσέγγιση, αν θυμηθεί κανείς ότι για το γ’ τρίμηνο του χρόνου είχαμε πολύ υψηλό πληθωρισμό που έφτασε το 11,6% τον Ιούλιο, το 11,4% το Αύγουστο, και το 12% τον Σεπτέμβριο, με τις τιμές των καυσίμων να προκαλούν τα 3/5 του πληθωρισμού κάθε μήνα.

Το δ’ τρίμηνο

Με βάση τα στοιχεία του ΑΕΠ για το γ’ τρίμηνο του χρόνου, η αύξηση του ΑΕΠ για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στο 5,9%, δηλαδή είναι υψηλότερη από την επίσημη πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ανάπτυξη 5,6% Για να πετύχει η οικονομία τον στόχο για ανάπτυξη 5,6% θα πρέπει ο ρυθμός του ΑΕΠ να επιταχύνει για το δ’ τρίμηνο φτάνοντας στο 4,5%-5%, ενώ για να περάσει το 6%, όπως υπολογίζουν οι οργανισμοί που παρακολουθούν την οικονομία, θα πρέπει για το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου η ανάπτυξη να υπερτριπλασιαστεί και να ξεπεράσει το 6%.

Ο στόχος είναι εφικτός, καθώς οι τιμές κυρίως του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου, έχουν υποχωρήσει αισθητά, άρα παρά τις αυξημένες ανάγκες λόγω του χειμώνα, η αξία των εισαγωγών έχει υποχωρήσει και οι ανάγκες για επιδοτήσεις έχουν μειωθεί κοντά στα 400 εκατ. ευρώ τον μήνα, από ποσά που υπερέβαιναν το 1 δισ. (τον Αύγουστο έφτασαν το 1,9 δισ.) σε μέση μηνιαία βάση από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Όλα αυτά, ενώ η οικονομία διατηρεί την δυναμική της σε εξαγωγές και κυρίως επενδύσεις.

Related posts

Κ. Χατζηδάκης: Εκκαθαρίστηκε μεγάλος όγκος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης

timesadmin

Κ. Χατζηδάκης: Αυξήσεις συντάξεων για όλους το 2023 – “Ψαλίδι” στην προσωπική διαφορά

timesadmin

Γιατί αντιδρούν οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ στο νομοσχέδιο Χατζηδάκη

timesadmin

Γ.Γ. Εμπορίου: Το καταναλωτικό κοινό να αποφεύγει τις μετακινήσεις

timesadmin

Κ. Σκρέκας: Η αντιμετώπιση βλαβών από τον ΔΕΔΔΗΕ έχει γίνει πολύ καλύτερα από την προηγούμενη κακοκαιρία

timesadmin

ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκε 3% ο αριθμός των οικοδομικών αδειών τον Ιούνιο

timesadmin