16.4 C
Athens
May 20, 2019
ΕΛΛΑΔΑ

Πόσο κοστίζει το αρνί – Τι πρέπει να προσέξετε

Στη Βαρβάκειο Αγορά συρρέουν, όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την Ανάσταση, οι Αθηναίοι οι οποίοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για το πασχαλινό τραπέζι.

Οι περισσότεροι καταναλωτές για να ψωνίσου περίμεναν αυτές τις ημέρες που πιστώνεται το δώρο Πάσχα,οι συντάξεις και τα επιδόματα.

Για άλλη μια χρονιά η Βαρβάκειος, έχει προετοιμαστεί και τόσο τα αμνοερίφια, όσο και τα υπόλοιπα προϊόντα που καταναλώνονται τις ημέρες του Πάσχα, περιμένουν τους καταναλωτές στους γάντζους και τους πάγκους των κρεοπωλών.

Τα ντόπια αρνιά και κατσίκια κυμαίνονται μεταξύ 5 και 7 ευρώ αντίστοιχα. Οι συκωταριές ξεκινούν από 4 ευρώ, το κοκορέτσι από 5 ευρώ, ενώ το κοτόπουλο κυμαίνεται στα 2-2,5 ευρώ.

Τι να προσέξετε

Χρειάζεται όμως και ιδιαίτερη προσοχή! Οι καταστηματάρχες εφιστούν την προσοχή σε όσους κάνουν τις πασχαλινές αγορές, προκειμένου να ξεχωρίσουν τα ντόπια από τα εισαγόμενα κρέατα. Συγκεκριμένα, το ντόπιο κρέας πρέπει να φέρει γαλάζια σφραγίδα και την ένδειξη «EL» ή «GR» που θα αποδεικνύει πως είναι ελληνικό. Αντίστοιχα, τα εισαγόμενα κρέατα έχουν καφέ σφραγίδα.

Ακόμη, προσεκτικοί οφείλουν να είναι οι καταναλωτές και για την ποιότητα του κρέατος, με τους κρεοπώλες να συνιστούν προσοχή στο κατά πόσο το αίμα φαίνεται νωπό και όχι ξεραμένο.

Σημαντική είναι και η προσοχή στη ζυγαριά, προκειμένου να μην πέσουν θύματα εξαπάτησης και πληρώσουν περισσότερο απ’ όσο τελικά ζυγίζει το αρνί.

Το κόστος του τραπεζιού

Σύμφωνα με τις μετρήσεις της ΕΣΕΕ, η ραγδαία άνοδος της τιμής των οπωροκηπευτικών, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών των τελευταίων μηνών αντισταθμίστηκε από τις φθηνότερες, σε σχέση με πέρυσι, τιμές των κρεατικών.

Από την έρευνα της Συνομοσπονδίας προκύπτει ότι το κόστος ενός τυπικού πασχαλινού τραπεζιού 6-8 ατόμων για το 2019 κυμαίνεται στα 93,0 ευρώ έναντι 92,7 ευρώ το 2018, καταγράφοντας οριακή αύξηση κατά 0,3%.

Ειδικότερα και βάσει των δειγματοληπτικών ελέγχων που διενεργήθηκαν στην Κεντρική Αγορά Αθηνών (Βαρβάκειος), η υποχώρηση των τιμών του αρνιού και του κατσικιού (-3,2% και -6,0%), απορρόφησε την αύξηση της τιμής του κοτόπουλου (+9,0%), με αποτέλεσμα τη μεσοσταθμική υποχώρηση της τιμής των κρεατικών κατά 2,7%.

Αντίθετα ραγδαία υπήρξε η άνοδος των τιμών σε όλα σχεδόν τα οπωροκηπευτικά προϊόντα – μεσοσταθμική αύξηση περίπου 28%. Η αύξηση, όπως αναφέρει η ΕΣΕΕ, οφείλεται στις, παρατεταμένης διάρκειας, αντίξοες καιρικές συνθήκες, με συνέπεια η μειωμένη/ανεπαρκής παραγωγή να αδυνατεί να καλύψει τη συνήθη για τη διανύουσα εορταστική περίοδο αυξημένη ζήτηση.

Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κόστους για το καταναλωτικό κοινό παρατηρήθηκε στο λάχανο (+134,4%), στα ξερά κρεμμύδια (+93,3%) και στην πατάτα (+53,7%), ενώ τα φρούτα (μήλα & πορτοκάλια) κατέγραψαν μηδενικές ή οριακά χαμηλότερες μεταβολές.

Όσον αφορά στα προϊόντα super market που πλαισιώνουν το πασχαλινό τραπέζι, η μεσοσταθμική αύξηση οριοθετείται σε επίπεδα χαμηλότερα του 1,0% (+0,9%), με τις καταγραφείσες τάσεις να είναι μεικτές, χωρίς να σημειώνονται αξιόλογες ανοδικές ή πτωτικές μεταβολές.

Related posts

Αττική : Νύχτα εμπρησμών σε ΑΤΜ και γραφεία της ΝΔ – 20 προσαγωγές

times1

Αγριος ξυλοδαρμός υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στο Ναύπλιο

times1

Νέα τραγωδία στις Θεσπιές : 22χρονος φοιτητής πέθανε στον ύπνο του

times1

Αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για το αμαξοστάσιο της Πυλαίας μετά τα γκράφιτι στο μετρό

times1

Ζεστός καιρός με νοτιάδες και αφρικανική σκόνη τη Δευτέρα

times1

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για τη Γενοκτονία των Ποντίων

times1

Leave a Comment