thetimes.gr
Πόσοι-δανειολήπτες-ωφελούνται-από-το-πάγωμα-επιτοκίων
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσοι δανειολήπτες ωφελούνται από το πάγωμα επιτοκίων

Της Βάσως Αγγελέτου

Στον “πάγο” βρίσκονται από την προηγούμενη εβδομάδα 400.000 στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου μετά από πρωτοβουλία που ανέλαβαν οι τράπεζες για προστασία όλων των ενήμερων δανείων από νέες αυξήσεις επιτοκίων.

Πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο Capital.gr ότι η συνολική αξία των ενήμερων στεγαστικών δανείων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αγγίζει τα 20 δισ. ευρώ περίπου. 

Διευκρινίζουν δε ότι τα δάνεια εντάχθηκαν στο πρόγραμμα σε δύο δόσεις, η πρώτη στα τέλη Απριλίου και η δεύτερη πριν λίγες ημέρες, στις 24 Μαΐου. Σημειώνεται ότι η προστασία έχει διάρκεια 12 μήνες και αναμένεται να ισχύσει έως τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2024, αντίστοιχα.

Ο λόγος που μοιράστηκαν τα δάνεια σε δύο κύματα ήταν τόσο διαχειριστικός – λόγω μεγάλου όγκου δανείων – όσο και πρακτικός, καθώς οι τράπεζες έδωσαν χρόνο στους οφειλέτες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες ώστε τα δάνεια να είναι ενήμερα και να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση. 

Σημειώνεται ότι τα στεγαστικά δάνεια στην Ελλάδα είναι κυμαινόμενου επιτοκίου σε ποσοστό 85-90%, συνεπώς πλέον η συντριπτική πλειονότητα των δανειοληπτών ωφελούνται άμεσα από την προστασία – ιδίως εάν επαληθευτούν οι εκτιμήσεις για τουλάχιστον δύο αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο 12μηνο τα επιτόκια της ΕΚΤ έχουν εκτιναχθεί κατά 375 μονάδες βάσης, οδηγώντας σε αύξηση δόσης στα στεγαστικά επιτόκια έως και κατά 50% για εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες.

Ωστόσο, παρότι η ένταξη των δανείων στο πρόγραμμα έγινε αυτόματα, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια εκ μέρους των δανειοληπτών, ανοιχτό παραμένει για χιλιάδες οφειλέτες το κατά πόσο εντάχθηκαν – ως όφειλαν – τα στεγαστικά δάνεια που βρίσκονται για διαχείριση στους servicers, καθώς και όσα έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη και τα οποία εξυπηρετούνται κανονικά. 

Ο λόγος είναι η ελλιπής ενημέρωση των οφειλετών από τις εταιρείες διαχείρισης αλλά και η δυσχέρεια της επικοινωνίας μαζί τους. Αισθητές είναι, επίσης, οι “παρενέργειες” από τη μη δυνατότητα online ενημέρωσης των εν λόγω οφειλετών – σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις τράπεζες που προσφέρουν υπηρεσίες online και mobile banking στους πελάτες τους.

Related posts

Ενίσχυση της οικοδομικής δραστηριότητας τον Ιανουάριο, άλμα 21% στις οικοδομικές άδειες

timesadmin

Δημόσιο: Τι αλλάζει στα μερίσματα – οι νέες δράσεις του Μετοχικού Ταμείου για την οικονομική διευκόλυνση των ασφαλισμένων

timesadmin

Οι αυξημένες τιμές στο ρεύμα “φουσκώνουν” τον λογαριασμό των επιδοτήσεων

timesadmin

Αύξηση του ρυθμιζόμενου εσόδου ζητά ο ΑΔΜΗΕ

timesadmin

Βρετανία: Σε περιοχή συρρίκνωσης παρέμεινε ο επιχειρηματικός PMI

timesadmin

Πάνω από 51.000 voucher κοινωνικού τουρισμού ενεργοποιήθηκαν τον Αύγουστο

timesadmin