Πτώση-4,2%-του-πληθωρισμού-στη-χονδρική-της-ευρωζώνης-τον-Μάιο-–-Μείωση-3,8%-στην-Ελλάδα
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πτώση 4,2% του πληθωρισμού στη χονδρική της ευρωζώνης τον Μάιο – Μείωση 3,8% στην Ελλάδα

Τις τάσεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού στην ευρωζώνη επιβεβαίωσε και η πορεία των τιμών στη χονδρική τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της eurostat.

Ειδικότερα, όπως ενημέρωσε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία ο δείκτης τιμών παραγωγού εμφάνισε τον Μάιο μείωση κατά 4,2% ετησίως στην ευρωζώνη, μετά το -5,7% του Απριλίου.

Σε επίπεδο μήνα, οι τιμές παραγωγού μειώθηκαν επίσης κατά 0,2% στη σύγκριση Μαΐου – Απριλίου, μετά τη μηνιαία μείωση κατά 1% που είχε προηγηθεί.

Σημειώνεται ότι τα μεγέθη ήταν ελαφρώς καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών, που περίμεναν τον δείκτη τιμών παραγωγού στο -4% ετησίως και στο -0,1% για τον μήνα.

Στην Ελλάδα ο δείκτης εμφάνισε μείωση κατά 3,8% από πέρυσι μετά το -3,3% του Απριλίου, με σημαντική μείωση κατά 2,9% σε επίπεδο μήνα μετά το -1,8% μηνιαίως που είχε προηγηθεί.

Όπως δείχνουν τα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, η μερίδα του λέοντος της πτώσης του πληθωρισμού στη χονδρική αποδίδεται και τον Μάιο στη σημαντική μείωση των τιμών της ενέργειας, συγκεκριμένα κατά 11,4% από ένα χρόνο πριν.

Παράλληλα, οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών ήταν μειωμένες επίσης κατά 3% ετησίως, ενώ τα κεφαλαιουχικά αγαθά παρουσίασαν αύξηση κατά 1,6%, τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά αύξηση κατά 0,5% και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά αύξηση κατά 1,1%.

Σε επίπεδο μήνα, η σύγκριση Μαΐου – Απριλίου έδειξε μείωση 1,1% των τιμών της ενέργειας και κατά 0,1% των τιμών των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, με οριακές αυξήσεις κατά 0,1% στα ενδιάμεσα αγαθά, τα κεφαλαιουχικά αγαθά και τα μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά.

Στις ανά χώρα μετρήσεις του δείκτη, οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση στην Κροατία με -4,1%, την Ελλάδα με -2,9% και τις Λιθουανία, Βέλγιο με -1,6%, ενώ αντίθετα, η Ιρλανδία είδε κατακόρυφη αύξηση 7,7%.

Σε επίπεδο έτους, η μεγαλύτερη μείωση παρατηρήθηκε στη Σλοβακία με -20,7% από πέρυσι, ενώ στο Λουξεμβούργο ο δείκτης εμφάνισε ισχυρή αύξηση κατά 17,7%.

Related posts

IMD Ελβετίας: Βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας κατά δυο θέσεις το 2024

James Rollner

Σε δύσκολη θέση η Βουλγαρία για το χαράτσι στο αέριο

timesadmin

Yπουργείο Ανάπτυξης: Έρχεται “βροχή” προστίμων κατά της ακρίβειας

James Rollner

ΤΑΙΠΕΔ: Έως 5/10 οι προσφορές για την αξιοποίηση του ακινήτου στην περιοχή “Βερβερόντα” στο Πόρτο Χέλι

timesadmin

Τι αλλάζει στο καθεστώς ασφάλισης για τα “μπλοκάκια”

timesadmin

ΔΥΠΑ: Σήμερα το “μπόνους” των €300 σε επιπλέον 1.275 μακροχρόνια ανέργους

timesadmin