Πτώση-των-βάσεων-εισαγωγές-στις-ιατρικές-και-νομικές-σχολές,-άνοδος-στις-οικονομικές
ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση των βάσεων εισαγωγές στις ιατρικές και νομικές σχολές, άνοδος στις οικονομικές

Πτώση όχι μόνο στις περιζήτητες σχολές αλλά και σε τμήματα δεύτερης ζήτησης σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με εξαίρεση κάποια οικονομικά τμήματα που σημειώνουν άνοδο ή δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις καταγράφουν οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα Πανεπιστήμια που ανακοινώθηκαν το απόγευμα από το υπουργείο Παιδείας.

Από τα πρώτα συμπεράσματα είναι ότι οι υποψήφιοι επέλεξαν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους σε συνδυασμό με σύνδεση με την αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η σχολή Τουρισμού στο ΠΑΔΑ που ανέβηκε κατά 2850 μόρια ενώ η σχολή Ψυχολογίας στο Ρέθυμνο «έπεσε» κατά 1230 μόρια.

«Διορθωτικές» κινήσεις έγιναν στην Φιλοσοφική Αθήνας που είχε πέσει «χαμηλά» πέρυσι και φέτος ανέβηκε 700 μόρια. Πτώση σημειώθηκε στις στρατιωτικές σχολές κυρίως λόγω της αύξησης του αριθμού των εισακτέων.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 61.682 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2021-2022, ενώ 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών. Επίσης, 157 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 20.275 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.

Eίναι αξιοσημείωτο ότι μεγάλο ποσοστό υποψηφίων που επέλεξε τα δημόσια ΙΕΚ με το δεύτερο μηχανογραφικό δελτίο στρέφονται προς την επαγγελματική κατάρτιση που θα τους ανοίξει νέους δρόμους στην αγορά εργασίας.

Η πτώση ανά πεδίο

Πτωτική πορεία παρατηρείται σε όλα τα επιστημονικά πεδία, όπως επιβεβαιώνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Γιάννης Βαφειαδάκης μιλώντας στο thetimes|-.gr. Συγκεκριμένα, στο 1ο επιστημονικό πεδίο η πτώση είναι έντονη, στο 2ο επιστημονικό πεδίο σημειώθηκε μικρή πτώση στα «ρετιρέ» και μεγαλύτερη στα προς τα κάτω τμήματα.

Ενδεικτικό της τάσης αυτής είναι ότι το περιζήτητο τμήμα των Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων «έπεσε» κατά 17 μόρια. Μικρή είναι η πτώση και στο 3ο επιστημονικό πεδίο με πτώσεις 50-100 μορίων κυρίως λόγω της αλλαγής υπολογισμού των μορίων και στο 4ο επιστημονικό πεδίο έχουμε άνοδο στις σχολές με βαθμολογίες «από τη μέση και πάνω» και πτώση στα «ρετιρέ».

Πτωτική πορεία σε Ιατρικές και ΝομικέςΠτώση καταγράφηκε στις βάσεις της Ιατρικής και Νομικής Θεσσαλονίκης. Στην Ιατρική Θεσσαλονίκης στην οποία η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 18.550 μόρια, 104 μόρια λιγότερα από πέρυσι.

Στη Νομική Θεσσαλονίκης, η βάση εισαγωγής είναι 17.150 μόρια, μείον 664 μόρια από το 2021, για την Νομική Κομοτηνής η βάση εισαγωγής είναι 16.500 μορια, 548 λιγότερα μόρια από πέρυσι.

Στη Νομική Αθήνας, η βάση εισαγωγής διαμορφώθηκε στα 17.950 μόρια καταγράφεται δηλαδή πτώση 207 μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Περισσότεροι από 61.000 οι εισακτέοιΣε 61.682 ανέρχονται οι υποψήφιοι από τα γενικά και τα επαγγελματικά λύκεια που εισάγονται φέτος στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, καθώς και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος.

O συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή ανήλθε σε 73.405, εκ των οποίων 61.143 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΓΕΛ και 12.262 υποψήφιοι με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ.

Σε ό,τι αφορά τα δημόσια ΙΕΚ, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων με οριστικοποιημένο παράλληλο μηχανογραφικό φέτος ανήλθε σε 20.432, εκ των οποίων 18.812 υποψήφιοι είναι απόφοιτοι Λυκείων σχολικού έτους 2021-2022, ενώ 1.620 είναι απόφοιτοι παλαιότερων ετών.

Επίσης, 157 υποψήφιοι επιλέχθηκαν στην ειδική κατηγορία, ενώ 20.275 επιλέχθηκαν στη γενική κατηγορία.

Ειδήσεις σήμερα

Πανελλαδικές 2022: Αναλυτικά οι βάσεις – Οι Σχολές με την μεγαλύτερη πτώση

Γιάννης Μιχαηλίδης: Γιατί δεν αποφυλακίστηκε υπό όρους – Τι δηλώνουν οι συνήγοροί του

Σίφνος – Γιατροί μιλούν για τον θάνατο του φοιτητή: Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει καρδιαγγειακές επιπλοκές

UPD:

Related posts

Συνάντηση Ελλήνων δικαστών με γυναίκες δικαστές από το Αφγανιστάν

timesadmin

Ξέμειναν από καύσιμα στα Κατεχόμενα – Συνεχόμενες διακοπές ρεύματος

timesadmin

Φώφη Γεννηματά – Η Αιμιλία, ο Γιώργος και η Κατερίνα που συγκλόνισαν στο στερνό αντίο: «Όλες τις μάχες τις έδωσες παλικαρίσια»

timesadmin

Λάρισα: Συνελήφθη 38χρονος έδειχνε σε φίλους του γυμνές φωτογραφίες της 19χρονης πρώην του – Του επιτέθηκαν φίλοι της

timesadmin

Συναγερμός στον «Ερυθρό Σταυρό» με γυναίκα που απειλεί να πέσει από την ταράτσα

timesadmin

Επίδομα μητρότητας: Ηλεκτρονικά η υποβολή του και μέσω των ΚΕΠ

timesadmin