Πρόεδρος-Παναμά:-Θα-επαναπροωθούνται-οι-μετανάστες-που-εισέρχονται-στη-ζούγκλα-Νταριέν
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Παναμά: Θα επαναπροωθούνται οι μετανάστες που εισέρχονται στη ζούγκλα Νταριέν

Ο δεξιός εκλεγμένος πρόεδρος του Παναμά, ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο, δεσμεύτηκε χθες Πέμπτη πως θα επαναπροωθεί μετανάστες που διασχίζουν τη ζούγκλα Νταριέν όπου εισέρχονται από τη γειτονική Κολομβία, κινούμενοι προς βορρά, με την ελπίδα να φθάσουν τελικά στις ΗΠΑ.

“Θα αρχίσουμε, με διεθνή βοήθεια, διαδικασία επαναπατρισμών, τηρώντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, όλων όσοι βρίσκονται εκεί”, είπε ο κ. Μουλίνο, ο οποίος την Κυριακή εξελέγη αρχηγός του κράτους στη χώρα, τμήμα της λεγόμενης κεντροαμερικανικής μεταναστευτικής οδού.

Τη 16η Απριλίου, υποσχόταν να “κλείσει” τη ζούγκλα του Νταριέν, που έχει έκταση 5,75 εκατ. στρεμμάτων και μήκος 266 χιλιομέτρων κι αποτελεί φυσικό σύνορο του Παναμά και της Κολομβίας, ώστε να μην εισέρχονται πλέον μετανάστες.

Πάνω από 520.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους υπήκοοι Βενεζουέλας, διέσχισαν την αφιλόξενη και γεμάτη κινδύνους ζούγκλα αυτή το 2023. Επρόκειτο για αριθμό άνευ προηγουμένου. Το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς, ο αριθμός των μεταναστών που μπήκαν παράτυπα στον Παναμά υπολογίζεται πως ανήλθε σε 110.000, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές.

“Αυτοί εκεί κάτω (σ.σ. στη Λατινική Αμερική), αυτοί που θέλουν να έρθουν, ας γνωρίζουν τούτο, όποιον βρίσκουμε εδώ θα τον στέλνουμε πίσω στη χώρα καταγωγής του”, είπε ο κ. Μουλίνο, δικηγόρος 64 ετών, που αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία την 1η Ιουλίου.

“Η Νταριέν μας δεν είναι κέντρο διερχομένων, όχι κύριε, είναι τα σύνορά μας”, πρόσθεσε.

- ---

Related posts

Γάζα: Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοινώνει νέο απολογισμό 18.412 νεκρών

timesadmin

Ντόναλντ Τουσκ: Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες

timesadmin

Χιλιάδες διαδηλώνουν στο Λονδίνο υπέρ των Παλαιστινίων

timesadmin

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μιλέι προειδοποιεί για τους “κινδύνους” του σοσιαλισμού

timesadmin

ΗΠΑ: Βελτίωση του δείκτη εμπιστοσύνης των κατασκευαστών κατοικιών για δεύτερο διαδοχικό μήνα

timesadmin

Λαβρόφ: Η επίθεση κατά της Ουκρανίας “καθάρισε” τη ρωσική κοινωνία

timesadmin