thetimes.gr
Πρόεδρος-ΕΟΦ-για-ελλείψεις-φαρμάκων:-Σε-10-ημέρες-η-κατάσταση-θα-ομαλοποιηθεί
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόεδρος ΕΟΦ για ελλείψεις φαρμάκων: Σε 10 ημέρες η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί

Στην εκτίμηση ότι, εκτός απροόπτου, η κατάσταση με τις ελλείψεις στα φάρμακα θα ομαλοποιηθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο προχώρησε ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου.

«Τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Έλλειψη σημαίνει ότι όπου και να πάω δεν θα το βρω. Αυτό συνέβη γιατί υπήρχε μια πολύ μεγάλη αύξηση της ζήτησης λόγω των ιώσεων και υπήρχε και ένας περιορισμός της αγοράς, όπως γίνεται πάντα τις τελευταίες ημέρες του χρόνου. Από σήμερα, λοιπόν, που έχουν επανέλθει όλη στην εφοδιαστική αλυσίδα και ειδικά για τα εισπνεόμενα για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος, έχουν αποδεσμευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Φιλίππου επαναλαμβάνοντας ότι τα όποια προβλήματα θα εξομαλυνθούν.

Όσον αφορά τη λίστα των 161 φαρμάκων που είναι σε έλλειψη από την ελληνική αγορά ο πρόεδρος του ΕΟΦ έκανε λόγο για ένα διαχρονικό πρόβλημα το οποίο είναι περισσότερο έντονο στην Ευρώπη από ό,τι στη χώρα μας.

Όπως είπε τα ιατρικά σκευάσματα που είναι σε έλλειψη για διάφορους λόγους «αφορούν χρόνιους ασθενείς και είναι ως επί το πλείστον αντιδιαβητικά φάρμακα, αντιεπιληπτικά, φάρμακα ψυχοτρόπα, τα οποία ευρίσκονται σε έλλειψη λόγω διαταραχής της παγκόσμιας παραγωγής». Όσον αφορά τα εισπνεόμενα στα οποία αναφέρθηκαν οι περισσότερες ελλείψεις αποκάλυψε ότι αποδεσμεύτηκαν από τις φαρμακαποθήκες μεγάλες ποσότητες και σύντομα θα είναι διαθέσιμες στους ασθενείς.

Glomex Player(40599w16ki4e70hs, v-cpnhjx0u944p)

Εξήγησε, δε, ότι «στην Ελλάδα έχουμε μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία η οποία με τα γενόσημα έχει καλύψει σε πολύ σημαντικό βαθμό τις ανάγκες στα φάρμακα πρώτης ανάγκης, αυτά τα οποία πηγαίνει ο ασθενής για να εξυπηρετηθεί και παίρνει μόνος του το φαρμακείο».

«Τα γενόσημα θα βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος σε συγκεκριμένους κωδικούς. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος ότι ένα φάρμακο όταν αδειοδοτηθεί έχει ακριβώς το ίδιο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας με το αντίστοιχό του. Διαφορετικά δεν θα μπορούσε να πάρει άδεια να κυκλοφορήσει» πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ. «Η ουσία θεραπεύει και όχι το φάρμακο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φιλίππου.

Αναφορικά με την απαγόρευση εξαγωγών σε αρκετά σκευάσματα ο κ. Φιλίππου διευκρίνισε ότι «ο ΕΟΦ έβγαλε μια πολύ μεγάλη απαγόρευση, πολύ ισχυρή, την ισχυρότερη που έχει βγάλει και αναφέρει 260 κωδικούς». Συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι έχουν γίνει έλεγχοι και στις φαρμακαποθήκες, στα φαρμακεία και στις εταιρείες που τα προμηθεύουν, με αποτέλεσμα έχουν αρχίσει πλέον και ομαδοποιούνται, όχι πλήρως, με ένα 5% με 10% που είναι σε έλλειψη να επιστρέψουν στα ράφια των φαρμακείων το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τις δύο φαρμακαποθήκες για τις οποίες ανεστάλη η λειτουργία τους λόγω άρνησης των ελέγχων από κλιμάκια του ΕΟΦ τόνισε ότι δεν ανήκαν σε κάποιο σύλλογο αλλά ήταν ιδιώτες αυτόνομοι: «Οι φαρμακαποθήκες, οι οποίες αρνήθηκαν τον έλεγχο, ανεστάλη η άδεια λειτουργίας τους. Εφόσον βρεθούν παραπτώματα τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, προχωρούμε σε ανάκληση της άδειας».

Ερωτηθείς, τέλος, για τις αυξήσεις σε φτηνά φάρμακα που έχουν εξαγγελθεί απάντησε ότι «είναι μία πρακτική η οποία έχει εφαρμοστεί το 2020 που είχαμε πάλι φάρμακα τα οποία η τιμή τους ήταν χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής τους, γεγονός που είχε ως συνέπεια η εταιρείες προχωρούν σε ανάκλησή τους».

Ειδήσεις σήμερα

Κατά μέτωπο επίθεση του Χάρι στην Καμίλα: Είναι κακιά και επικίνδυνη

Βίντεο: Ο Αντύπας δέχτηκε επίθεση στη σκηνή

Survivor All Star: Με το αριστερό οι «Μαχητές», στον τάκο ο Κονδυλάτος – Δείτε βίντεο

Related posts

Πάτρα: Εκπυρσοκρότησε το… καινούργιο του όπλο, καθώς το έδειχνε στον φίλο του

timesadmin

Επιδρομή «κυνηγών» χαλκού σε κλειστό εμπορικό κέντρο στα Τρίκαλα

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Μυστήριο με την απανθρακωμένη σορό – Τι έδειξε η ιατροδικαστική εξέταση

timesadmin

Θεσσαλονίκη: Σοκαριστικές οι μαρτυρίες για την ηλικιωμένη που παρασύρθηκε από βυτιοφόρο

timesadmin

Μάνδρα: Από λάθος πυροβόλησε ο 14χρονος, λέει ο πρόεδρος των Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής

timesadmin

«Κιβωτός του Κόσμου» – Νέα καταγγελία από 19χρονη: «Ο πατήρ Αντώνιος τα γνώριζε όλα, με χτυπούσαν»

timesadmin