Πρόεδρος-Βρετανικού-Μουσείου:-“Ελλάδα-και-Βρετανία-θα-μπορούσαν-να-μοιραστούν-τα-Γλυπτά-του-Παρθενώνα”
ΚΟΣΜΟΣ

Πρόεδρος Βρετανικού Μουσείου: “Ελλάδα και Βρετανία θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα”

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου δήλωσε πως είναι ανοικτός σε μια συμφωνία με την Αθήνα ώστε οι δύο πλευρές να μοιραστούν τα μάρμαρα του Παρθενώνα, που βρίσκονται στο κέντρο μιας μακροχρόνιας διένεξης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελλάδα.

“Πιστεύω πως είναι δυνατή μια συμφωνία για να αφηγηθούν την ιστορία τους τόσο στην Αθήνα όσο και στο Λονδίνο, αν προσεγγίσουμε αυτή την κατάσταση χωρίς προϋποθέσεις ούτε υπερβολικά πολλές κόκκινες γραμμές”, δήλωσε χθες, Τρίτη, το βράδυ στο ραδιοσταθμό LBC ο Τζορτζ Όσμπορν.

Ερωτηθείς αν μια συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί ώστε τα μάρμαρα να εκτεθούν για ένα διάστημα στην Ελλάδα και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο, ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως “αυτού του τύπου η διευθέτηση” θα ήταν δυνατή, “κάτι που να επιτρέπει να τα δούμε με όλη τους τη μεγαλοπρέπεια στην Αθήνα και να τα δούμε μαζί με παραδείγματα άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο”.

Το Γαλλικό Πρακτορείο σημειώνει πως η βρετανική κοινή γνώμη τάσσεται όλο και περισσότερο υπέρ του επαναπατρισμού των μαρμάρων: 59% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι τα μάρμαρα, τα οποία απέσπασε το 1802 από τον Παρθενώνα ο βρετανός διπλωμάτης λόρδος Έλγιν, ανήκουν στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του αγγλικού ινστιτούτου Yougov, έναντι 37% το 2014.

Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Times, η οποία ανέκαθεν υποστήριζε αναφανδόν το Βρετανικό Μουσείο, τάχθηκε τον Ιανουάριο υπέρ της επιστροφής των μαρμάρων.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η πίεση αυξάνεται γενικότερα επί των ευρωπαϊκών πολιτιστικών θεσμών για να επιστρέψουν αντικείμενα που είχαν λεηλατηθεί την εποχή της αποικιοκρατίας.

Πέρυσι, για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ επέστρεψε επισήμως στη Νιγηρία ένα ορειχάλκινο αγαλματίδιο κόκκορα το οποίο είχε λεηλατηθεί πριν από έναν αιώνα.

Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται προς το παρόν να ακολουθήσει αυτή την οδό.

Related posts

Πόσα θα μείνουν στο πορτοφόλι το 2022;

timesadmin

Κίνα: Αναθεώρησε πτωτικά την ανάπτυξη του 2020

timesadmin

Σούνακ: Πρώτος για μια ακόμη φορά, στον β’ γύρο της εκλογικής αναμέτρησης στην κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών

timesadmin

Ο Μπάιντεν αποκάλεσε τον Πούτιν “εγκληματία πολέμου” – “Απαράδεκτα και ασυγχώρητα” σχόλια, λέει η Μόσχα

timesadmin

ΕΕΣ: Τα όργανα της ΕΕ πρέπει να ενισχύσουν την ετοιμότητά τους στον τομέα της κυβερνοασφάλειας

timesadmin

Ουκρανία: Δορυφορική φωτογραφία δείχνει τη στιγμή που φλέγεται το ρωσικό πλοίο Μόσκβα

timesadmin