thetimes.gr
Πρωταθλήτρια-η-Ελλάδα-σε-διανυκτερεύσεις-airbnb
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε διανυκτερεύσεις Airbnb

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Στην πρώτη θέση όσον αφορά την αύξηση των διανυκτερεύσεων σε καταλύματα τύπου Airbnb βρέθηκε τον προηγούμενο μήνα η Ελλάδα, όπως φαίνεται σε ανάλυση της εταιρείας AirDNA με δεδομένα από είκοσι ευρωπαϊκές χώρες.

Η άνοδος το Φεβρουάριο στη ζήτηση (διανυκτερεύσεις) σε σύγκριση με το Φεβρουάριο του 2022 άγγιξε το 60%. Ακολούθησαν η Νορβηγία και η Πορτογαλία με άνοδο 52,7% και 44,1% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία της εταιρείας AirDNA δείχνουν επίσης πως η διαθέσιμη προσφορά καταλυμάτων στην Ελλάδα αυξήθηκε τον προηγούμενο μήνα κατά 7%, με τους ιδιοκτήτες ακίνητων να εκμεταλλεύονται όπως φαίνεται την παρατεταμένη υψηλή τουριστική περίοδο. Οι διαθέσιμες λίστες στην Ελλάδα είναι επίσης κατά 2% αυξημένες σε σύγκριση με το 2019. 

Η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση αυξήθηκε κατά 13,7% σε ετήσια βάση και οι τιμές κατά 26% μετά από έναν “αδύναμο” περσινό Φεβρουάριο.

Τα καλύτερα είναι μπροστά

Η AirDNA προβλέπει μια ισχυρή άνοιξη και μια ακόμη πιο ισχυρή καλοκαιρινή σεζόν για τον κλάδο των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων, με ρυθμό αύξησης της ζήτησης κατά 32,8% σε ετήσια βάση και 24,5% σε σύγκριση με το 2019, και όλες -εκτός από μία από τις 20 κορυφαίες χώρες (με τη Δανία η εξαίρεση)- τείνει προς διψήφια αύξηση των συνολικών διανυκτερεύσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαρτίου και Αυγούστου. Οι ταξιδιώτες είναι περισσότερο από πρόθυμοι να εξασφαλίσουν τα καλοκαιρινά τους καταλύματα, καθώς οι κρατήσεις για τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με το 2019. 

Η Ελλάδα ειδικότερα σημειώνει την πέμπτη υψηλότερη ανάπτυξη για τους επόμενους έξι μήνες, με πάνω από 50% αύξηση στις διανυκτερεύσεις για το καλοκαίρι σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρσι.

Σημειώνεται πως τη χρονιά που πέρασε η Ελλάδα βρέθηκε στην τέταρτη θέση μεταξύ των είκοσι συνολικά ευρωπαϊκών χωρών.  Η Ουγγαρία είχε την ισχυρότερη ανάκαμψη, με 62,1% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με το 2021, ακολουθούμενη από την Πορτογαλία (60,2%) και τη Νορβηγία (59,4%). Η Ελλάδα είχε ποσοστό ανόδου κοντά στο 57%.

Related posts

ΞΕΕ: Η ανάκαμψη του τουρισμού δεν ήταν οριζόντια – Η φετινή τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ήταν βραχύβια

timesadmin

Υπ. Εργασίας: Μείωση εισφορών επικουρικής ασφάλισης από 6,5% σε 6%

timesadmin

Κατά 34,66% αυξήθηκαν οι ελληνικές εξαγωγές στην Ολλανδία το 2022

timesadmin

Π. Τζεντιλόνι: Βάση για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία το βιώσιμο χρέος

timesadmin

To νέο τοπίο των ρυθμίσεων στα Ταμεία

timesadmin

Έρχεται νέο πλαίσιο για επέκταση της εξ αποστάσεως απασχόλησης

timesadmin