Προσχέδιο-συμπερασμάτων:-oι-Ρώσοι-υπεύθυνοι-για-τα-εγκλήματα-πολέμου-στην-Ουκρανία-να-λογοδοτήσουν,-ζητά-η-ΕΕ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προσχέδιο συμπερασμάτων: Oι Ρώσοι υπεύθυνοι για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία να λογοδοτήσουν, ζητά η ΕΕ

«Τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως» τονίζει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο προσχέδιο συμπερασμάτων, που αναμένεται να υιοθετηθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, που συνεδριάζουν με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στο τελευταίο κείμενο του προσχεδίου, αναφέρεται ότι η Ρωσία επιτίθεται κατά αμάχων και στοχοποιεί μη στρατιωτικούς στόχους, κάτι που συνιστά εγκλήματα πολέμου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν να λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους.

Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τη Ρωσία να εγγυηθεί την ασφαλή διέλευση των αμάχων που είναι παγιδευμένοι σε περιοχές που μαίνεται ο πόλεμος καθώς και να σταματήσει άμεσα τη στρατιωτική επίθεση στην Ουκρανία, αποσύροντας τις δυνάμεις της και τον στρατιωτικό της εξοπλισμό, ενώ ζητά τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες επαναλαμβάνουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία και τον λαό της, όπως και τη βούλησή τους να παράσχουν υποστήριξη σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό και υλικό. Παράλληλα, το Συμβούλιο καλεί όλες τις χώρες να εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων που έχει αποφασιστεί.

Σύμφωνα με το προσχέδιο, οι ηγέτες αναφέρονται στο ζήτημα των εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν τις εστίες τους, ενώ παραδέχονται ότι η προσφυγική κρίση αποτελεί πρόκληση για τα κράτη υποδοχής. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών για την στήριξη των κρατών μελών που θα φιλοξενήσουν Ουκρανούς πρόσφυγες.

Παράλληλα, η Ευρώπη δεσμεύεται τόσο για τη αδιάλειπτη παροχή ενέργειας και φυσικού αερίου προς την Ουκρανία, όσο και για την παροχή στήριξης στην ουκρανική κυβέρνηση και τις ανάγκες της.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, αναφέρει το κείμενο, συμφωνεί στη σύσταση ενός Καταπιστευματικού Ταμείου Αλληλεγγύης για την Ουκρανία και ζητά να αρχίσουν χωρίς καθυστέρηση οι προετοιμασίες, ενώ ζητά και τη διοργάνωση διεθνούς διάσκεψης για τη συγκέντρωση χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ταμείου. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους να συμπαρασταθούν στη Δημοκρατία της Μολδαβίας και στο λαό της.

Ειδήσεις σήμερα:

Οι ιστοπαθολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας δεν «έδειξαν» ασφυκτικό θάνατο ούτε καρδιολογικό πρόβλημα!

Το ΝΑΤΟ «βάζει στο κάδρο» και την Κίνα: «Μην στηρίζετε το “fake” αφήγημα του Πούτιν» – Το μήνυμα για τα πυρηνικά

Γιοτ Ρώσου ολιγάρχη έχει «κολλήσει» στη Νορβηγία – Το πλήρωμα ψαρεύει για να φάει μπακαλιάρους

Related posts

Πλεύρης: Ψευδής η ανάρτηση Τσίπρα ότι δεν λειτουργούν οι ΜΕΘ στο Παπανικολάου

timesadmin

Παπανδρέου: Να σηκώσουμε τον ήλιο της παράταξης ψηλά

timesadmin

Μητσοτάκης: Ηθικά σωστή η απόφαση για αμυντική βοήθεια στην Ουκρανία – Είμαι ανοικτός σε συνάντηση με τον Ερντογάν

timesadmin

#dontlookup: Το viral με τα αγγλικά του Τσίπρα

timesadmin

Επίδομα Πάσχα: Θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα του προϋπολογισμού, λέει ο Οικονόμου

timesadmin

Στο εμβληματικό «Blair House» ο Μητσοτάκης – Απόψε το κρίσιμο τετ α τετ με τον Μπάιντεν

timesadmin