5.4 C
London
Friday, January 17, 2025

Προσχέδιο προϋπολογισμού: Μέτρα αύξησης των εισοδημάτων ύψους 2,13 δισ. ευρώ και ανάπτυξη 3% για το 2024

Date:

Related stories

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ζεσταίνει» βάση και βουλευτές και συντηρεί το μέτωπο με το ΠΑΣΟΚ

Η ολοκλήρωση μιας σειράς κρίσιμων επιλογών με φόντο την Προεδρία της Δημοκρατίας αναμένεται να οδηγήσει σε μια περίοδο πολιτικής νηνεμίας, καθώς η κυβέρνηση μπροστά της έχει κατά βάση το να… κυβερνήσει. Μπορεί στην πολιτική πιάτσα να ξαναζεσταίνεται η κουβέντα του ανασχηματισμού, έστω και σε μερικούς μήνες, εντούτοις ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει στραμμένο το βλέμμα του…

Ανακοινώθηκε η παραίτηση Τασούλα από το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής και το βουλευτικό αξίωμα

Η επιστολή παραίτησης του κ Κώστα Τασούλα ανακοινώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής από τον αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Βασίλη Βιλιάρδο. Το κείμενο παραίτησης αναφέρει: «Με την επιστολή μου αυτή δηλώνω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα, βάσει του άρθρου 5 παράγραφος 1 του Κανονισμού της Βουλής. Η παραίτησή μου αυτή αυτονόητως συνεπάγεται…

Χίος: Σύλληψη ανδρόγυνου που έκλεβε σπίτια με «λεία» 400.000€

Η σύζυγος καθάριζε και έκλεβε και ο σύζυγος...

-|-

Ανάπτυξη 3% από 2,3% φέτος και μέτρα μόνιμης αύξησης των εισοδημάτων ύψους 2,13 δισ. ευρώ φέρνει για το 2024 το προσχέδιο του προϋπολογισμού του επόμενου έτους, που κατατέθηκε πριν από λίγη ώρα στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, το κείμενο του νέου προϋπολογισμού βάζει στόχο την επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 3% όπως έχει τεθεί ως στόχος από το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2023-3026. Οδηγοί, σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θα είναι η αύξηση των επενδύσεων κατά 12,1%, από 8,3% που αναμένεται φέτος, της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 1,6% και των εξαγωγών κατά 6,2%. 

Η υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να προσθέσει στο ΑΕΠ περίπου 2,5% μέσα στο 2024. “Ατμομηχανή” για την ανάπτυξη τον επόμενο χρόνο θα αποτελέσει για άλλη μια χρονιά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το οποίο θα αγγίξει τα 12,1 δισ. ευρώ, μαζί με την ανακατανομή πόρων για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία. Ωστόσο, θεωρείται ότι θα υπάρχει μια προσαρμογή στην πρόβλεψη για τον μέσο πληθωρισμό του 2023 στο 4% από 4,5% που ήταν η πρόβλεψη του Προγράμματος Σταθερότητας, ενώ για το 2024 η πρόβλεψη παραμένει στο 2,4% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, λόγω της εμμονής των ανατιμήσεων στα τρόφιμα αλλά και της αβεβαιότητας στο τομέα της ενέργειας. 

Βασικός πυλώνας του επόμενου προϋπολογισμού θα είναι και η προσήλωση στους δημοσιονομικούς στόχους και την επόμενη χρονιά. Για το 2023, ο επίσημος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ανεβαίνει και επίσημα στο 1,1% του ΑΕΠ, παρά τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό των 600 εκατ. ευρώ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Τούτο διότι τα 350 εκατ. ευρώ που θα συνεισφέρει ο προϋπολογισμός θα καλυφθούν από την υπεραπόδοση της οικονομίας. 

Σε ό,τι αφορά το 2024, ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα θα παραμείνει στο 2,1% του ΑΕΠ. Ο υψηλός στόχος εκτός από εφικτός θεωρείται απαραίτητος λόγω συγκυρίας. 

Το χρέος θα συνεχίσει και τον επόμενο χρόνο την ταχεία αποκλιμάκωσή του, φτάνοντας στο τέλος του επόμενου έτους στο 152,2% του ΑΕΠ από 159,3% του ΑΕΠ που αναμένεται να φτάσει στο τέλος του 2023. 

Παρεμβάσεις ύψους 2,13 δισ. ευρώ 

Ο προϋπολογισμός του επόμενου χρόνου μπορεί να χαρακτηριστεί κάθε άλλο παρά φτωχός, καθώς περιλαμβάνει μέτρα με συνολικό δημοσιονομικό κόστος ύψους περίπου 2,13 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα 800 εκατ. ευρώ θεσμοθετήθηκαν με το πρώτο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τον περασμένο Ιούλιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

1. Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, στους οποίους μετά από 14 χρόνια θα αυξηθούν οι αποδοχές κατά ένα ολόκληρο μισθό με δημοσιονομικό κόστος 550 εκατ. ευρώ.

2. Την αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.

3. Η θέσπιση μόνιμου επιδόματος νεότητας (youth pass), ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 έως 19 ετών με κόστος 30 εκατ. ευρώ. 

4. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.

5. Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ, από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με ετήσιο κόστος περίπου 38 εκατ. ευρώ.

6. Η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 8%, που προηγήθηκε τον Απρίλιο, με κόστος 95 εκατ. ευρώ. 

Όλα αυτά ψηφίστηκαν στο πρώτο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΟ τον περασμένο Ιούλιο, ενώ σε αυτά προστέθηκαν, μέσα από τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, τα παρακάτω: 

7. Η αύξηση από 1/1/2024 στις συντάξεις, με βάση τον μέσο όρο του ΑΕΠ και του πληθωρισμού (με τα τωρινά δεδομένα, που ενδεχομένως θα μεταβληθούν) η αύξηση υπολογίζεται περί του 3%, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.

8. Η αύξηση στα έξοδα διανυκτέρευσης ενστόλων στα επίπεδα που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2024. Κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.

9. Η κατάργηση του πέναλτι του 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται και αντικαθίσταται με εισφορά της τάξεως του 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία. Το κόστος του μέτρου είναι 600.000 ευρώ

10. Η αύξηση από 1/1/2024 του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Το κόστος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.

11. Το “ξεπάγωμα” από 1/1/2024 των τριετιών, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.

12. Η μείωση από 1/1/2024 του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% στο 0,2% με κόστος 22 εκατ. ευρώ και κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών με κόστος 21 εκατ. ευρώ ετησίως.

14. Η αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά 8%, με κόστος 43 εκατ. ευρώ.

15. Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, ύψους 237 εκατ. ευρώ, από το οποίο τα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2024. 

16. Την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το δημόσιο και τις συντάξεις, με κόστος 476 εκατ. ευρώ. 

17. Τέλος, με την κατάθεση του προϋπολογισμού θα προστεθεί η παράταση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ σε μεταφορές, τουρισμό, εστίαση, θέατρα, κινηματογράφους, γυμναστήρια και σχολές χορού, ένα μέτρο με κόστος 250 εκατ. ευρώ.

Δείτε το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη δεξιά στήλη “Σχετικά Αρχεία”.

Latest stories

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here